Mocna latarka do roweru. Co proponujecie?
Mocna latarka do roweru. Co proponujecie?
Cześć. Więc chce się zabrać za budowę dość mocnej latarki do roweru. Ważne jest tutaj skupienie światła z tym, że chciał bym aby beam był w kształcie trapezu ew. poziomej linii. Preferowany dość daleki zasięg z możliwością korekcji przy pomocy soczewek.
I oczywiście z 3-4 tryby 100% 50% 10% i np tryb stroboskopowy 10% / Ew możliwość płynnej regulacji od 0-100% i możliwość ustawienia częstotliwości błysków.
Mile widziana opcja przeskakiwania w niższy tryb w przypadku rozładowania akumulatora.
Pytanie skąd zapożyczyć reflektor z takimi parametrami?
Zastanawiam się nad diodą ew. diodami. czy XM-L to już taki szczyt techniki czy jeszcze jest coś lepszego?
Driver chce sam zlutować i w ogóle wszystko co się da zrobić samemu. Coś konkretnego.
Kwestie cieplne sobie opanuję.
I oczywiście z 3-4 tryby 100% 50% 10% i np tryb stroboskopowy 10% / Ew możliwość płynnej regulacji od 0-100% i możliwość ustawienia częstotliwości błysków.
Mile widziana opcja przeskakiwania w niższy tryb w przypadku rozładowania akumulatora.
Pytanie skąd zapożyczyć reflektor z takimi parametrami?
Zastanawiam się nad diodą ew. diodami. czy XM-L to już taki szczyt techniki czy jeszcze jest coś lepszego?
Driver chce sam zlutować i w ogóle wszystko co się da zrobić samemu. Coś konkretnego.
Kwestie cieplne sobie opanuję.
- smokuxx1987
Daleki zasięg to u ciebie ile w metrach?
Jakim budżetem dysponujesz?
Są mocniejsze diody od XM-L np SST-50 / 90 ale o słabszej wydajności:
XM-L 390 lumenów przy 1 A SST 50 - 290 lumenów z 1 A.
Jeśli chcesz mocno to najlepiej np 3x XM-L optyke można gotową pod to kupić ale zasięgu dużego z tego nie będzie.
Jeśli chcesz dość duży zasięg to 1x Xm-L i reflektor o średnicy conajmniej 40- 50 mm im głębszy tym lepiej.
Promień trapezowy??
Ewentualnie kwadratowy mozesz mieć po zastosowaniu soczewki...
Da sie uzyskać odcięcie podobne do takiego jak w samochodach poprzez naklejenie na górną część szybki paska z taśmy aluminiowej najlepiej.
W tym dziale raczej piszemy o gotowych projektach.
Jeśli chcesz mocno to najlepiej np 3x XM-L optyke można gotową pod to kupić ale zasięgu dużego z tego nie będzie.
Jeśli chcesz dość duży zasięg to 1x Xm-L i reflektor o średnicy conajmniej 40- 50 mm im głębszy tym lepiej.
Promień trapezowy??
Da sie uzyskać odcięcie podobne do takiego jak w samochodach poprzez naklejenie na górną część szybki paska z taśmy aluminiowej najlepiej.
W tym dziale raczej piszemy o gotowych projektach.
Daleki zasięg hmm z 300m(las) może być więcej (a jak się nie da to trudno - nie szkodzi)smokuxx1987 pisze:Daleki zasięg to u ciebie ile w metrach?
Promień trapezowy??
Budżet hmm może być z 300zł i więcej ale wiadomo wiele sam zrobie.
Ogólnie pewnie będe więcej niż zadowolony z 1 konstrukcji.
Dużo wymagasz a nic o funduszach nie piszesz
(no wyprzedziłeś mnie )
. Zrobienie wydajnego sterownika to raczej nie jest tak hop-siup. Sądzę że jeśli być miał taką wiedzę, jak go zrobić, to by nie powstało to pytanie na forum tylko dawno być już nad tym pracował.
Do jazdy w mieście wystarcza latarka z 1 diodą, nawet przy 1A możesz oślepiać innych ludzi na drodze. Co do odcięcia - lepiej będzie zastosować zwykłe lustro i do tego przesłona na szkle.
Zawsze możesz też pomyśleć o oświetleniu xenonowym, wówczas po aplikacji masz światła długie i krótkie a i nawet regulację mocy palnika.
300 metrów ? Trochę dużo, takie coś na rower to raczej się nie nadaje bo oświetla to co jest daleko a to co pod nogami nie. Lepiej stwórz coś na lustrze i / lub soczewkach o różnym stopniu skupienia.
(no wyprzedziłeś mnie )
. Zrobienie wydajnego sterownika to raczej nie jest tak hop-siup. Sądzę że jeśli być miał taką wiedzę, jak go zrobić, to by nie powstało to pytanie na forum tylko dawno być już nad tym pracował.
Do jazdy w mieście wystarcza latarka z 1 diodą, nawet przy 1A możesz oślepiać innych ludzi na drodze. Co do odcięcia - lepiej będzie zastosować zwykłe lustro i do tego przesłona na szkle.
Zawsze możesz też pomyśleć o oświetleniu xenonowym, wówczas po aplikacji masz światła długie i krótkie a i nawet regulację mocy palnika.
300 metrów ? Trochę dużo, takie coś na rower to raczej się nie nadaje bo oświetla to co jest daleko a to co pod nogami nie. Lepiej stwórz coś na lustrze i / lub soczewkach o różnym stopniu skupienia.
W sumie dobra opcja. ZDrag-On pisze:A może lepiej by było, skoro zakładasz możliwość zastosowania większej ilości diod zrobić kombinację, np xpg na zasięg a xml na szerokość?
[ Dodano: 3 Wrzesień 2012, 13:11 ]
Z wiedzą o sterownikach to nie mam tak elegancko za to z lutowaniem i umiejętnościami manualnym jest lepiej, czytaniem schematów itd.skaktus pisze:Dużo wymagasz a nic o funduszach nie piszesz
(no wyprzedziłeś mnie )
Xenonowe oświetlenie - nie głupi pomysł ale czy to nie będzie już zbyt zaczepne (straż miejska).
Na szybko zmodziłęm latarkę z lidla i mi ktoś przyświecił długimi bo oślepiałem .
Gotowca nie mam zamiaru kupować chyba, że dobrą bazę pod mody tzw sprawdzoną konstrukcję - to ostateczny pomysł. Pewnie coś na xml + poprawa odprowadzania ciepła + wymiana drivera lub podkręcenie aktualnego.
Wiecie co troche przesadziłęm z tym zasięgiem ot wystarczy coś tak na 100m ale żeby konkretnie mi to oświetlało drogę mój pas i las
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 wrz 2012, 13:14 przez *michal*, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokuxx1987
HEHE. Na rower 300m?
Z jakimi ty prędkościami jeździsz po tym lesie?
Myśle że kolega *michal* nie dysponuje aż taką wiedzą i doświadczeniem żeby zrobić coś na xenonach.
A Pisząc " zlutować sterownik" chyba mu chodziło o przylutowanie gotowego sterownika do diody.
Ja bym kupił 2 latarki : Ultrafire C8 na XR-E albo XP-G ( na zasięg) + sterownik do tego
I jakąś drugą na XM-L do świateł krótkich.
Myśle że kolega *michal* nie dysponuje aż taką wiedzą i doświadczeniem żeby zrobić coś na xenonach.
A Pisząc " zlutować sterownik" chyba mu chodziło o przylutowanie gotowego sterownika do diody.
Ja bym kupił 2 latarki : Ultrafire C8 na XR-E albo XP-G ( na zasięg) + sterownik do tego
Właśnie sie poprawiłemsmokuxx1987 pisze:HEHE. Na rower 300m?
Nie nie...sam mogę wykonać taki sterownik tylko muszę znać schemat, płytkę wykonam sam .
[ Dodano: 4 Wrzesień 2012, 09:32 ]
No nic sam coś wymyślę, pozdrawiam
Ja w swoim enduro mam żarówkę 35w i prawdziwy zasięg to jakieś 20-30m. dalej to już poświata.... i jak jeżdżę jakieś 35-50km/h w zróżnicowanym wysokościowo terenie, jest trochę słabo, ale często nie jeżdżę nocą wiec wystarcza. moim zdaniem prawdziwe 75-100m spokojnie starczy, chyba że nie orientujesz się ile to jest 300m w terenie.
- smokuxx1987
Jeśli to ma być na rower to raczej driver nie na AMC. AMC-ki nadają się do latarek.StiV1995 pisze:Schemat to parę AMC schemat z datashita sterowanie z attiny 13 w SO08 płytka w domowych warunkach to wyzwanie, jednak moim zdaniem-chyba że jakoś inaczej niż w okręgu.
W oświetleniu rowerowym lepszym rozwiązaniem jest podniesienie zasilania co najmniej do konfiguracji 2S. Mamy wtedy mniejsze straty na przewodach i połączeniach.
A drivery najłatwiej zrobić na AX2002, AX2003.
Ja wykombinowałem sobie takie oświetlenie do roweru:
XP-G z kolimatorem owal +-23 x +-7 stopni
XM-L z kolimatorem +-14 stopni
Do tego drivery na AX2002 i AX2003 zasilane z pakietu 2S2P Li-ion. Całością steruje Attiny44.
Tak wygląda driver:
W wolnej chwili pokażę całość w odpowiednim dziale.
Trochę już z tym światłem pojeździłem i sprawdza się wyśmienicie.
W razie potrzeby mogę pomóc w temacie.
Ale te AX2002/2003 to cieżko znaleźć a idzie coś zrobić na
MC34063 ?
LM2621(trochę mała obudowa) ?
Może będzie fajniej jak ktoś zarzuci schematami na drivery 3A ? Sam szukam na internecie i ciężko cokolwiek znaleźć.
Ogólnie napiszcie jakie scalaki podejdą pod zastosowanie zasilania to ja sprawdze czy mam coś takiego.
Nie muszą to być elementy dyskretne. Może być na zwykłych porządnych tranzystorach.
Nawet na forum tutaj licho ze schematami albo ja ślepy jestem i widzę większość wie i raczej nie powie bo w końcu sprzedaje swoje "podkręcane" latarki - więc jest to w pewnym sensie oczywista sprawa.
No nic narazie polepszę chłodzenie w mojej latarce z Lidla i zainstaluje dzisiaj radiator do ukł. scalonego. Swoją drogą co to jest za układ?
MC34063 ?
LM2621(trochę mała obudowa) ?
Może będzie fajniej jak ktoś zarzuci schematami na drivery 3A ? Sam szukam na internecie i ciężko cokolwiek znaleźć.
Ogólnie napiszcie jakie scalaki podejdą pod zastosowanie zasilania to ja sprawdze czy mam coś takiego.
Nie muszą to być elementy dyskretne. Może być na zwykłych porządnych tranzystorach.
Nawet na forum tutaj licho ze schematami albo ja ślepy jestem i widzę większość wie i raczej nie powie bo w końcu sprzedaje swoje "podkręcane" latarki - więc jest to w pewnym sensie oczywista sprawa.
No nic narazie polepszę chłodzenie w mojej latarce z Lidla i zainstaluje dzisiaj radiator do ukł. scalonego. Swoją drogą co to jest za układ?