SKU_MAG czyli niesamowity SKU7882+Df soft ;-)

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

SKU_MAG czyli niesamowity SKU7882+Df soft ;-)

Post autor: Calineczka »

No to się szoknąłem.
:shock:
Bardzo chciałem zrobic jakiś driverek typu SKU782 z softem by Df na zlot. Już środek nocy, siedze tak od jakiegoś czasu, kompiluję lutuję, smrodzę kalafonią że aż miło (bo kalawizji jeszcze nie wymyślili, haha)
Ale ja nie o tym. Ja o pomiarach. Zastosowałem, po rozmowie z Darkiem, ciut inny sposób detekcji kliknięcia, z dodatkowym tranzystorem...takie tam elektroniczne tere-fere ;-). Dla Darka info-bez rezystorka gaszącego i tak się nie obeszło, przy 1,2V nie był konieczny ale dla 4,2V(li-ion) juz tak, Cwe=10µF(nie chciałem zmieniać)

Do rzeczy. JAk puściłem sobie na miernik LOW, bo to Tygryski lubią najbardziej, to aż szybkę musiałem przetrzeć:
4,7mA
Obrazek

Na wszelki wypadek wziąłem drugi mierniczek,:
5,3mA
Obrazek

Dla Li-iona musiałęm niestety dostawić sztuczne obciążenie, żeby owe 10µF rozładowywać, 2,35kΩ i to spowodowało, że w owym LOW jest kołó 3mA z li-iona.
Dodam, że bez obciążenia Vout ustawiłem na 3,5V, wiadomo, że wyniki w zależności od Vf diody i Uwy step-a będą różne.
A nasz bohater wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a na koniec nasz magiczny bohater bez magicznego imadła :mrgreen:

Obrazek

Myslę, że jak Darek dopracuje do tego zabezpieczenie li-iona z jakąś sygnalizacją/zmiana trybu, to będzie chyba mój ideał...a Wasz? :wink:
Ahh, był bym zapomniał
soft. 3.4.006, pamięć po 2 sekundach bodajże, 4 tryby ciągłe, 13 poziomów jasności, 3 grupy, podwójny beacon etc... ;-)
No i 16 dni i nocy z jednego enloopa AA . Zwycięzca zobowiązany jest to sprawdzić ;-)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

ten driver nie jest ideałem- nie działa stabilnie- na początku (oryginalnie oczywiście) idzie DD, a potem następuje nagły skok jasności- idzie jako step-up.
Dodatkowe sterowanie da extra tryby, ale raczej nie zmieni sposobu jego pracy- ten nagły skok jasności- nie ufam temu driverowi, pomijam już fakt, iż oryginalnie przy rozgrzewaniu się układu dioda-driver rośnie prąd podawany w diodę...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

racja Pawle, ideału nie ma, to euforia kazała mi tak napisać.Myślę, że i tak zrobił się bardzo ciekawy... :mrgreen: i wystarcza do wieeeelu zastosowań
mar3
Kontakt:

Post autor: mar3 »

Ja zauważyłem to samo o czym pisze 'Paweł - w zależności od wyregulowanego prądu step-up odpala szybciej lub później - np. prąd około 0,7A w diodę, DD idzie aż aku ma 3,5V i dopiero odpala step-up, lub prąd 0,85 A DD idzie aż na aku będzie 3,8V
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

wcale się nie dziwię, to step-up....
przydała by się dobra przetworniczka buck-boost...
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Re: SKU_MAG czyli niesamowity SKU7882+Df soft ;-)

Post autor: df »

Calineczka pisze:Dla Darka info-bez rezystorka gaszącego i tak się nie obeszło, przy 1,2V nie był konieczny ale dla 4,2V(li-ion) juz tak, Cwe=10µF(nie chciałem zmieniać)
Arku, a próbowałeś może zwiększyć rezystor w bazie - może masz większe h21e.
U mnie bez gaszenia działa zarówno na 0,9V jak i na 4,2V - rezystor mam 12k (Ty widzę dałeś 10k), tranzystor mój to bodajże BC817 w SMD.
Calineczka pisze:Myslę, że jak Darek dopracuje do tego zabezpieczenie li-iona z jakąś sygnalizacją/zmiana trybu, to będzie chyba mój ideał...a Wasz? :wink:
Będzie, będzie... :-)
Flagiusz
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Jako iz stałem sie posiadaczem takiego drivera postanowiłem dziś wypróbować mój nowy dyfuzor do lampki błyskowej :) Na pierwszy ogień poszedł ten zmodowany driver którego żal mi gdzie aplikować do "zwykłej" latarki :roll:

(kliknij aby powiekszyć ;) )

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Hmm cóż można rzec... Gloria dla Arka za precyzję (np. umieszczenie elementu na elemencie i zgrabne polutowanie tego). Łączenia za pomocą mikro przewodów/zachowanie izolacji od otoczenia. To wszystko wymaga wiedzy, dużej wiedzy (chociażby całkowitego zrozumienia zasady działania modyfikowanego układu). To nie są łatwe operacje i wymagają chirurgicznej wręcz precyzji. Jestem laikiem acz praktykującym co nieco w temacie precyzyjnych napraw/modyfikacji stąd pełne uznanie dla kolegi Admina...
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

:oops:
dzięki, żebym ja wiedział że to w świat pójdzie... :mrgreen:
Ja czekam na relacje Lennina z klikania.
A foty REWELACYJNE :mrgreen:
ODPOWIEDZ