Włącznik 2 pozycyjny?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
nico

Włącznik 2 pozycyjny?

Post autor: nico »

Witam
Czy można gdzieś kupić włącznik 2 pozycyjny do latarek taki jak w np. w SureFire L1. Ewentualnie czy chińczyki już wyprodukowali tanią latarkę z takim włącznikiem? Szukałem na DX i nic nie rzuciło mi się w oczy.
Pzdr
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Witamy,
co masz na myśli przez dwupozycyjny , tryby w latarkach zmienia się klikiem . Możesz opisz dokładniej.

Pozdrawiam
elektroda.pl
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pewnie chodzi o włącznik mający dwie pozycje włączenie np.

0-latarka wyłączona
1-tryb max
2-tryb średni

Takiej jeszcze nie widziałem, ale istnieją latarki sterowane pierścieniem - w nich kręcisz pierścieniem na latarce i zmieniasz tryby itd.
ILPT
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

O ile pamiętam to taki włącznik miał LedLenser P7 i kilka innych latarek - pierwszy klik masz tryb maksymalny, drugi klik (pełen, nie tylko lekkie przyciśnięcie włącznika) i masz słabszy tryb, trzeci klik i masz wyłączoną latarkę.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Według mnie taki włącznik będzie dużo bardziej zawodny bo więcej elementów = większa szansa że coś nie będzie konkatować.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

Tutaj(w Surefire L1 czy A2) chodzi o wybieranie trybu przez siłę nacisku na włącznik, coś jak spust aparatu cyfrowego. Mały nacisk to chwilowy LOW, duży nacisk powoduje "wskoczenie" w chwilowy HI, po odpuszczeniu wraca do LOW, po zdjęciu palca gaśnie. To działa bezgłośnie, jak sensor nacisku. Nie ma tam żadnych klików, blokad itp. Żeby włączyć latarkę na stałe trzeba odpowiednio głęboko dokręcić dupkę (płytkie dokręcenie daje ciągły LOW, dalsze dokręcanie powoduje wejście w ciągły HI. Obawiam się, że nie można kupić włącznika o identycznym działaniu. Ja też potrzebowałem takiego i w końcu wykombinowałem sam. Są też przełączniki klikane mające 2 styki na wyjściu, np. taki, włączające na przemian jeden lub drugi - wtedy można dać rezystor na jeden ze styków dla trybu niskiego. Do jakiej lampki ma być ten włącznik ?.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Rozumiem ideę działania - raczej jest to przejście na kolejne pola styku niż "sensor nacisku" ale faktycznie, nie spotkałem takich przełączników w wolnym obrocie...
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ