Latarka z zoomem

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
teko

Latarka z zoomem

Post autor: teko »

Witam.
Poszperałem trochę na forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój dylemat.
Potrzebuję latarki z zoomem na jedną lub więcej AA(mam dużo takich akumulatorków do lampy błyskowej już się nie nadających, ale myślę, że tutaj mogą jeszcze trochę żyć),ale mogą byc też większe(r16 czy R20). Latareczka będzie używana na rybach, jazdy na rowerze(myślę że uchwyt da się samemu jakoś skonstruować),ewentualnego doświetlenia kadru dla złapania ostrości, oraz ewentualnego doświetlania nagrywanego filmu. Nakładka IR myślę nie zda egzaminu, bo z tego co wiem dioda daje mało światła podczerwonego, ale myślałem może nad jakąś wymienną diodą może? Górny korpus mogę sobie wytoczyć, żeby dioda druga siedziała tam cały czas tylko co z soczewką? Dało by się gdzieś dokupić taką?
Kolejny dylemat to ile takie cudo by mnie kosztowało i gdzie je kupić? Śledziłem allegro i jakieś sklepy znalezione przez Google, ale tym opisom raczej nie można ufać.
Zakup to oczywiście tam gdzie taniej, lecz z kupna z zagranicy to jakby ktoś z Userów mógłby mnie wspomóc, bo w tym nie bardzo się łapie, ale pewnie potrzeba jakieś konto walutowe czy coś, a na jeden zakup to mi się nie opłaca.
Myślę, że to wszystko i liczę na waszą pomoc.
Z góry dzięki.

EDIT:Jeszcze się przypomniało. Interesowały by mnie różne tryby mocy lub np potencjometr w przycisku :idea: , myślę że dało by się zrobić coś takiego. Chciałbym tez, aby była włączana na boku obudowy, a nie z tyłu.
jakitaki

Post autor: jakitaki »

Witaj.
Obejrzyj to tanie i łatwo modyfikowalne maleństwo na XP-E.
PS Zmieniłem link na trwającą aukcję, są dostępne także czarne . Na 14500 naprawdę nieźle świeci. Niestety włącznik z tyłu, brak rodowodu, namaszczenia i ulokowanie diody przez nieznanego producenta, chyba ją dyskwalifikuje w oczach klientów firm zapewniających te wszystkie atrakcje za 100* większe pieniądze ... :o
Ostatnio zmieniony niedziela 02 wrz 2012, 04:42 przez jakitaki, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Witaj,
Jeśli już koniecznie musisz mieć coś z zoomem to jedyne co mogę Ci polecić z czystym sumieniem to któryś model firmy Led Lesner np. P7. mają zoom ale poprzez kolimator nie soczewkę i w zasadzie to jedyna firma która technikę zmiany skupienia opanowała w miarę dobrze zachowując przy tym funkcjonalności takie jak rozpraszanie ciepła i zachowanie szczelności. Chińskie zoomy z alledrogo omijaj szerokim łukiem, bo wiele z nich nawet do modowania się nie nadaje.
Łatwiej też byłoby szukać czegoś znając budżet jaki jesteś w stanie przeznaczyć na światełko. Led Lenser nie jest tani ale to solidny sprzęt.

Bo jeśli nie koniecznie zoom to można dorwać coś taniej, nawet tu w forumowym sklepiku.

Pozdrawiam
DNF

Post autor: DNF »

Jeśli pokusisz się o moda sam lub u kogoś to polecam TrustFire Z3.
Przerabiałem ją, opis jest w dziale "nasze projekty i modyfikacje".
Jedynym minusem (już po przeróbkach) to mały skok gwintu głowicy z soczewką,
czyli zmiana skupienia od min do max trochę trwa i trochę się nakręcisz.
Jeżeli bez modowania, kupujesz i używasz, to jak Zbychur napisał-LL P7.
Pozdrawiam
teko

Post autor: teko »

Mood to nie jest większy problem dla mnie;) Lubię trochę kombinować ze sprzętem. Właśnie nie wiem ile mam przeznaczyć, żeby to było dobre i dosyć niezawodne. Za wiele nie mam i robię zwiad jak na razie.
Pozdrawiam.
jakitaki

Post autor: jakitaki »

teko pisze:Mood to nie jest większy problem dla mnie;) Lubię trochę kombinować ze sprzętem. Właśnie nie wiem ile mam przeznaczyć, żeby to było dobre i dosyć niezawodne. Za wiele nie mam i robię zwiad jak na razie.
Pozdrawiam.
Soczewki np ledil lub rzeźba z soczewek uszkodzonego obiektywu...
Przełącznik, sprężynki, sterowniki np u greg-a .
Pasta, klej przewodzący i blacha miedziana także jest dostępna na allegro.
Powodzenia.
ODPOWIEDZ