Testera, pomocnika szukam do ogniw Li-ion. Nagroda!

....nie pasujące gdzie indziej...
wesmar

Testera, pomocnika szukam do ogniw Li-ion. Nagroda!

Post autor: wesmar »

Witam wszystkich serdecznie, w szczególności pasjonatów ogniw litowo-jonowych wszelakiej chemii i wszelakich czołowych firm Sony, Panasonic, Samsung, LG, ATL, A123, E-moli i inne. Piszę ten wątek ponieważ mam jakieś kilkadziesiąt kg. ogniw tego i ubiegłorocznych i nie mam kompletnie z racji zawodu czasu na testowanie wszystkiego, a wciąż tego przybywa. Ogniwa są od przeważnie w 90 % z laptopów dell, ale trafiają się hp mini i macbook pro.
Nie wszystkie są po katowaniach. Otóż posiadam w znacznej części ogniwa np. które elektronika nie jest w stanie podnieść bo przykładowo mają 2,82 V w jednej celi, zleżałe przez kilka m-cy przy pozostawionej rozładowanej baterii (insyde efi) już tego nie zobaczy i odmówi ładowania. Różnie bywa, są na pewno takie, które nie nadają się do niczego gdyż mają wysoką rezystancję wewnętrzną. Ale i takie, które są z tylko wadliwą elektroniką lub z określoną komorą zaś po wyjęciu i przebiegu ładowanie rozładowanie mają znamionową pojemność i piękną charakterystykję. Sam je nie jestem w stanie przetestować i szukam w związku z tym najlepiej kogoś z Warszawy lub okolic, uczciwego pasjonata, kto pomoże mi testować i schludnie notować. Bardzo ważne by była to osoba logiczna, mająca dośw, do tego nie schodząca z końcem rozładowania poniżej 3,05 V, oraz nie przekraczająca 4,199 V. Przy tym napięciu przy prądzie 0,1 C przerywamy ładowanie i mierzymy pojemność
Balancer mogę użyczyć na ten cel, by szybciej szło ładowanie w szeregu. Jeżeli jest potrzeba z pary odcięcia ogniwa i testowania pojedynczo to nóżek z bieguna minusowego nie odrywamy podważając obcążkami, tylko je skręcamy by nie było wybrzuszeń, dla zawodowca jest to zresztą oczywiste…
Najważniejsze to nagroda: na 10 ogniw o pojemności pow. 2Ah 2 sztuki dostaje gratis, naturalnie z tych dobrych :) czyli 20 % porządnych ogniw dla niego. Są tam głównie Sony i Samsungi ICR 18650 2600 mAh, zresztą te ostatnie chodzą jak nowe przy testowaniu pierwszych zestawów.
Część umieszczam na zdjęciach.
Chętnych na takie testy i nagrodę proszę o kontakt. Poniżej przykładowa galeria:
P.S od korporacji dostaję próbki ogniw testowanych obecnie, także będę kogoś prosił o pomoc w zamian za nagrodę, ale tam juz trzeba mieć ładowarki wysoko-prądowe: 30-60 Amper, a ma obecnie tylko taką jedną
Pozdr. Marek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tu jeszcze poufne dok. z HP jak zaczynają przechodzić dzięki katodom od 3M do firmy ATL (mam nowe ogniwa z tej firmy)
http://wesolowski.eu.org/images/aku/ATL confidential.pdf
Tu zaś pdf, jakie ogniwa stosuje hp
http://wesolowski.eu.org/images/aku/ogn ... rie_hp.pdf
li-ion, lipo, life, ni-mh, pakiety, pcb, holdery, latarki - wszystko prosto od producenta
upek

Post autor: upek »

PW poszło :)

pzdr
upek
wesmar

Wiem - odpisałem i na razie można zawiesić ten wątek, gdyż zgłosiło się wystarczająco dużo forumowiczów.
Pozdr. Marek
upek pisze:PW poszło :)

pzdr
upek
li-ion, lipo, life, ni-mh, pakiety, pcb, holdery, latarki - wszystko prosto od producenta
fxxx

Post autor: fxxx »

Jakbyś jeszcze potrzebował to mam imaxa, chwilę w pracy też mam.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Zapas ogniw taki jak u mnie kiedy zakupiłem paręnaście kilo baterii z laptopów :mrgreen: potem przez całe wakacje miałem co sprawdzać.

[ Dodano: 23 Sierpień 2012, 21:18 ]
Na zdjęciu w turbanie to ty? Rozbawiła mnie informacja o czasie odpisywania na meile :mrgreen:
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
wesmar

Facjat w przebraniu sprzed 4 lat. Z mailami tak już jest, że nie wyrabiam, a po łebkach jak mam pisać, to wolę w ogóle nie pisać.
Fluxor pisze:Zapas ogniw taki jak u mnie kiedy zakupiłem paręnaście kilo baterii z laptopów :mrgreen: potem przez całe wakacje miałem co sprawdzać.

[ Dodano: 23 Sierpień 2012, 21:18 ]
Na zdjęciu w turbanie to ty? Rozbawiła mnie informacja o czasie odpisywania na meile :mrgreen:
Ostatnio zmieniony piątek 24 sie 2012, 07:39 przez wesmar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ