Walka z depresją za pomocą światła
Wysłane kurierem "siódemka". Kierowca wiedział, że rozwalił przesyłkę, bo się bardzo dziwnie gburowato zachowywał i uciekł aż się kurzyło, ale oderwany od roboty nawet nie miałem chęci na przedłużanie odbioru i sprawdzanie zawartości... Drogie rzeczy to zawsze sprawdzałem, ale tym razem niestety nie sprawdziłem. Pierwszy raz miałem taką sytuację, a bardzo często coś do mnie przychodzi kurierem. Na paczce nie było żadnej informacji, że zawiera szkło.
Pozdrawiam
tak, oczywiście!amisiek pisze:Barwa to /942 pewnie?
150W mają wyższe CRI niż 70W. amisiek: czy różnica zauważalna jest gołym okiem?
i parę zdjęć (WB na auto, F3.5, ISO=200):
(za bambusem puściłem zasilanie)
W pokoju jest jaśniej niż na 3x 100W w wolframówkach. Światło jest przyjemnie miękkie, cienie nie są ostre. Mamy czasem wrażenie że światło jest zbyt zimne - "docieplamy" 100W halogenem.
EDIT: za zmuszenie do gimnastyki karku przepraszam!
Witaj w klubie
Ale i tak to jest świetne światło, żadna świetlówka kompaktowa nie może się równać z MH, a wśród liniowych tylko pojedyncze konstrukcje dają światło tej jakości. Ale nie mają tego kopa liczonego w tysiącach lm.
Edit - możesz jeszcze przechylić trochę reflektor by uzyskać większą plamę na suficie - im bliżej środka pomieszczenia świeci oprawa, tym jaśniej się wydaje. Ćwiczyłem to z naprawdę potężnymi lampami odpalanymi w rogu pomieszczenia i było tak sobie. Obecnie świeci 250W szeroką plamą na środek sufitu i jest OK, jaśniej niż 400W z rogu pomieszczenia.
Jest. Jeśli świecisz na białą ścianę z bielą tytanową, to widać zafarb (różowy przy Philipsie, niebieskawy przy Osramach), który jest słabszy w 150W. Dla porównania 250tka ceramiczna Philips tego zafarbu nie ma.neutrinus pisze: 150W mają wyższe CRI niż 70W. amisiek: czy różnica zauważalna jest gołym okiem?
Ale i tak to jest świetne światło, żadna świetlówka kompaktowa nie może się równać z MH, a wśród liniowych tylko pojedyncze konstrukcje dają światło tej jakości. Ale nie mają tego kopa liczonego w tysiącach lm.
To tak ma być. Wtedy wcale się nie wydaje za jasno. A halogen wydaje się ognikiem przy porządnym MHneutrinus pisze: W pokoju jest jaśniej niż na 3x 100W w wolframówkach. Światło jest przyjemnie miękkie, cienie nie są ostre.
Możesz do tego celu użyć CDM-T Elite 70W /930 (lub odpowiednik Osram HCI-T Shoplight 70W /930). To bdb ciepła lampka, do ocieplania światła się przydaje, zwłaszcza wieczorem.neutrinus pisze: Mamy czasem wrażenie że światło jest zbyt zimne - "docieplamy" 100W halogenem.
Edit - możesz jeszcze przechylić trochę reflektor by uzyskać większą plamę na suficie - im bliżej środka pomieszczenia świeci oprawa, tym jaśniej się wydaje. Ćwiczyłem to z naprawdę potężnymi lampami odpalanymi w rogu pomieszczenia i było tak sobie. Obecnie świeci 250W szeroką plamą na środek sufitu i jest OK, jaśniej niż 400W z rogu pomieszczenia.
Coś nie tak. Wg katalogu lampa CDM-T 70 /942 (kod 928084505131) daje 6600lm a zatem ma 92 Lm/W. W drugim katalogu CDM-Td TD 70W/942 RX7s (928084705133) daje 6000lm, co odpowiada 80 lm/W.rx7s (CDM-TD) mają większą wydajność niż G12 (CDM-T). G12 88lm/W, a rx7s 91lm/W, oczywiście barwy 942.
Ostatnio zmieniony sobota 15 wrz 2012, 23:26 przez amisiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, moc. Zakręciłem się i napisałem dla 150W, a kolega ma 70W. Przepraszam za pomyłkę.amisiek pisze:Coś nie tak.
PS: Dane wzięte z: CDM-T, CDM-TD
Ja właśnie czekam na moją CDM-TD 150W/942 i się doczekać nie mogę. Ponoć w piątek została wysłana, więc przy dobrych wiatrach w poniedziałek zaświeci.
Pozdrawiam
jak tak przechylam to z korytarza mocno raziamisiek pisze: Edit - możesz jeszcze przechylić trochę reflektor by uzyskać większą plamę na suficie - im bliżej środka pomieszczenia świeci oprawa, tym jaśniej się wydaje. Ćwiczyłem to z naprawdę potężnymi lampami odpalanymi w rogu pomieszczenia i było tak sobie. Obecnie świeci 250W szeroką plamą na środek sufitu i jest OK, jaśniej niż 400W z rogu pomieszczenia.
jeszcze raz: Koledzy dziękuję za kawał dobrej wiedzy, teraz mam porządne oświetlenie
Co zrobić z starymi "żarówkami" do MH? Oddać do pojemnika na świetlówki w castoramie?
A ma ktoś może pomysł na zaizolowanie boków oprawki rx7s? U mnie ona niestety wystaje poza konstrukcję, a na blaszkach występuje napięcie niebezpieczne. Tabliczka ostrzegawcza to ostateczność. Widziałem w internecie takie kapturki/zaślepki, ale u nas raczej niedostępne. Poxilina też nie wytrzyma temperatury.
Pozdrawiam
W takim razie albo wynajdę jakąś obudowę na całą lampę, albo przykleję tabliczkę ostrzegawczą i tyle. I tak będę jedynym użytkownikiem tego ustrojstwa, a lampa będzie stać na szafie.
Dzisiaj dostałem źródło światła i układ elektroniczny. Zdjęcia będą wieczorem. Miałem jakieś problemy ze stykiem i odpaliło dopiero po kilku minutach prób, a już myślałem, że ballast uszkodzony. Muszę przyznać, że to zdecydowanie najlepsze sztuczne źródło światła jakie widziałem. Takie słońce, tylko że w domu.
Dzisiaj dostałem źródło światła i układ elektroniczny. Zdjęcia będą wieczorem. Miałem jakieś problemy ze stykiem i odpaliło dopiero po kilku minutach prób, a już myślałem, że ballast uszkodzony. Muszę przyznać, że to zdecydowanie najlepsze sztuczne źródło światła jakie widziałem. Takie słońce, tylko że w domu.
Pozdrawiam