Zmiana baterii w krótkofalówkach z ori na Enelopy

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ProLight

Zmiana baterii w krótkofalówkach z ori na Enelopy

Post autor: ProLight »

Witam,

Panowie takie pytanko, bo zastałem dzisiaj w pracy rozporządzenie że mam zmienić oryginalne baterie w krótkofalówkach (motorola TLKR- T7 /T8) NI-MH 4.8V 600mAh
Na inne zwykłe akumulatorki AAA, kategorycznie powiedziałem że jak już to tylko Eneloopy, teraz pytanie bo w oryginalnych bateriach jest dioda zenerka 4004 na padzie do ładowania,
Chciałbym zapytać czy muszę tą diodkę dawać do nowych Eneloopów?

Jak traktować nowe akumulatorki aby dłużej pożyły?

Krótkofalówki pracują na obiekcie, przychodzi pracownik pobiera radio z bazy ładującej, często jest tak że kilka razy do dnia radio trafia do tej bazy, niekiedy zdarza się że radio stoi w bazie dwa dni i ciągle się ładuje.

Jakie rozporządzenie dać na temat czasu łądowania?

Śmieszny temat.
eshaton

Post autor: eshaton »

Jeśli to dioda zenera tak jak piszesz to raczej nie stoi nic na przeszkodzie by i Eneloopami ja zastosować.
Mnie się wydaje że raczej w tym miejscu powinien być termorezystor. Pzdrw.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Problem w przypadku radiotelefonów jest innej natury, każdy musi mieć dwie baterie, bez tego aku są rozwalane w tempie zastraszającym. Mamy całe mnóstwo tego typu urządzeń innych firm i dopóki nie postawiłem twardego warunku dwóch baterii, to mieliśmy masakrę.
Tak jak wspomniałeś, kultura techniczna w narodzie jest niska, więc doładowywanie (tłumaczone koniecznością) i zostawianie na weekend w ładowarce, to norma.
Nie wiem jakie motorola ma ładowarki, ale zarówno maxon jak i starsze yeasu, mają czasowe, więc aku padają w tempie geometrycznym.
Jeśli chcesz wymienić tylko ogniwa, to całą resztę zostaw tak jak jest.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ProLight

Post autor: ProLight »

Co do diody to właśnie trudno mi ją tam upchać, bo muszę się podlutować z kabelkami do styków na obudowie.
Troszkę trudno mi to wyjaśnić, jak załatwię aparat to cyknę foto, narazie dałem bez diody.

Ładowarka z motoroli ładuje non-stop, czyli cały czas jest włączona.

Nie dam rady zrobić tak jak u Ciebie żeby były dwie baterie, u mnie kupili Enelopy bo wyszły taniej niż ori bateria.

A jak są Enelopy to muszę je przylutować do radia, ze względu właśnie na te styki do łądowania.

Więc nie ma szans żeby zmieniać baterię.

Jak to powinno wyglądać?
Na noc podłączamy krótkofalówki do ładowania, wyciągamy z ładowania o 6 rano (tak się zaczyna zmiana) i do 23 powinny wytrzymać.

Później znów do łądowania?
Żadnego doładowywania?
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Doładowanie NiMH nie jest tak szkodliwe jak w przypadki NiCd, ale jednak jakiś wpływ ma. Gorszą rzeczą jest ładowanie bez kontroli, jeśli to ładowarka z dV to będzie OK, jeśli zwykła czasówka, to Eneloopy też za długo nie wytrzymają.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ