Grega modyfikacja Solarforce L2P, moduł XM-L U2 1C, T5 4B
-
Dzisiaj się skoncentrowałem i coś mi wyszło nawet przy przełączaniu. Wczoraj to jak ślepy we mgle klikałem i nie mogłem rozkminić mimo instrukcji. Chyba dlatego, że wmówiłem sobie, że dwuklik tylko wprowadza w tryb zmiany, a kolejny 3 klik zmienia na następny tryb w pętli. W całym tym szaleństwie nastawiłem 100% i ogień po lesie, po mieście, tylko ludzie się krzywili, że jakiś p...nięty z latarnią morską na kierownicy jedzie.
- LightLover
Tego typu dyfuzor zabiera dużo światła, około 30%, z latarki robi się typowy "flooder", zasięg spada do max 20 metrów. Matowe szkło jest do kupienia u dystrybutora w HK (koszt kilka USD), ja nie mam obecnie na stanie matówek.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Hmmm, 30% to mocno zniechęcające, chyba że jako dodatkowa szybkodemontowalna nakładka . Chyba poeksperymentuję z przypadkowymi materiałami najpierw. Tak, właśnie chciałem floodera no ale na początek chyba stanie na standardowej wersji.
PS: ale dobrze Cię zrozumiałem, zabiera w sensie "nie przepuszcza" a nie w sensie "rozprasza"?
PS: ale dobrze Cię zrozumiałem, zabiera w sensie "nie przepuszcza" a nie w sensie "rozprasza"?
- energysnake
-
Witam po raz pierwszy wszystkich forumowiczów!
Przeczytałem cały wątek techniczny związany z omawianą tutaj latarką. W tej chwili użytkuję inny model lampki rowerowej o zbliżonej jasności. To czego zdecydowanie mi brakuje to możliwość wyboru trybu pracy lampki bez konieczności przechodzenia wszystkich pozostałych trybów w pętli (w tym trybu "lampka wyłączona"). Wydaje się, że omawiana modyfikacja lampki autorstwa Grega spełniałaby moje wymagania (wybór bez pamięci, tryby wybierane za pomocą n-kliku).
Mam jednak pytanie do Grega, które wydaje mi się jeszcze do tej pory nie padło. Czy istnieje możliwość zaprogramowania trybu migającego naprzemiennie światłem o niskiej i wysokiej jasności? Na przykład:
- wypełnienie za każdym razem 100%
- długość trwania zmiany w okolicach 500 - 1000 ms
- zmiany na przemian: 30% i 100%
Skąd ten pomysł? Wydaje się, ze będzie to ciekawy tryb sygnalizacyjny dla nadjeżdżających samochodów, których kierowcy absolutnie nie maja zamiaru zmienić świateł drogowych na mijania. Stroboskop ma tę wadę, ze na ułamek sekundy tracimy oświetlenie całkowicie.
Pozdrowienia
m.
Przeczytałem cały wątek techniczny związany z omawianą tutaj latarką. W tej chwili użytkuję inny model lampki rowerowej o zbliżonej jasności. To czego zdecydowanie mi brakuje to możliwość wyboru trybu pracy lampki bez konieczności przechodzenia wszystkich pozostałych trybów w pętli (w tym trybu "lampka wyłączona"). Wydaje się, że omawiana modyfikacja lampki autorstwa Grega spełniałaby moje wymagania (wybór bez pamięci, tryby wybierane za pomocą n-kliku).
Mam jednak pytanie do Grega, które wydaje mi się jeszcze do tej pory nie padło. Czy istnieje możliwość zaprogramowania trybu migającego naprzemiennie światłem o niskiej i wysokiej jasności? Na przykład:
- wypełnienie za każdym razem 100%
- długość trwania zmiany w okolicach 500 - 1000 ms
- zmiany na przemian: 30% i 100%
Skąd ten pomysł? Wydaje się, ze będzie to ciekawy tryb sygnalizacyjny dla nadjeżdżających samochodów, których kierowcy absolutnie nie maja zamiaru zmienić świateł drogowych na mijania. Stroboskop ma tę wadę, ze na ułamek sekundy tracimy oświetlenie całkowicie.
Pozdrowienia
m.
Witaj --macias--, robiłem w kilku egzemplarzach stroboskop z niepełnym wygaszaniem, to nie jest problemem. Natomiast moim zdaniem znacznie lepszą widoczność ma klasyczny stroboskop z wygaszaniem do zera. Zwyczajnie kontrast między błyskami jest większy, nie wspominając o oszczędności energii, co przełoży się na dłuższy czas pracy na akumulatorze.
-