Latarka za 4 złote
Ja miałem podobny zestaw choinkowy z giełdy, podobna cena i wszystkie diody świeciły podobnie(w danych kolorach). Były 3 obwody z 3 kolorami oddzielnie sterowane. Przy każdej diodzie był rezystor i połączone były szeregowo. Po pewnym czasie użytkowania na szkolnych dyskotekach i choinkach, zaczęły się ukręcać kabelki w takiej ilości, że odechciewało się naprawiać . Widać trafiłeś na jakiś kiepski "model" Ja te swoje bym był w stanie polecić. Napewno lepsze niż żarówkowe za 3zł z marketu.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR
A ja podpowiem co z takiej zepsutej latarki za 4zł można stworzyć.
Odciąłem przednią część z diodami, do środka dotoczyłem bardzo ciasną aluminiową pigułę z mosiężnym pierścieniem na driver (5 trybów 1A) do kompletu najtańsza chińska dioda z allegro (biała ciepła 3W na starze 21mm ma żarówkowy naturalny odcień) i najtańszy kolimator do takiej diody (ja wybrałem 25 stopni). Całości dopełnia dotoczony pierścień blokujący kolimator z przodu. Zamontowane jest to na paskach od równie taniej i równie zepsutej czołówki "za dychę" i zasilane przez kabelek battery-packiem na 3xAA zamontowanym na paskach za głową. Roboty ok 5h, koszty znikome:
dioda- ok 3zł
kolimator- ok 4zł
driver - chyba 12zł ale nie pamiętam dokładnie
reszta z odzysku.
Zasilam to bateriami, które nie uciągną już Garmina lub fotopułapki, co jest celowym zagraniem, bo jak na próbę podłączyłem Li-iona to w trybie max momentalnie niewielka głowiczka robi się ciepła. Jak ktoś jest zainteresowany zdjęciami całości to mogę przesłać na PW bo coś nie mogę opanować wklejania do postu
Odciąłem przednią część z diodami, do środka dotoczyłem bardzo ciasną aluminiową pigułę z mosiężnym pierścieniem na driver (5 trybów 1A) do kompletu najtańsza chińska dioda z allegro (biała ciepła 3W na starze 21mm ma żarówkowy naturalny odcień) i najtańszy kolimator do takiej diody (ja wybrałem 25 stopni). Całości dopełnia dotoczony pierścień blokujący kolimator z przodu. Zamontowane jest to na paskach od równie taniej i równie zepsutej czołówki "za dychę" i zasilane przez kabelek battery-packiem na 3xAA zamontowanym na paskach za głową. Roboty ok 5h, koszty znikome:
dioda- ok 3zł
kolimator- ok 4zł
driver - chyba 12zł ale nie pamiętam dokładnie
reszta z odzysku.
Zasilam to bateriami, które nie uciągną już Garmina lub fotopułapki, co jest celowym zagraniem, bo jak na próbę podłączyłem Li-iona to w trybie max momentalnie niewielka głowiczka robi się ciepła. Jak ktoś jest zainteresowany zdjęciami całości to mogę przesłać na PW bo coś nie mogę opanować wklejania do postu
Do tych wynalazków za 4 zł idealnie pasuja ogniwa li ion 18500. Jedyna rzecz jaka trzeba zrobić to dołożyć rezystor aby diody sie nie przepaliły....
Ostatnio zmieniony piątek 23 sie 2013, 19:45 przez ghost83, łącznie zmieniany 1 raz.