Lista LED

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
maroo

Lista LED

Post autor: maroo »

Witam.

Czy znalazł by się tutaj na forum, śmiałek z wiedzą coby spróbował stworzyć listę wszelkich popularnych tutaj diodek uszeregowanych modelami danych producentów, zawierającą dane takie jak: moc, moc w lumenach, kelvinki, wielkość, ilość rozpraszanej energii cieplnej... Oznaczeń, modeli jest tak wiele a nazwy mi amatorowi nic nie mówią - która jaka. Fajnie jakby do ważnych tematów dokleić taką sprawę - mogły by być przy okazji zdjęcia przy każdej pozycji.

Co Wy na to - miłośnicy lumenów?

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wchodzisz na stronę producenta i szukasz danych w datasheetach. Taki spis to po prostu przepisanie tych danych. Ilość lumenów, energii itp zależy od zasilania w danym momencie a od tego też zależy wydajność a to z kolei wiąże się z ilością ciepłą itd.
ILPT
maroo

No tak - ale mając istotne dane w jednym arkuszu, łato było by się połapać. Druga spraw - ktoś dorzucił by przeznaczenie danej diody, może jakieś praktyczne uwagi. Myslę że taka esencja, kompedium każdemu by się spodobało.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jeśli chodzi o parametry diod to wszystko jest na stronach producenta, albo w sklepach internetowych.
Wchodzisz sobie na maritex.pl np i tam masz dane techniczne cree takie jak:
maxymalny prąd
barwa światła
kąt świecenia
wymiary
sprawność.
Co do przeznaczenia to zasada jest prosta: Im mniejsza powierzchnia diody i kąt świecenia tym łatwiej skupić jest światło bez większych kombinacji z optyką ( soczewki, duże reflektory.itp.) , czyli zasięg latarki na takiej diodzie jest większy niż na diodzie o większej powierzchni i kącie świecenia.
Z małej diody łatwiej zrobić thrower, a z dużej latarke o szerokim kącie świecenia.
Pozdro
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Koledzy, niestety, mają rację. Na rynku występuje taka mnogość rodzajów, typów, podtypów i grup, że próba usystematyzowania to sporo pracy... pomijając fakt, że na rynku co chwilę pojawiają się nowości.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
maroo

Ok, rozumiem wielkość tematu i problemu, zatem może tak: wrzućcie tylko symbole i firmy diod które są faworytami w zabawie latarkowej. Przecież wiecie jakie typy, jakie modele są optymalne, jakie przewijają się najczęściej - mogła by to być tabelka wprost edytowalna w poście (jeśli się takową da radę zrobić - ze zwykłym posortowaniem na marki/producentów. Ci obcykani mogli by wrzucić te optymalne wybory/popularne typy/polecane - potem albo administrator co jakiś czas dopisze to co ludzie podeślą albo jeśli edytowalne - każdy mógłby dodać coś od siebie. Dlaczego wydaje mi się to istotne - jest ogrom wiedzy, postów tutaj i aby znaleść czasem odpowiedź trzeba przewertować tony materiału. Wiem że można datasheety poczytać ale trzeba znać symbole wiedzieć co jest z Waszego punktu widzenia optymalne. To Wasza wiedza, doświadczenie są wartością a nie zachwalanie przez producentów, reklama. Więc, choćby lista tych których najczęściej używacie, popularnych modeli z symbolami.

Taki pomysł - nie będę się już narzucał bo rozumiem że chcę pracy od kilku osób - zatem mogę tylko zarzucić pomysł, sam zaoferować jeśli będę mógł, jakiąś pomoc i poprosić po prostu :)

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Marcinie, rozumiem ideę i Twój zapał by spowodować powstanie tego typu kompendium. Jednak skrypt tego forum nie wspiera pracy grupowej a i zrobienie czegokolwiek na kształt przejrzystej i edytowalnej tabelki wymagałoby sporych nakładów pracy programistów. Sądzę więc, że mamy małą szansę na powstanie takiego zestawienia tylko w ramach tego forum. Może jakieś narzędzia wikipodobne byłyby odpowiednie, ale to już całkiem inna bajka...
Pozdr.
Pikom
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

google docs nie mają takich mocy?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

maroo - coś czuję że początkujesz... ;) Przeżywałem to samo. Nie panikuj, diod do opanowania jest tak naprawdę kilka - starsze modele latarkowe, "najnowsze" obecne czyli XPG i XML i wiele więcej nie wyczrujesz. Jak poznasz podstawy takich modeli jak Q5, XPG i XML świat należy do ciebie.
ILPT
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Rynek jest pełen różnych alternatyw i klonów ale jak mówi skaktus z punktu widzenia światłekowca diody Cree mają najlepszy stosunek ceny do osiągów dlatego rzadziej zwracam uwagę na produkty Osram,Nichia, SSC i inne.

Cree akurat jest bardzo przejrzyście udokumentowane w datashetach na stronie.
elektroda.pl
maroo

Ok, to wrzućcie symbole, modele - tych które tutaj najczęściej się przewijają - wszak datasheeta znaleźć to nie jest problem ale musze wiedzieć jakie modele są istotne z punktu widzenia latarkowca, czego szukać :). Napewno któryś z Was z ręki sypnie kilkoma - kilkunastoma symbolami wartymi głębszego poznania.

Na razie wiem że CREE Q5 jest w szeregu XR-E I właśnie - czy takie oznaczenie ma jakiś przekaz w sobie? Albo właśnie jestem na stronie CREE (http://www.cree.com/led-chips-and-materials/chips) i mamy tutaj DA EZ TR RT... LED's.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Skaktus już pisał najczęściej używane modele to:
XM-L 900 lumenów przy 3,2 A Duża powierzchnia chipa 125 Stopni
XP-G 450 lumenów przy 2 A mała powierzchnia 125 stopni
XR-E 340 lumenów przy 2A Mała powierzchnia, 90 stopni stopni idealna na szperacz
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
maroo pisze:Na razie wiem że CREE Q5 jest w szeregu XR-E I właśnie - czy takie oznaczenie ma jakiś przekaz w sobie?
No właśnie nie do końca, Q5 to oznaczenie zdolności przetwarzania prądu w światło, czyli de facto kilka typów diod można określić tym samym... CREE to firma produkująca LEDy, często jednak nazwa ta jest nadużywana...
Ogólnie tak zwane biny (wspomniany Q5) rosną wraz ze wzrostem sprawności LEDa:
Q3<Q5<R2<R4<R5<S2<T6... Najpierw wyróżnik literowy potem cyfrowy.
Diody"
XR-C, XPC - mała struktura, dobre skupienie (niestety mały prąd znamionowy)
XR-E, XPE - wyższe parametry znamionowe od poprzedniej, przy stosunkowo małej strukturze,
XPG - jedna z nowszych, dobra wydajność, spory prąd (1,5A),
XML - Prąd znamionowy rzędu 3A, w związku z dużą strukturą charakteryzują się wysoką sprawnością (biny T6, U2). Ze względu na stosunkowo duży rozmiar struktury, nie dają się tak łatwo skupić jak poprzednie, ale może to być zaletą w zastosowaniach gdzie jest potrzebny szerszy strumień światła.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
maroo

Ok, robi się bardzo ciekawie. Da radę streścić w taki właśnie sposób troszkę więcej faktów? Skąd biorą się oznaczenia binów - producent sobie wymyślił; jest jakaś norma; inne; jakaś logika w tych literkach? Jakie są poszczególne przedziały parametrów dla binów? Czy poszczególne biny różnią się materiałem z którego zbudowana jest struktura czy to taki sam materiał a bin oznacza - jak dobrze wyszło wyprodukowanie. I inne pytania któe mogę zadać ale jeszcze nie wiem że je będę miał - tak choćby w skrócie albo hasłowo tak bym wiedział czego szukać.

A za powyższe dzięki wielkie - jest już punkt zaczepienia :)
kodi

Post autor: kodi »

Wpisz w Google "binning and labelling" i nagle stanie się jasność w tym temacie :D

Co do "binów" to pomyśl sobie w ten sposób - "bin" to koszyczek. Produkujesz pewną partię produktu, o określonym podłożu, luminoforze i innych parametrach i otrzymujesz coś w stylu rozkładu normalnego (w dużym przybliżeniu) zależności strumień świetlny/prąd dla takiego samego prądu. I po prostu patrzysz "Aha, ta diodka ma 205lm przy 700mA, to idzie do koszyczka z napisem T2, ta ma 221lm przy tym samym prądzie, idzie do koszyczka T3" itp. I w danym procesie technologicznym będziesz miał (przykładowo) mało T2, ciut więcej T3, najwięcej T4, potem znowu mniej T5 i malutko T6. Za jakiś czas ktoś mądry będzie miał przebłysk i zmieni ciut proces technologiczny (inny skład luminoforu na przykład) i rozkład się przesunie w górę i najwięcej będzie np. T5, prawie wcale T3 ale też i U2 się pojawią w niewielkich ilościach.
ODPOWIEDZ