Witam.
Pacjent - przenośna ładowarka na 18650.
Wada - ogniwo odłączane jest przy napięciu 3,26 V.
Układ ochrony ogniwa to : 8205A :
http://www.datasheetdir.com/H8205A+download
Próbuję dojść do tego, czy można obniżyć próg w którym odłączane jest ogniwo. Konkretnych schematów nie znalazłem.
Czy ktoś jest w stanie pomóc w tej sprawie ?
Ochrona ogniwa - za szybko odłącza ogniwo.
Właśnie, ciekawe jak Ty to mierzysz? Przy obciążeniu większym prądem wystarczy że napięcie siądzie do tych 2.8 2.5V i zabezpieczenie odetnie aku a napięcie na nim szybko wzrośnie do tych 3.6V. A spadek do dolnego napięcia też może wystąpić gwałtownie.
Tak wogóle to zabezpieczenia przeważnie odcinają za nisko, nawet przy 2.3V.
Tak wogóle to zabezpieczenia przeważnie odcinają za nisko, nawet przy 2.3V.
Mierzę to tak - przy 3,3V przetwornica daje około 4,85V oraz natężenie około 700 mA. Pobór prądu z ogniwa około 1,2 A. Przy 3,27 V przetwornica pracuje. Przy 3,26 przetwornica nagle siada, za wspomnianym układem w cyklach pojawia się napięcie i zostaje odłączone (około 3 cykle na sekundę), coś jak próbkowanie. Napięcie (bezpośrednio wchodzi pinami do układu - 2 i 3 a "wychodzi" 6 i 7 (lub na odwrót - nie mam teraz power banku pod ręką)). Jeśli ominę owy układ (zrobię zworkę na wspomnianych pinach) Przetwornica bez problemu rusza i wciąż pracuje i spokojnie można wyładować ogniwo do 2,8 V. Po podmianie ogniwa na TrustFire z zabezpieczeniem i ominięciem układu, przetwornica pracuje dokładnie do 2,83 V i dopiero wówczas następuje odłączenie ogniwa przez ori zabezpieczenie.
Co dziś zauwazyłem, zdarza się że po zadziałaniu zabezpieczenia i naładowaniu ogniwa do 100% (wewnętrzny układ ładuje do 4,18V) następuje blokada zabezpieczenia - nie "puszcza" napięcia z ogniwa. W wówczas trzeba zewrzeć wspomniane piny, przetwornica startuje, gdy odłączymy zworkę, układ juz nie odcina napięcia.
Co dziś zauwazyłem, zdarza się że po zadziałaniu zabezpieczenia i naładowaniu ogniwa do 100% (wewnętrzny układ ładuje do 4,18V) następuje blokada zabezpieczenia - nie "puszcza" napięcia z ogniwa. W wówczas trzeba zewrzeć wspomniane piny, przetwornica startuje, gdy odłączymy zworkę, układ juz nie odcina napięcia.
ILPT