Układ zapłonowy do metalohalogenków
Żeby nie być "gorszym" dziś też odpaliłem swoje światełko kupione u DNFa. Układ zasilający elektromagnetyczny ( ten z allegro za 29zł) wszystko chula bardzo fajnie i pomimo że jest jeszcze jasno na zewnątrz i przez okno wpada sporo światła to już zakochałem się w tym świetle. Wrażenie miałem jakby słońce zaświeciło w okno Ale niestety mam 2 palniki i jak narazie jeden układ zasilający który miał iść na próbę do pokoju, pech chciał że trafił się wyjątkowo głośny i to z niego będzie światełko na zewnątrz a do pokoju muszę poszukać chyba elektronicznego.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
no właśnie mam wrażenie że 150W na mój prawie 20m^2 pokój to ciut mało.
Czyli mówisz że szukać takiej 250W i to tego elektroniczny układ zasilania?
Czyli mówisz że szukać takiej 250W i to tego elektroniczny układ zasilania?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Do 250W nie kupisz elektroniki za rozsądną cenę. Gdyby była, sam bym kupił. Także chyba lepiej kupić drugą sztukę 150W z elektroniką jeśli uważasz, że musi to być elektronika.
250W na elektromagnetyku daje radę, miga mniej niż 150tka. Jest gotowy osprzęt do lamp sodowych 250W, można zastosować. U mnie właśnie na takim osprzęcie działa i jest OK - pozostaje pytanie czy Ty widzisz i czy Ci przeszkadza miganie lampy na stateczniku elektromagnetycznym.
Do tego przy 150W będziesz mieć lepsze rozproszenie światła, bo są dwa źródła.
250W na elektromagnetyku daje radę, miga mniej niż 150tka. Jest gotowy osprzęt do lamp sodowych 250W, można zastosować. U mnie właśnie na takim osprzęcie działa i jest OK - pozostaje pytanie czy Ty widzisz i czy Ci przeszkadza miganie lampy na stateczniku elektromagnetycznym.
Do tego przy 150W będziesz mieć lepsze rozproszenie światła, bo są dwa źródła.
Dziś świecę już cały wieczór tym 150W i nie zauważyłem migania (podobno ponad 72Hz już oko nie wyłapuje) bardziej wkurza mnie to bzyczenie. Ale możliwe że trafiła mi się trefna sztuka bo miejscami jakaś taka ponadpękiwana.
Może to tak jest, dobry statecznik jest cichy. Możesz spróbować go odrobinkę zalać klejem, by wlazł między blaszki. Ale nie zawsze to pomaga, mi się raz udało, raz zupełnie nie.wkliw pisze:Dziś świecę już cały wieczór tym 150W i nie zauważyłem migania (podobno ponad 72Hz już oko nie wyłapuje) bardziej wkurza mnie to bzyczenie. Ale możliwe że trafiła mi się trefna sztuka bo miejscami jakaś taka ponadpękiwana.
Miganie widać, gdy robisz szybki ruch czymś jasnym, efekt stroboskopowy pokazuje się jako szereg obrazów tego czegoś podczas ruchu. Jeśli Ci nie przeszkadza miganie w takt sieci, to znaczy, że pora dokupić następny układ zapłonowy jak tylko pojawią się na Allegro.
napisz do gościa jak masz go w historii aukcji może wystawi dla Ciebie
Mi się udawało upolować za 40-50zł, ale jak nie ma niczego lepszego... Nie mam doświadczenia z BAGami, najczęściej Vossloh Schwabe lub Tridonic. Miewałem TCI Light ale są takie sobie niestety - dwie sztuki mi migają. Spytaj się sprzedawcy czy zgadza się na okres próbny dla takiego statecznika, najwyżej mu oddasz i Ci pieniądze zwróci.
Wymienić
Opcja numer 2 - wyposażyć w "układ kontrolowanego startu". Odłącz przewód od końcówki "N" zapłonnika i szeregowo dołącz wyłącznik chwilowy. Gdy masz załączyć lampę, włączasz zasilanie i wciskasz ten przycisk. Wtedy zapłonnik działa i generuje impulsy wysokiego napięcia. Gdy w lampie rozpocznie się wyładowanie, puszczasz przycisk i lampa dalej się świeci, a zapłonnik nie działa, bo nie ma po co.
Opcja numer 2 - wyposażyć w "układ kontrolowanego startu". Odłącz przewód od końcówki "N" zapłonnika i szeregowo dołącz wyłącznik chwilowy. Gdy masz załączyć lampę, włączasz zasilanie i wciskasz ten przycisk. Wtedy zapłonnik działa i generuje impulsy wysokiego napięcia. Gdy w lampie rozpocznie się wyładowanie, puszczasz przycisk i lampa dalej się świeci, a zapłonnik nie działa, bo nie ma po co.
Już są 29 zl Alledrogowkliw pisze:napisz do gościa jak masz go w historii aukcji może wystawi dla Ciebie
Na allegro masz cała lampę ze sterowaniem elektronicznym za 40 zł .Tomeqp pisze:Kol. Amisiek, a mógłbyś powiedzieć czy warto za 70zł kupić statecznik elektroniczny 70W firmy "BAG electronics"? Niby niemieckie, ale dzisiaj przecież wszystko jest chińskie. Nie chcę kupić bubla.
Kupiłem kiedyś takie 3 szt i działają dobrze