Witam.
Mam takie techniczne pytania. Jak już kiedyś pisałem z elektroniki jestem laikiem, większość mojej wiedzy w tym zakresie nabyłem na tym forum. Mierzyłem dziś multimetrem napięcia i amperaż w moich zabawkach, kombinując czy coś się jeszcze da poprawić. A teraz do sedna.
1. Czy jest różnica w sposobie pomiaru prądu pobieranego z ogniwa pomiedzy:
- czarna sonda do sprężyny drivera, czerwona do plusa ogniwa a minus ogniwa do masy lampki,
a
- czerwona sonda do masy a czarna do minusa ogniwa
?
2. Mam latarkę z koszykiem na 3x18650 równolegle. Porównanie napięcia na gołym pakiecie w koszyku (4.09V) a włożonym do latarki (metoda pomiaru - czarny do minusa ogniwa, czerwony do masy = 3,98V) daje różnicę ok 10mV Czy to dużo? Bo np. w modowanej prze zemnie latarce wyszło:
- gołe ogniwo 4,05V,
- po włożeniu do lamki (pomiar przeprowadzony jak wyżej) 4.04V
3. Włącznik.
Próbowałem sprawdzić jakie straty są na wyłączniku, ale nie mam krokodylków na kablach od miernika i ciężko samemu wszystko wszystko złapać (żona nie pomogła bo się bała, że ją prąd "kopnie" . Postanowiłem więc zmierzyć opór na wyłączniku. Przestawiłem więc na Ohmy i tam wartość 200. Na jednym włączniku wynik wynosił 0,08 na innym, zrobionym z zakupionego OMTEN wynik lawirowł pomiędzy 0,01 a 0,02. Czy tak można wogóle mierzyć straty na włączniku?
4. Na koszyku (3x18650 równolegle, samsung ICR 18650-26C) umieszczonym w latarce, ogniwa w pełni naładowane (4,2V), pobór z pakietu wyszedł 3.25A, po pewnym czasie świecenia napięcie na pakiecie 3,99V a pobór z ogniwa 3,24A, sterownik liniowy na ATiny. Po kolejnych kilkudziesięciu minutach - 3,72V na pakiecie pobór z ogniw 3,22A. Czy oznacza to, że dioda dalej świeci z tą samą jasnością, bez żadnego spadku praktycznie, czy też jasność spada? Choć gołym okiem tego za bardzo nie widać. Dziwne wydają mi się te wyniki, ale może czegoś poprostu nie wiem. Natomiast w drugiej latarce mam jedno ogniwo Panasonic NCR 31000, driver z DX 8xAMC + 2 AMC (3.5A) wraz ze spadkiem napięcia pobór też maleje. Nie pamiętam teraz jakie było napięcie po pewnym czasie rozładowania ale pobór wyniósł 3,41A na pełnym ogniwie i 3,22 po jakimś czasie świecenia.
Pomiary multimetrem i interpretacja wyników.
Pomiary multimetrem i interpretacja wyników.
Ostatnio zmieniony środa 05 wrz 2012, 00:04 przez Zbychur, łącznie zmieniany 2 razy.
1. Nie ma różnicy
2. Nie powinno być różnic o ile latarka nie pobiera prądu (obwód jest rozwarty)
3. Taki pomiar jest błędny. Musisz mierzyć spadek napięcia na włacznku przy określonym prądzie, a pózniej wyliczyć rezystancję.
4. Jasność spada bo spada prąd zasilający. Wynika to z tego, że spadek napięcia na driverze plus napięcie przewodzenia diody jest większy niż napięcie na ogniwie pod obciążeniem.
pzdr
upek
2. Nie powinno być różnic o ile latarka nie pobiera prądu (obwód jest rozwarty)
3. Taki pomiar jest błędny. Musisz mierzyć spadek napięcia na włacznku przy określonym prądzie, a pózniej wyliczyć rezystancję.
4. Jasność spada bo spada prąd zasilający. Wynika to z tego, że spadek napięcia na driverze plus napięcie przewodzenia diody jest większy niż napięcie na ogniwie pod obciążeniem.
pzdr
upek