Oto mój malutki projekcik własnego EDC. Miało być małe, na Li-ion i mocno świecić , czas był drugorzędny.
Wybór padł na RC-C3 bo mały tani i jak na taką cenę bdb wykonany. Więcej problemów przysporzył jednak sterownik. Musiał być nie za wysoki, oraz zmieścić się w kołnierz 15,3mm i wewnątrz w 13,3mm. W DX nic co by idealnie pasowało nie było. Postanowiłem kupić sku.7612 - 16 trybowca na AMC. Średnica sterownika wynosi 17,35mm więc czekało mnie sporo piłowania. Nie obeszło się też bez piłowania kołnierza - zwężenie w środku haczyło o scalaki . Gdy wyszlifowałem wszystko pozostało mi tylko polutować wszędzie masę i złożyć wszystko do kupy . Dioda to wg. opisu CREE P4 na srebrnym tle ? Z rozkręceniem nie było żadnego problemu. Oto efekty:
moduł wraz z sterownikiem
ref tył
ref przód
moduł z diodą
po lewej stary driver po prawej sku.7612
nowy driver na swoim miejscu
ref z diodą
RC-C3 - moje małe EDC
elektrownia i serduszko od tyłu
Wieczorem porównam do C3 2AA 5-mod i V-65C mod.
Edyta:
Pomierzyłem prąd jaki driver ssie z CR'ki (aku ma 4V):
Low: 50mA
Med: 350mA
High: 1070mA
Edyta2:
Beamki: 180cm, ISO 200, 1/50s, F8.0
Moje małe EDC
Fajna latarka i dobry pomysł by ją zmodować, troszkę przy niej popracowałeś i masz zamierzony cel, fajnie. Ja jednak widzę to body z refem SMO diodą Q5 lub R2 i troszkę innym driverem. Co do porównania V 65c bardzo odstaje od pozostałych latarek i nie dziwne to całkiem inna bajka z tego co wiem zmodowana V65c czyli stoczona dolna część refa tak że pozostaje mniej niż milimetr materiału i zmieniony driver na taki który da 1-1,2A w diodę jest naprawdę mocnym światełkiem i ciężko jej dorównać . Co do C3 widać że świeci sporo słabiej od RC-C3 z tym że zasilanie 2AA , myślę że za jakiś czas mógł byś się pokusić o wymianę diody na Q5 lub R2 i zastosowanie refa SMO można by w ten sposób znacznie poprawić siłę świecenia jeżeli oczywiście jest to Twoim celem. Duży plus za dobry wybór body do zmodowania, jest dobrze ale myślę że wyciągniesz znacznie więcej z tego światełka, pozdrawiam serdecznie.
- Calineczka
- Kontakt:
Nie, dokładnie na takich samych, tylko pokazuje teren bez oświetlenia.lennin pisze:pierwsza fotka jest zrobiona na innych ustawieniach aparatu?
Może udało by się zmieścić po małym szlifowaniu sku.7880 ale mam przeczucie że CR'ka puściła by go z dymem. A tak nic ciekawego nie zauważyłem.Calineczka pisze:Nie dało się znaleźć w tych rozmiarach coś ze step-upem?Może warto by o tym pomysleć?
Co do satysfakcji to ona jest niebezpieczna Już z zniecierpliwieniem czekam na RC-G2 dla brata i driverek do modyfikacji