Zależność driver <-> dioda i poziom trudności modyfika

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
zlyzka

Zależność driver <-> dioda i poziom trudności modyfika

Post autor: zlyzka »

Witam,
jestem całkowicie zielony z elektroniki, na studiach oblewałem wszelkie przedmioty z tym związane:)
1. Czy posiadając tylko lutownicę i sprawne ręce byłbym w stanie zmodyfikować lampkę 502B, tak żeby świeciła lepiej? Uwielbiam grzebać w sprzęcie, przy czym są to zazwyczaj elementy mechaniczne. Jakie tematy przeczytać (Bazę wiedzy przejrzałem, szukałem też hasła "502b mod")
2. Dlaczego wszyscy narzekają na ten driver z 502b? Czy trudno jest wyjąć diodę z drivera?
3. Jaka jest zależność driver - dioda? Mam starą lampkę Cateye HL-EL220, na 5 diodach, czy mogę tam wstawić od tak coś lepszego?
Mogę ustawiać dowolne kombinacje, w przypadku innych lampek? Domyślam się, że liczy się napięcie z zasilania, co jeszcze?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Oprócz lutownicy potrzebujesz jeszcze materiał ;)
Driver stosowany w 502 i podobnych, nie ma stabilizacji ani nawet jakiegokolwiek ograniczenia prądu, o kontroli temperatury nie wspominając. Po prostu sterownik ładuje w LEDa tyle prądu na ile pozwala ogniwo oraz starty na wyłączniku, sprężynkach itp.
Moduły stosowane w tych latarkach nie radzą sobie z oddawaniem takiej ilości ciepła na body, trzeba przerabiać.
Poczytaj temat o modyfikacji Solar Force L2P grega, dotyczy analogicznej konstrukcji.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ