Zasilanie diod 10-30W w halopakach

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
m-blue

Zasilanie diod 10-30W w halopakach

Post autor: m-blue »

witam,
czy ktoś przerabiał zasilanie chińskich ledów - takich wynalazków kwadratowych, które można w "halogenach" ledowych spotkać? diody są tu:
http://dx.com/p/30w-2400lm-led-emitter- ... 262?item=6

Napisali : working current 2.1A, czy to znaczy że trzeba dać driver na 2A i 18V?
Czy to się tyczy wszystkich wynalazków i np jeśli podają 30W i powiedzmy napięcie 30V to sobie prąd mam wyliczyć i taki stabilizować?

Wie ktoś gdzie kupić takie drivery?
Obudowa halogenu kosztuje z 15zł w castoramie, halo 30W 150zł - może warto coś pogrzebać, bo 10W są po ok 60zł, to już szkoda roboty...

Pozdrawiam,
Michał

Krzycho> Popraw pisownie , temat już poprawiłem.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 wrz 2012, 21:19 przez m-blue, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Koszt zakupu sterownika + rozwiązanie chłodzenia takiej diody = wyższe koszta niż zakup gotowego produktu. Przerabiałem lampy halogenowe na xenon i te tanie to niestety jest tandeta - słaba jakość wykonania, puszczające wodę itd.
ILPT
Awatar użytkownika
m-blue

Krzycho - a co w poście jest nie tak, bo albo jestem ciemny, albo zaczyna się przerost formy nad treścią... ?
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Wielkie litery na początku zdania...
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
m-blue

Ok, a gdzie brakuje? ok, już widzę - postawię myślnik zamiast kropki - czy to będzie poprawnie po polsku? Panowie - lekka paranoja... Rozumiem, że ktoś pisze kompletnie bez polskich znaków, bez interpunkcji, ale żeby się przyczepić o brak jednej wielkiej litery to już przesada...

Swoją drogą w poprawionym temacie jest błąd - "Zasilanie diod 10-30W z w halopakach" już poprawiam - jedna litera chyba nie pasuje. Czy słowo halopak mieści się w słowniku polskim, czy mam zastąpić lampą halogenową?

[ Dodano: 23 Wrzesień 2012, 21:24 ]
Skaktus - dzięki za odpowiedź.

Krzycho>Poprawiając o "witam" zapomniałeś ;)
Sorry ale widząc Twój starz na forum powinieneś wiedzieć jak się piszę tutaj.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 wrz 2012, 22:41 przez m-blue, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Michał
orideith

Post autor: orideith »

Witam Was, też się zastanawiam jak to zasilać?, da się taki jeden 30W porównać do XML`a jakiegoś?. Akurat ja potrzebuje do lampki, rozumiem że rozpraszanie ciepła nie będzie przy tym łatwe ale lampka będzie wisząca z sufitu.
Czy ktoś zakupił już taką diodę?, a może dać np 3 x 10W?
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam
Oskar
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ilość lumenów jest zależna od barwy, prądu na jakim pracuje dioda, jakości chłodzenia itd. Według opisów, dioda taka przy 30W osiąga zależnie od danych od około 2200 lumenów do 2600 lumenów. Z 3 diod XM-L możesz osiągnąć 2700 lumenów przy niższym zużyciu energii.
ILPT
ODPOWIEDZ