Lista LED
Lista LED
Witam.
Czy znalazł by się tutaj na forum, śmiałek z wiedzą coby spróbował stworzyć listę wszelkich popularnych tutaj diodek uszeregowanych modelami danych producentów, zawierającą dane takie jak: moc, moc w lumenach, kelvinki, wielkość, ilość rozpraszanej energii cieplnej... Oznaczeń, modeli jest tak wiele a nazwy mi amatorowi nic nie mówią - która jaka. Fajnie jakby do ważnych tematów dokleić taką sprawę - mogły by być przy okazji zdjęcia przy każdej pozycji.
Co Wy na to - miłośnicy lumenów?
Pozdrawiam
Marcin
Czy znalazł by się tutaj na forum, śmiałek z wiedzą coby spróbował stworzyć listę wszelkich popularnych tutaj diodek uszeregowanych modelami danych producentów, zawierającą dane takie jak: moc, moc w lumenach, kelvinki, wielkość, ilość rozpraszanej energii cieplnej... Oznaczeń, modeli jest tak wiele a nazwy mi amatorowi nic nie mówią - która jaka. Fajnie jakby do ważnych tematów dokleić taką sprawę - mogły by być przy okazji zdjęcia przy każdej pozycji.
Co Wy na to - miłośnicy lumenów?
Pozdrawiam
Marcin
- smokuxx1987
Jeśli chodzi o parametry diod to wszystko jest na stronach producenta, albo w sklepach internetowych.
Wchodzisz sobie na maritex.pl np i tam masz dane techniczne cree takie jak:
maxymalny prąd
barwa światła
kąt świecenia
wymiary
sprawność.
Co do przeznaczenia to zasada jest prosta: Im mniejsza powierzchnia diody i kąt świecenia tym łatwiej skupić jest światło bez większych kombinacji z optyką ( soczewki, duże reflektory.itp.) , czyli zasięg latarki na takiej diodzie jest większy niż na diodzie o większej powierzchni i kącie świecenia.
Z małej diody łatwiej zrobić thrower, a z dużej latarke o szerokim kącie świecenia.
Pozdro
Wchodzisz sobie na maritex.pl np i tam masz dane techniczne cree takie jak:
maxymalny prąd
barwa światła
kąt świecenia
wymiary
sprawność.
Co do przeznaczenia to zasada jest prosta: Im mniejsza powierzchnia diody i kąt świecenia tym łatwiej skupić jest światło bez większych kombinacji z optyką ( soczewki, duże reflektory.itp.) , czyli zasięg latarki na takiej diodzie jest większy niż na diodzie o większej powierzchni i kącie świecenia.
Z małej diody łatwiej zrobić thrower, a z dużej latarke o szerokim kącie świecenia.
Pozdro
Witam
Koledzy, niestety, mają rację. Na rynku występuje taka mnogość rodzajów, typów, podtypów i grup, że próba usystematyzowania to sporo pracy... pomijając fakt, że na rynku co chwilę pojawiają się nowości.
Pozdrawiam
Koledzy, niestety, mają rację. Na rynku występuje taka mnogość rodzajów, typów, podtypów i grup, że próba usystematyzowania to sporo pracy... pomijając fakt, że na rynku co chwilę pojawiają się nowości.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ok, rozumiem wielkość tematu i problemu, zatem może tak: wrzućcie tylko symbole i firmy diod które są faworytami w zabawie latarkowej. Przecież wiecie jakie typy, jakie modele są optymalne, jakie przewijają się najczęściej - mogła by to być tabelka wprost edytowalna w poście (jeśli się takową da radę zrobić - ze zwykłym posortowaniem na marki/producentów. Ci obcykani mogli by wrzucić te optymalne wybory/popularne typy/polecane - potem albo administrator co jakiś czas dopisze to co ludzie podeślą albo jeśli edytowalne - każdy mógłby dodać coś od siebie. Dlaczego wydaje mi się to istotne - jest ogrom wiedzy, postów tutaj i aby znaleść czasem odpowiedź trzeba przewertować tony materiału. Wiem że można datasheety poczytać ale trzeba znać symbole wiedzieć co jest z Waszego punktu widzenia optymalne. To Wasza wiedza, doświadczenie są wartością a nie zachwalanie przez producentów, reklama. Więc, choćby lista tych których najczęściej używacie, popularnych modeli z symbolami.
Taki pomysł - nie będę się już narzucał bo rozumiem że chcę pracy od kilku osób - zatem mogę tylko zarzucić pomysł, sam zaoferować jeśli będę mógł, jakiąś pomoc i poprosić po prostu
Pozdrawiam
Marcin
Taki pomysł - nie będę się już narzucał bo rozumiem że chcę pracy od kilku osób - zatem mogę tylko zarzucić pomysł, sam zaoferować jeśli będę mógł, jakiąś pomoc i poprosić po prostu
Pozdrawiam
Marcin
Marcinie, rozumiem ideę i Twój zapał by spowodować powstanie tego typu kompendium. Jednak skrypt tego forum nie wspiera pracy grupowej a i zrobienie czegokolwiek na kształt przejrzystej i edytowalnej tabelki wymagałoby sporych nakładów pracy programistów. Sądzę więc, że mamy małą szansę na powstanie takiego zestawienia tylko w ramach tego forum. Może jakieś narzędzia wikipodobne byłyby odpowiednie, ale to już całkiem inna bajka...
Pozdr.
Pikom
Pikom
Rynek jest pełen różnych alternatyw i klonów ale jak mówi skaktus z punktu widzenia światłekowca diody Cree mają najlepszy stosunek ceny do osiągów dlatego rzadziej zwracam uwagę na produkty Osram,Nichia, SSC i inne.
Cree akurat jest bardzo przejrzyście udokumentowane w datashetach na stronie.
Cree akurat jest bardzo przejrzyście udokumentowane w datashetach na stronie.
elektroda.pl
Ok, to wrzućcie symbole, modele - tych które tutaj najczęściej się przewijają - wszak datasheeta znaleźć to nie jest problem ale musze wiedzieć jakie modele są istotne z punktu widzenia latarkowca, czego szukać . Napewno któryś z Was z ręki sypnie kilkoma - kilkunastoma symbolami wartymi głębszego poznania.
Na razie wiem że CREE Q5 jest w szeregu XR-E I właśnie - czy takie oznaczenie ma jakiś przekaz w sobie? Albo właśnie jestem na stronie CREE (http://www.cree.com/led-chips-and-materials/chips) i mamy tutaj DA EZ TR RT... LED's.
Pozdrawiam
Marcin
Na razie wiem że CREE Q5 jest w szeregu XR-E I właśnie - czy takie oznaczenie ma jakiś przekaz w sobie? Albo właśnie jestem na stronie CREE (http://www.cree.com/led-chips-and-materials/chips) i mamy tutaj DA EZ TR RT... LED's.
Pozdrawiam
Marcin
- smokuxx1987
Witam
Ogólnie tak zwane biny (wspomniany Q5) rosną wraz ze wzrostem sprawności LEDa:
Q3<Q5<R2<R4<R5<S2<T6... Najpierw wyróżnik literowy potem cyfrowy.
Diody"
XR-C, XPC - mała struktura, dobre skupienie (niestety mały prąd znamionowy)
XR-E, XPE - wyższe parametry znamionowe od poprzedniej, przy stosunkowo małej strukturze,
XPG - jedna z nowszych, dobra wydajność, spory prąd (1,5A),
XML - Prąd znamionowy rzędu 3A, w związku z dużą strukturą charakteryzują się wysoką sprawnością (biny T6, U2). Ze względu na stosunkowo duży rozmiar struktury, nie dają się tak łatwo skupić jak poprzednie, ale może to być zaletą w zastosowaniach gdzie jest potrzebny szerszy strumień światła.
No właśnie nie do końca, Q5 to oznaczenie zdolności przetwarzania prądu w światło, czyli de facto kilka typów diod można określić tym samym... CREE to firma produkująca LEDy, często jednak nazwa ta jest nadużywana...maroo pisze:Na razie wiem że CREE Q5 jest w szeregu XR-E I właśnie - czy takie oznaczenie ma jakiś przekaz w sobie?
Ogólnie tak zwane biny (wspomniany Q5) rosną wraz ze wzrostem sprawności LEDa:
Q3<Q5<R2<R4<R5<S2<T6... Najpierw wyróżnik literowy potem cyfrowy.
Diody"
XR-C, XPC - mała struktura, dobre skupienie (niestety mały prąd znamionowy)
XR-E, XPE - wyższe parametry znamionowe od poprzedniej, przy stosunkowo małej strukturze,
XPG - jedna z nowszych, dobra wydajność, spory prąd (1,5A),
XML - Prąd znamionowy rzędu 3A, w związku z dużą strukturą charakteryzują się wysoką sprawnością (biny T6, U2). Ze względu na stosunkowo duży rozmiar struktury, nie dają się tak łatwo skupić jak poprzednie, ale może to być zaletą w zastosowaniach gdzie jest potrzebny szerszy strumień światła.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Ok, robi się bardzo ciekawie. Da radę streścić w taki właśnie sposób troszkę więcej faktów? Skąd biorą się oznaczenia binów - producent sobie wymyślił; jest jakaś norma; inne; jakaś logika w tych literkach? Jakie są poszczególne przedziały parametrów dla binów? Czy poszczególne biny różnią się materiałem z którego zbudowana jest struktura czy to taki sam materiał a bin oznacza - jak dobrze wyszło wyprodukowanie. I inne pytania któe mogę zadać ale jeszcze nie wiem że je będę miał - tak choćby w skrócie albo hasłowo tak bym wiedział czego szukać.
A za powyższe dzięki wielkie - jest już punkt zaczepienia
A za powyższe dzięki wielkie - jest już punkt zaczepienia
Wpisz w Google "binning and labelling" i nagle stanie się jasność w tym temacie
Co do "binów" to pomyśl sobie w ten sposób - "bin" to koszyczek. Produkujesz pewną partię produktu, o określonym podłożu, luminoforze i innych parametrach i otrzymujesz coś w stylu rozkładu normalnego (w dużym przybliżeniu) zależności strumień świetlny/prąd dla takiego samego prądu. I po prostu patrzysz "Aha, ta diodka ma 205lm przy 700mA, to idzie do koszyczka z napisem T2, ta ma 221lm przy tym samym prądzie, idzie do koszyczka T3" itp. I w danym procesie technologicznym będziesz miał (przykładowo) mało T2, ciut więcej T3, najwięcej T4, potem znowu mniej T5 i malutko T6. Za jakiś czas ktoś mądry będzie miał przebłysk i zmieni ciut proces technologiczny (inny skład luminoforu na przykład) i rozkład się przesunie w górę i najwięcej będzie np. T5, prawie wcale T3 ale też i U2 się pojawią w niewielkich ilościach.
Co do "binów" to pomyśl sobie w ten sposób - "bin" to koszyczek. Produkujesz pewną partię produktu, o określonym podłożu, luminoforze i innych parametrach i otrzymujesz coś w stylu rozkładu normalnego (w dużym przybliżeniu) zależności strumień świetlny/prąd dla takiego samego prądu. I po prostu patrzysz "Aha, ta diodka ma 205lm przy 700mA, to idzie do koszyczka z napisem T2, ta ma 221lm przy tym samym prądzie, idzie do koszyczka T3" itp. I w danym procesie technologicznym będziesz miał (przykładowo) mało T2, ciut więcej T3, najwięcej T4, potem znowu mniej T5 i malutko T6. Za jakiś czas ktoś mądry będzie miał przebłysk i zmieni ciut proces technologiczny (inny skład luminoforu na przykład) i rozkład się przesunie w górę i najwięcej będzie np. T5, prawie wcale T3 ale też i U2 się pojawią w niewielkich ilościach.