Modyfikacja latarki przedniej z Lidla

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
*michal*

Modyfikacja latarki przedniej z Lidla

Post autor: *michal* »

Cześć. Więc na czasie zamieszczę foty wnętrza i jestem ciekaw czy da się coś więcej wycisnąć z tego Leda co jest oryginalnie w lampce do przodu. :grin:

Mierzył ktoś ile lm ma ta lampka i mniej więcej w ilu % jest wykorzystana dioda? Moge się domyślać, że pracuje na 50-60% swoich możliwości w końcu radiator jest ciepły ale nic po za tym.

Napewno dopatrzyłem się tam kondensatorów smd, scalak w obudowie SO8 i rezystora 75k 0805 5% oraz Led sygnalizacyjny smd 0603.
Polek

Post autor: Polek »

a w tej z ostatniego rzutu coś w ogóle z alu jest środku?
tam chyba XP-C teraz siedziała? mętne opakowania mieli i nie jestem pewien...

Edit: w sąsiednim temacie jest że dioda to chińczyk w obecnym rzucie... wiec dno.
Ostatnio zmieniony sobota 01 wrz 2012, 07:58 przez Polek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

moc adekwatna do radiatora.
ILPT
*michal*

Post autor: *michal* »

A więc tak zrobiłem mini sekcję zwłok :mrgreen: Wszystko bardzo ładnie daje się rozłożyć włącznie z kloszem połączonym z PCB:

Oto driver od strony PCB:
Obrazek
Od strony klosza:
Obrazek
LED:
Obrazek
Rozpocząłem pomiary napięć i prądów - niestety nie chciało mi się odlutowywać kabelka od LED-a by dowiedzieć się ile dokładnie jest pompowane na LED więc prąd będę podawał taki jaki był pobierany od zasilacza laboratoryjnego(ustawiłem prąd zwarcia na 1A a U na 4.8V).

Przy jasnym trybie jest pobór prądu przez driver to 0.33A a napięcie na Ledzie to 3.42V

Podmieniłem kolejno rezystor R1 - oryginalnie był tam 360R 0805 1% więc to napewno ten i zszedłem z rezystancji do:

1. 330R 1206 1% - taki miałem pod ręką - I= 0.36A, U=4.45V
2. 300R 0805 5%(298R po pomiarze) I= 0.39A, U= 4.49V
3. 270R(268R) 1206 1% I= 0.44A, U= 4.57V

Przy próbach 1 i 2 sprawdzałem temp radiatora i nie budziła ona większych zastrzeżeń. Na oryginale robi się letni. Na przypadku 2 jest wyraźnie ciepła. Organoleptycznego pomiaru temp dokonałem po około minucie i po pięciu minutach.

W 3 przypadku jednak odczułem na paluchach, że już parzy ale nie jest przesadnie więc użyłem miernika i termopary i po około 5 min uzyskałem wynik(po paru próbach) 71*C. Obudowy nie dałem rady zamknąć więc uniemożliwiłem wymianę temperatury przez oklejenie taśmą latarki.

Dioda świeci wyraźnie mocniej i nie zmniejsza swojej jasności np w wyniku przegrzania.

Na zdjęciu widać przylutowany przeze mnie R 270R 1206 1%lecz akurat zalutował mi się odwrotnie ale mi to nie przeszkadza :lol: . Nie zalecam zejścia niżej gdyż już teraz jest gorąco.

Postanowiłem jeszcze sprawdzić przy jakim napięciu następuje sygnalizacja rozładowania.

U= 4V - równo!

natomiast tak się dzieje kiedy schodziłem z napięcia b. powoli około 0.01V na sekundę

Gdy przyśpieszyłem nieco do około 0.05V/sek to sygnalizacja zadziałała przy około 4.17V - tak mi mniej więcej się zdawało. Nie wiem które jest bardziej wiarygodne.

Nie następuje całkowite wyłączenie zasilania - do upadłego.

Zastanawia mnie te puste miejsce na jakiś element przy wtyku do ładowarki - właśnie ładowarki czy zasilacza ? Możliwe, że można rozbudować ten driver o np opcję ładowarki? Której nie ma fabrycznie bo jest tam przerwa?

Będę budował coś konkretnego tylko nie wiem na jakie Ledy się zdecydować oraz z czego wziąć . Czy lepiej te z większym współczynnikiem Cri kosztem lm czy na odwrót.
Oczywiście ma to być do roweru więc dobrze jakby to był jakiś Thrower z Diffuser-em dobrze by było widać wyraźną linię Spot-u.

[ Dodano: 4 Wrzesień 2012, 23:09 ]
Wiecie co ten led to jest chyba wersja 3W bo skoro przy 330mA radiator ledwo letni(na ledzie odkłada się moc 1.17W), przy 440mA już ciepły a przy 470mA(dzisiaj podkręciłem jeszcze prąd) dopiero czuć, że radiator robi się gorący... - moc na ledzie to jest już 1.7W i cały czas jest jaśniej :cool:

Więc jak polepszę chłodzenie to myślę, że na 1A pójdzie :twisted:

Taki xm-l na około 1/10 swojej mocy nie wymaga radiatora to podobnie jest u mnie przy 0.33A ten radiator był zbędny a że jest on mały to i sie nagrzewa...

[ Dodano: 4 Wrzesień 2012, 23:11 ]
Aha wynika z tego, że driver ma około 96% sprawności...albo ja za dużo wypiłem :o

[ Dodano: 5 Wrzesień 2012, 10:46 ]
Więc tak co to jest za układ z mojej latarki, jak on się nazywa dokładnie i jakie są jego parametry?
ODPOWIEDZ