Co to jest szperacz?
-
Witam forumowiczów.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi różnymi diodami,rozkładami itp.
Czy ktoś mógłby mnie oświecić i wytłumaczyć skąd wzięła się nazwa szperacz w odniesieniu do latarki i do czego to co tak jest nazywane może być przydatne?
Wiem jestemburak, ale może jednak taki szperacz byłby dobry dla policjanta?
Pozdrawiam
Czy ktoś mógłby mnie oświecić i wytłumaczyć skąd wzięła się nazwa szperacz w odniesieniu do latarki i do czego to co tak jest nazywane może być przydatne?
Pozdrawiam
Witaj,
Wydzielam do osobnego wątku...
Polecam lekturę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Szperacz - może to nie wszystko i nie do końca ale ogólnie wyjaśnia o co chodzi Generalnie chodzi o lekkie nadużywanie/naciąganie nazwy "szperacz" i stosowanie jej do ogólnie silnych latarek o dużym zasięgu. A czy przydatne byłoby takie coś dla policjanta? Sam oceń czy chodzi tylko o moc i zasięg czy też o funkcjonalność (choćby tryby itp), czas pracy na ogniwach, łatwość przenoszenia i inne cechy.
Wydzielam do osobnego wątku...
Polecam lekturę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Szperacz - może to nie wszystko i nie do końca ale ogólnie wyjaśnia o co chodzi Generalnie chodzi o lekkie nadużywanie/naciąganie nazwy "szperacz" i stosowanie jej do ogólnie silnych latarek o dużym zasięgu. A czy przydatne byłoby takie coś dla policjanta? Sam oceń czy chodzi tylko o moc i zasięg czy też o funkcjonalność (choćby tryby itp), czas pracy na ogniwach, łatwość przenoszenia i inne cechy.
Pozdr.
Pikom
Pikom
-
Szperacz służy do szperania.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Bo to mało uniwersalne i dość specyficzne światełko, A policjant (a takich było na forum już kilku) potrzebuje w codziennej służbie raczej czegoś czym i da się zaświecić w krzaki kilkanaście metrów od siebie i jednocześnie tym samym urządzeniem zaświeci sobie pod długopis wypisując mandat itp szperacz jest fajny jak masz typowo pod niego zadanie.jestemburak pisze:To dlaczego nikt nie zaproponował takiego światła policjantowi?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
- smokuxx1987
Albo zmień nick albo nie przyznawaj sie że jesteś policjantem.jestemburak pisze:Witam forumowiczów.
Pozdrawiam
Pasuje jakoś godnie reprezentować służby mundurowe.
-
@wkliw
Czy nazwa sterownik i dostępne tryby coś Tobie mówi?
Z jakich przyczyn w latarce typu szperacz jest to wykluczone?
Za wikipedią typowym zastosowaniem jest inspekcja (czyli patrolowanie) i poszukiwania.
@smokuxx1987
Zacytuję: "...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!!"
Sądząc po Twoim tekście kultura jeśli tu w ogóle kiedyś była (nie wiem - dziś się zarejestrowałem) to wygląda że jest teraz tylko pustą deklaracją. Jesteś drugą osobą której się nie podoba mój nick, może spróbuj go głośno sobie powtarzać (najlepiej publicznie!) do czasu aż zrozumiesz jego znaczenie.
Skąd o nieomylny, przypuszczenie że mam cokolwiek wspólnego ze służbami mundurowymi - antycypowałeś?
Kolega Pikom był łaskaw przenieść moje pytanie z wątku gdzie funkcjonariusz poprosił o pomoc w wyborze użytecznego światełka do patrolowania, gdzie nie pasowało do słusznej linii wypowiadających się forumowiczów chyba uznawanych tutaj za nieomylne autorytety.
Dziękuję kolego Pikom za uświadomienie realiów tego forum i pozdrawiam.
Czy nazwa sterownik i dostępne tryby coś Tobie mówi?
Z jakich przyczyn w latarce typu szperacz jest to wykluczone?
Za wikipedią typowym zastosowaniem jest inspekcja (czyli patrolowanie) i poszukiwania.
@smokuxx1987
Zacytuję: "...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!!"
Sądząc po Twoim tekście kultura jeśli tu w ogóle kiedyś była (nie wiem - dziś się zarejestrowałem) to wygląda że jest teraz tylko pustą deklaracją. Jesteś drugą osobą której się nie podoba mój nick, może spróbuj go głośno sobie powtarzać (najlepiej publicznie!) do czasu aż zrozumiesz jego znaczenie.
Skąd o nieomylny, przypuszczenie że mam cokolwiek wspólnego ze służbami mundurowymi - antycypowałeś?
Kolega Pikom był łaskaw przenieść moje pytanie z wątku gdzie funkcjonariusz poprosił o pomoc w wyborze użytecznego światełka do patrolowania, gdzie nie pasowało do słusznej linii wypowiadających się forumowiczów chyba uznawanych tutaj za nieomylne autorytety.
Dziękuję kolego Pikom za uświadomienie realiów tego forum i pozdrawiam.
- smokuxx1987
Nie pisałeś że szukasz latarki dla kolegi, więc założyłem że dla siebie.
Nie wiem czy mój post można uznać za niekulturalny, za to napewno twój można uznać jako obraźliwy.
Koledze wkliw pisząc o tym że szperacz to specyficzne światełko chodziło o rozkład światła, sterownik w tym wypadku tego nie zmieni.
Nie wiem czy mój post można uznać za niekulturalny, za to napewno twój można uznać jako obraźliwy.
Koledze wkliw pisząc o tym że szperacz to specyficzne światełko chodziło o rozkład światła, sterownik w tym wypadku tego nie zmieni.
Witaj,
Masz dziwne podejście...
Nie ma ogólnego podziału, powinno się to poukładać, w kategoriach.
-Latarka EDC
-Szperacz
-Czołówka
-Latarka Medium
-Latarka większa, np. Maglite 5D ręczna duża, ale jeszcze nie szperacz.
ITP ITD
Albo Szperacz nazywać te latarki które mają wielkość lustra nie mniej jak 5-6cm
Chodź na allegro nadużywane jest to słowo "szperacz" dokładane do każdego badziewka aby skłonić nie świadomego do zakupu.
Od tak moje zdanie w temacie...
Pozdrawiam.
Masz dziwne podejście...
A to z takich że słowo szperacz powinno kojarzyć się z większą latarką, w domyśle jest to latarka na halogenie z akumulatorem ołowiowym, co nie wyklucza dzisiejszych nowocześniejszych konstrukcji z grona szperaczy.jestemburak pisze:Z jakich przyczyn w latarce typu szperacz jest to wykluczone?
Nie ma ogólnego podziału, powinno się to poukładać, w kategoriach.
-Latarka EDC
-Szperacz
-Czołówka
-Latarka Medium
-Latarka większa, np. Maglite 5D ręczna duża, ale jeszcze nie szperacz.
ITP ITD
Albo Szperacz nazywać te latarki które mają wielkość lustra nie mniej jak 5-6cm
Chodź na allegro nadużywane jest to słowo "szperacz" dokładane do każdego badziewka aby skłonić nie świadomego do zakupu.
Od tak moje zdanie w temacie...
Pozdrawiam.
Główny spammer tego Forum
-
Czy nie byłby właściwszy podział ze względu na charakterystykę uzyskiwanego światła, niż wielkość czy też budowę?
Sądzisz że policjant, osoba jakby nie było pełnoletnia może być nieświadomy? Jego koledzy ze służb pokrewnych i pogranicznicy także są po latach używania tego rodzaju świateł nieuświadomieni? Dlaczego w trakcie np poszukiwań używa się ich nadal? Brak świadomości czy doświadczenie skuteczności tego rodzaju światła wynikające z wieloletniej praktyki?
Jeśli teraz technologia umożliwiła sterowanie mocą uzyskiwanego światła to dlaczego nie można z tego skorzystać?
Pozdrawiam.
Sądzisz że policjant, osoba jakby nie było pełnoletnia może być nieświadomy? Jego koledzy ze służb pokrewnych i pogranicznicy także są po latach używania tego rodzaju świateł nieuświadomieni? Dlaczego w trakcie np poszukiwań używa się ich nadal? Brak świadomości czy doświadczenie skuteczności tego rodzaju światła wynikające z wieloletniej praktyki?
Jeśli teraz technologia umożliwiła sterowanie mocą uzyskiwanego światła to dlaczego nie można z tego skorzystać?
Pozdrawiam.
Witam
Historycznie rzecz ujmując szperacze to były reflektory sporych rozmiarów umieszczane na samochodach wojskowych i policyjnych. Szczególnie w wozach policji przylgnęła do tego typu konstrukcji nazwa szperacza, gdyż bez konieczności wysiadania z pojazdu, można było przeczesać okolicę, szperać w zaroślach. W związku z rozwojem techniki, zbudowano mobilną wersję takowego światełka, w związku z pochodzeniem, zasilanego akumulatorem kwasowym 6 lub 12V. W związku z "elitarnością" tego typu światełka postrzegane były jako szczyt techniki. W momencie wejścia na rynek latarek opartych na LEDach mocy, sprzedawcy często posługują się terminologią nawiązującą do "elitarności" typu: szperacz, militarna tudzież ogromna moc światła.
Co do wspomnianego przez Ciebie rodzaju wiązki, to niestety jest ona zależna od punktowości źródła światła, oraz geometrii reflektora, czyli pośrednio wielkości samej latarki.
Pozdrawiam
Historycznie rzecz ujmując szperacze to były reflektory sporych rozmiarów umieszczane na samochodach wojskowych i policyjnych. Szczególnie w wozach policji przylgnęła do tego typu konstrukcji nazwa szperacza, gdyż bez konieczności wysiadania z pojazdu, można było przeczesać okolicę, szperać w zaroślach. W związku z rozwojem techniki, zbudowano mobilną wersję takowego światełka, w związku z pochodzeniem, zasilanego akumulatorem kwasowym 6 lub 12V. W związku z "elitarnością" tego typu światełka postrzegane były jako szczyt techniki. W momencie wejścia na rynek latarek opartych na LEDach mocy, sprzedawcy często posługują się terminologią nawiązującą do "elitarności" typu: szperacz, militarna tudzież ogromna moc światła.
Co do wspomnianego przez Ciebie rodzaju wiązki, to niestety jest ona zależna od punktowości źródła światła, oraz geometrii reflektora, czyli pośrednio wielkości samej latarki.
Ja bym tu połączył kilka czynników, z których najważniejsza jest ... kasa. W związku z pracą, mam często kontakt z policjantami i podobnymi służbami. Kiedy widzą moje latareczki na usta cisną im się dość niecenzuralne słowa, dotyczące posiadanego przez nich sprzętu oraz ludzi, którzy im to kupują. Kiedy okazuje się, że policyjny szperacz z halogenem 55W i ciężkim akumulatorem, niknie w porównaniu z moim "EDC". Raptem okazuje się, że potrzebują czegoś innego niż sądzili...jestemburak pisze:Dlaczego w trakcie np poszukiwań używa się ich nadal? Brak świadomości czy doświadczenie skuteczności tego rodzaju światła wynikające z wieloletniej praktyki?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Dawniej tego rodzaju światło nie mogło być w prosty sposób użyte do innego celu, obecnie dzięki technologii można zmniejszając ilość dostarczanej energii zastosować je np do podświetlenia mapy, zrobienia notatki czy nawet czytania. Nie jest to rozwiązanie optymalne, moim zdaniem zoom byłby bardziej praktyczny wręcz idealny/wszechstronny w połączeniu z regulacją mocy - tylko cena takiego rozwiązania jest koszmarna.
Co to jest szpracz?
Jestem również nowy, ale idee szperacza pokazuje najlepiej ta galeria zdjęć (nie są to moje zdjęcia!) pokazują one konkretnie latarkę SolarForce Skyline I, którą właśnie dziś kupiłem od jednego z forumowiczów.