Dobór cewki i diody

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
zandarmerio

Dobór cewki i diody

Post autor: zandarmerio »

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, to serdecznie witam wszystkich uzytkowników :)

Do rzeczy

Jestem w trakcie budowania lampki rowerowej na 2 diodach CREE XR-E cool white. Jako przetwornicy mam zamiar użyć układu LM3410Y firmy National Semoconductor. Prosiłbym o pomoc w dobraniu cewki. Czy zależy od niej prawność całego układu (pomijając rezystancję cewki), czy tylko charakterystyka napięcia wyjściowego? (większe szumy przy mniejszej indukcyjności).

Zastanawiam się również nad koniecznością wstawiania tej diody schottkyego. Spadek na niej wynosi około 0.4V co zmniejsza sprawność całęgo układu. Zakładam, że wygasza ona piki napięcia z samoindukcji cewki. Czy mogę umieścić tą diodę równolegle do diod LED (oczywiście w drugą stronę)?

Troche dnych na temat mojej przetwornicy:

Vin - 4 akusy NiMH (ok 5V)
Vout - ok. 6.7V
I - 350mA/700mA

datasheet:
http://www.national.com/ds.cgi/LM/LM3410.pdf

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

patrz str. 22 i 25 pdf-a, sa przyklady
Cewka ma oczywiscie wplyw na sprawnosc, osiagniete parametry, wydajnosc...
Diody shottkyego nie przestawiac!Ktos nie bez powodu tak ja tam wstawil :mrgreen:
p.s przysylaja sample?
zandarmerio

Patrzylem przyklady, ale konkretnie mojego przypadku nie ma. Uzywam wersji Y, ktora ma czestotliwosc przelaczania 525kHz, a w przykladach jest wersja X (1.6MHz). Mam do dyspozycji cewki 10uH, 8.2uH, 6.8uH, 4.7uH i 3.3uH

Co do diody schottkyego to pomyslalem o przestawieniu, gdyz w innych przetwornicach mozna znalezc ja wpieta w inny sposob (na obrazku aplikacja ukladu LM3404, jak widac dioda jest wpieta rownolegle to LEDow).

Obrazek

Sample wysylaja, jednak trzeba dlugo czekac na potwierdzenie (na stronie podaja, ze 24h). Jesli chodzi o mnie to wyslalem im maila przypominajacego o zamowieniu i po tygodniu dostalem informacje, ze sample zostana wyslane w ciagu 14 dni :D
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Im wyższa częstotliwość pracy tym mniejsza może być indukcyjność, dla cewek ważny też jest prąd nasycenia rdzenia....na indukcyjnościach za bardzo się nie znam. Weź sobie ceweczkę z jakimś zapasem dla Isat, a jak masz możliwość to kup albo zamów sample kilku wartości indukcyjności i pomierz sprawności. Myślę, że 10µH będzie OK.
Lm3404 to step-down a Ty chcesz użyć step-upa, zasadnicza róznica, diody pełnią tą samą funkcję ale są odpowiednio-inaczej podłączone.
Dar.El

Post autor: Dar.El »

Witam
Z twoich wypowiedzi widać że nie masz żadnego pojęcia o budowie przetwornic. Dioda jest potrzebna i nikt jej tam nie wsadził w celu zmniejszenia sprawności układu. Porywasz się na przetwornicę chodzącą na 0,5MHz :!: , musisz użyć bardzo dobrych elementów i zrobić jak najkrótsze połączenia. Dławik musi być na 0,5MHz 10uH 1,5A (2A sat.). Napięcie wyjściowe przy dwóch LED 700mA to jakieś 7,5V (razem z rezystorem pomiarowym). Prąd pobierany z akumulatorków przy 700mA na wyjściu i sprawności 85% będzie dochodził do 1,5A pod koniec ich pojemności.
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

zandarmerio, dioda ta nie gasi żadnych impulsów, a zamyka obwód: masa (właśnie poprzez tę diodę) - dławik - LED - masa w fazie oddawania energii z cewki do odbiornika.
Jest ona bardzo ważnym elementem w tego typu przetwornicach (zarówno buck jak i boost).

Czasami, głównie w rozwiązaniach zintegrowanych stosuje się jej zamiennik w postaci pracującego (zwierającego) synchronicznie w przeciwfazie do pracy klucza głównego tranzystora MOSFET, ale jego zasada działania pozostaje niezmienna.

Zachęcam do zapoznania się z działaniem przetwornic impulsowych np. z: http://en.wikipedia.org/wiki/Buck_converter
gdzie już same obrazki po prawej wystarczą, aby zrozumieć po co jest ta dioda - powodzenia.
Flagiusz
zandarmerio

Fakt, jesli chodzi o przetwornice to nie mam tu zadnego doswiadczenia. Przejrzalem schematy dzialania przetwornic buck oraz boost i juz widze do czego sluzy ta dioda. Coz, dobiore jakas z niskim Vf i mysle, ze znaczacych strat na sprawnosci ukladu nie bedzie.

Dziekuje Wam wszystkim za pomoc. Jutro biore sie za trawienie plytki i przystepuje do testow, jak skoncze to wstawie jakies fotki :)

Temat uwazam za zamkniety
ODPOWIEDZ