Ogniwa GP2300 i ładowarka GP - odpowiedni zestaw do latarki?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Wiewior

Ogniwa GP2300 i ładowarka GP - odpowiedni zestaw do latarki?

Post autor: Wiewior »

Cześć,
jestem kompletnie zielony w tematyce oświetlenia, stoję właśnie przed decyzją czy wybrać produkt Upka czy Grega, ale nie w tym rzecz.

Chciałbym ograniczyć koszty zakupu oświetlenia przynajmniej o ogniwa i ładowarkę.
Znalazłem w domu zestaw 4 ogniw GP 2300 (link) , mam też do nich ładowarkę GP PowerBank 4.

Czy zastosowanie w/w sprzętu do napędzenia latarki Upka czy Grega ma sens? Będą kompatybilne z tym sprzętem? Czy znacznie zaszkodzą (o ile) jakości i sile oświetlenia?
Czy te ogniwa są OK?
Czy chociaż ładowarka GP PowerBank 4 może być używana z lepszymi ogniwami? (jeśli musiałbym kupić takowe 18650)

Pozdrawiam, Wojtek
Ostatnio zmieniony piątek 24 sie 2012, 00:47 przez Wiewior, łącznie zmieniany 1 raz.
Drag-On

Post autor: Drag-On »

Ani do latarki kolegi Upka ani Grega te akumulatorki się nie nadają. Obie latarki potrzebują akumulatorków o napięciu 3,7 Volta, Twoje dają tylko 1,2.
Wiewior

A czy moja ładowarka naładuje takie ogniwa o napięciu 3,7 Volta?

Dane z naklejki na ładowarce:
Model: GPPB20GS
Input: a.c. 100V-240V~ 50-60Hz 5W
Output: d.c. 2,8V-180mA (AA size)
Charge only GP NiMH rechargable batteries... bla bla bla
Drag-On

Post autor: Drag-On »

Niestety Twoją ładowarką nie da się naładować akumulatorków 18650. Ale jak przejrzysz ofertę Upka albo Grega to oni już właściwe ładowarki posiadają (więc mógłbyś dorzucić do zakupów - zakładam, że chcesz kupić jedną z tych latarek).
max4max

Post autor: max4max »

Najtańsza ładowarka do 18650 ( jako taka) to cena ok. 35 zł, taką dwukanałową zakupiłem od Kolegi @upek razem z latarką.
Ogniwa polecam używane od Kolegi @woytazo - póki ma jeszcze jakieś w ofercie.

pozdrawiam
Wiewior

Dziękuję za odpowiedzi. Pozostaje teraz wybrać latarkę i zamówić wszystko w jednym miejscu.
ODPOWIEDZ