Diody IR raz jeszcze?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Hetman

Diody IR raz jeszcze?

Post autor: Hetman »

Chciałbym zrobić przenośny doświetlacz do nocnych zabaw z kamerą. Nie bardzo wiem gdzie i jakich diod szukać bo to na co wpadam, mimo że diody "mocy", wydaje się na papierze znacząco odstawać parametrami od takiego xm-l na przykład ;) z pasma widzialnego. Może to nie ma znaczenia bo to kamera ma "widzieć" a nie wiem co "zobaczy", intuicyjnie kieruję się tym, co mogę porównać :/ .
1. Czy jest sens wsadzać pojedynczą diodę w obudowę od C8 na ten przykład? Jaką?
2. Alternatywą są dostępne moduły D26 ale też nie wiem jakie mają parametry i jak się zachowają ani co w nich siedzi (za to cena przystępnie rozsądna).
3. Czy po prostu brute force i kilka(naście) diod jest potrzebne, żeby wyszło coś sensownego?
4. Patrząc na allegro i gotowe doświetlacze do monitoringu (a to kolejna opcja) można zgłupieć jeszcze bardziej. Czy? opisy są tak samo prawdziwe jak chińskich latarek?

Przymierzam się do tematu już któryś raz i zawsze coś wcześniej mi wyskakuje, może teraz wreszcię się uda :) ?
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Hej,

Nie bardzo chwytam co chcesz osiągnąć. Jak oświetlenie w paśmie widzialnym to oczywiście jakieś dobre światełko.

Jeżeli IR bez pasma widzialnego to doświetlacz będzie dobrą opcją, pod warunkiem, że Twoja kamera nie ma filtru na podczerwień. Ja używam czegoś takiego:
http://www.napad.pl/katalog/produkty-70 ... r-5002.htm
http://www.astoralarm.pl/index.php/nasz ... ct_id=2460
i przy niedrogiej kamerze czarno białej takie jeden oświetlacz skierowany w sufit oświetla pomieszczenie 4x4 metry. Zasilanie 12v, wszystko juz w obudowie z czujnikiem światła (sam się włącza po zmroku)

Oczywiście jak chcesz silnie skupione światło, większy strumień to ceny idą w górę.
Hetman

Kamera ma usunięte zwierciadło dichroiczne. Chcę osiągnąć jakąś sensowną (albo ponadsensowną ;) ) filmowalność w nocy na zewnątrz w ruchu na otwartej przestrzeni. W paśmie niewidzialnym dla oka a widzialnym dla kamery oczywiście - jako taki trochę eksperyment / zabawę, nie chodzi o monitoring. Wystarczy mi godzina pracy (ale to raczej sprawa wtórna).

To do dajesz wydaje mi się sporo za słabe, jak to wygląda gdy nie ma sufitu?
Liro

Post autor: Liro »

Jak chcesz mieć mocny oświetlacz podczerwony (taki do kilkuset m) to
tutaj znajdziesz http://4xledshop.home.pl/pl/p/3X30-IR/99. Przez kamerę w nocy widać lepiej niż gołym okiem świecąc światłami długimi samochodu :smile: Jest małe ale, reflektor nie jest całkiem niewidzialny, produkuje odrobinę światła czerwonego (coś jak 3 żarzące się papierosy. )
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Hetman

Wrażenie robi świetne tylko na obecne moje warunki cena zabija :/ . Wiesz może jakie diody tam siedzą i skąd je wziąć ;) ?
Liro

Post autor: Liro »

łatwo znaleźć, polecam Farnell itp. ;-)
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Hetman

Na allegro też są jakieś, tylko chcę wiedzieć, które jaki dadzą efekt. Tutaj mamy konkretne info.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Niestety to problem, diody dużej mocy w IR to kupa kasy.

Ten mój oświetlacz wygląda przez kamerę podobnie jak latarka na matrycy diod 5mm - dość skupiona plama światła bez hotspota. Jak będę miał chwilę to zrobię jakieś zdjęcia z ekranu.
Robert K

Post autor: Robert K »

Generalnie mogę polecić z oferty EDISONA np. nowe FEDERAL3535 IR850. Ze względu na kompatybilność obudowy można wykonać gotowy moduł LED z wbudowanym zasilaczem na bazie modułu LED LIGHT ENGINE z serii XP. Istnieje też wersja kompatybilna z diodami XM-L FEDERAL5050 IR850.
ODPOWIEDZ