Mocna latarka do roweru. Co proponujecie?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
StiV1995

Post autor: StiV1995 »

Oprócz wykonania zostaje jeszcze zaprogramowanie mikroklocka i program do kompletu. a na tej płytce od piera chyba nie ma attiny albo jest z drugiej strony
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

ALe właśnie na AX-ach jest najłatwiej zrobić driver. Układy są tanie i bez problemu dostępne TUTAJ
Na początek nie potrzeba nawet sterowania z procesora. Kiedy już zrobisz drivery i opanujesz całość można pokusić się o dołożenie procka.
Procesor mam na drugiej płytce przy pakiecie zasilającym. W sumie to jest on tylko do kontroli napięcia i przełączanie między XP-G a XM-L. Diody zawsze pracują na 100% nie mam żadnego PWM-a.
*michal*

Post autor: *michal* »

Troche na inny temat co to jest za układ Obrazek

i jakie są jego parametry bo już podkręciłem z 0.33A na 0.47A i dopiero teraz trzeba by pomyśleć nad lepszym chłodzeniem. A światła jest coraz więcej to warto pomodzić. Chcę tam wstawić XP-G z binu R5 albo S2 jeśli są takie. Ale w JM z Gwiwic mi nie sprowadzą 1szt na MPCB :( .

Zaraz zacznę dobierać się do radiatora to skręcę dodatkowe blaszki na paście. I zamontuję jakiś prosty radiator na scalaku bo albo on albo LED zaczyna grzać albo jedno i drugie.

Podoba mi się układ sygnalizujący rozładowanie i jest dość precyzyjny dlatego wolał bym ominąć wszelkie technologie z procesorami Attiny44/13 itp. .

Swoją drogą dlaczego R2 jest puste i do czego mógł służyć? Latarka ma wejście na łądowarkę i wydaje mi się, że w latarce jest już wbudowana funkcja odcięcia zasilania dy pakiet akumulatorów się naładuje.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Ja bym do tej lampki z lidla nie pchał XP-G. XP-G to niezły kaloryfer, tą plastikową obudowę roztopi.
Zresztą pogubilem się już, chcesz robić oświetlenie od podstaw czy modyfikować lampkę z lidla?
*michal*

Post autor: *michal* »

pier pisze:Ja bym do tej lampki z lidla nie pchał XP-G. XP-G to niezły kaloryfer, tą plastikową obudowę roztopi.
Zresztą pogubilem się już, chcesz robić oświetlenie od podstaw czy modyfikować lampkę z lidla?
Chcę zrobić nową od podstaw ale mam narazie te z Lidla i modyfikuje.
Zresztą wstawienie XP-G = więcej lm z tego samego prądu.

Ponadto chcę rozbudować ten radiator.

Nic się nie roztopi w końcu mierzę temperaturę radiatora i raczej nie zrobi się powyżej 80*C.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tu muszę Cię rozczarować, ale 80* na radiatorze to już agonia diody i spadek jasności porównywalny do tej No Name.
Największym problemem tej lampki jest brak chłodzenia, kawał blaszki czy nawet radiator w obudowie to nie jest rozwiązanie.
Pakowanie XP-G do Lidlowej ma sens, ale bez znacznego podnoszenia prądu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Co z tego że cudo z lidla ma blaszkę, skoro jest ona zamknięta w plastikowej obudowie, która jak wiadomo, ciepła nie przewodzi. Dioda będzie miała dobre warunki do pracy, ale tylko kilka minut, po czym znacznie zacznie rosnąć temperatura diody i radiatora.

XP-G R5 z prądem 1,3 A w RC-U4 którą dałem miśkowi swojemu, rozgrzewa dość mocno, przy czym powierzchnia oddawania ciepła w tej latarce to cała obudowa a tutaj masz takie coś...

W taką latarkę najlepiej moim zdaniem dać Q5 czy coś tego pokroju. Tak czy siak będzie gorąco.
ILPT
ODPOWIEDZ