Ładowarka dwukanałowa na MAX1811
Ładowarka dwukanałowa na MAX1811
Witam
Chciałem przedstawić moje wykonanie ładowarki na popularnym maxie. Nic odkrywczego ani niesamowitego - standardowa aplikacja z datasheet.
Z ładowarki jestem zadowolony, ładuje ciągłym prądem 0,46 A praktycznie do uzyskania 4,2 V na ogniwie, potem przechodzi w fazę CV. Ładowarkę zasilam z zasilacza stabilizowanego. Układ nie przegrzewa się pomimo tak małej powierzchni pcb - gdyby coś to posiada wewnętrzne zabezpieczenie ograniczające prąd więc się tym nie przejmuję. Brakuje jeszcze koszyka na baterie
Sama płytka:
Podłączenia:
Chciałem przedstawić moje wykonanie ładowarki na popularnym maxie. Nic odkrywczego ani niesamowitego - standardowa aplikacja z datasheet.
Z ładowarki jestem zadowolony, ładuje ciągłym prądem 0,46 A praktycznie do uzyskania 4,2 V na ogniwie, potem przechodzi w fazę CV. Ładowarkę zasilam z zasilacza stabilizowanego. Układ nie przegrzewa się pomimo tak małej powierzchni pcb - gdyby coś to posiada wewnętrzne zabezpieczenie ograniczające prąd więc się tym nie przejmuję. Brakuje jeszcze koszyka na baterie
Sama płytka:
Podłączenia:
Akurat nie jestem w temacie tego typu ładowarek a wygląda to bardzo fajnie. Pytanie czy da się uzyskać większy prąd ładowania? Do mojego zastosowania potrzebuje 1A-1,5A. Jak to wygląda?
Dotychczas ładowałem akumulatory ładowarką zrobioną na LM317 ale strasznie się to ustrojstwo grzeje przy prądach rzędu 1A-2A.
Dotychczas ładowałem akumulatory ładowarką zrobioną na LM317 ale strasznie się to ustrojstwo grzeje przy prądach rzędu 1A-2A.
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
100% ukończono
[=========
]
Właśnie kopię. Są fajne kontrolery ładowania do 1,2A. W zupełności wystarczy. No i napięcie zasilania też jest słuszne: od 4.5V do 16V lub wersja niskonapięciowa od 3,75V do 6V. Żyć nie umierać. LM pójdzie w końcu w zapomnienie
MCP73114
MCP73114
- Obudowa DFN10
Montaż SMD
Zakres napięć pracy 4...16 V DC
Napięcie wyjściowe 4.2V
Prąd wyjściowy 1.1A
Ilość akumulatorów 1 x Li-Ion / Li-Po
Tolerancja napięcia wyjściowego ±0.5%
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
100% ukończono
[=========
]
Max1811 można kilka układów ładujących łączyć równolegle do ogniwa.
Z MCP73xxx tak się nie da.
Całkiem dobrze spisują się też takie http://www.ebay.pl/itm/180921076781?ssP ... 1423.l2649 ładowarki, podłączone pod zasilanie 5V.
Z MCP73xxx tak się nie da.
Całkiem dobrze spisują się też takie http://www.ebay.pl/itm/180921076781?ssP ... 1423.l2649 ładowarki, podłączone pod zasilanie 5V.
Czym chcesz polutować scalaka w obudowie DFN10?piaseq pisze:Właśnie kopię. Są fajne kontrolery ładowania do 1,2A. W zupełności wystarczy. No i napięcie zasilania też jest słuszne: od 4.5V do 16V lub wersja niskonapięciowa od 3,75V do 6V. Żyć nie umierać. LM pójdzie w końcu w zapomnienie
MCP73114
Idealne do wpakowania w obudowę zasilacza stabilizowanego.
- Obudowa DFN10
Montaż SMD
Zakres napięć pracy 4...16 V DC
Napięcie wyjściowe 4.2V
Prąd wyjściowy 1.1A
Ilość akumulatorów 1 x Li-Ion / Li-Po
Tolerancja napięcia wyjściowego ±0.5%