Z cyklu "co padło" ;)
Z cyklu "co padło" ;)
Dostałem od kolegi baterię z laptoka w celu jej regeneracji-sprzęt jej nie wykrywa znaczy daje "czerwony X" na pasku zadań.
Napięcia na parach ogniw od lewej:
4,1 V
4,75 V
3,95 V
Co jeszcze pomierzyć zanim ją rozbebeszę ?
Pytanie brzmi-co padło,elektronika czy ogniwa ?
Bo jeśli elektronika to wymiana ogniw nic nie da...
Jeśli ma ktoś doświadczenie z takimi "trupami" proszę o pomoc bo ja w tej kwestii "zielony" jestem...
Napięcia na parach ogniw od lewej:
4,1 V
4,75 V
3,95 V
Co jeszcze pomierzyć zanim ją rozbebeszę ?
Pytanie brzmi-co padło,elektronika czy ogniwa ?
Bo jeśli elektronika to wymiana ogniw nic nie da...
Jeśli ma ktoś doświadczenie z takimi "trupami" proszę o pomoc bo ja w tej kwestii "zielony" jestem...
Tam ich jest od groma-który konkretnie?ProLight pisze:Na elektrodzie masz temat o regeneracji baterii...
Jeszcze nie posiadam takiej co mierzy pojemności ...ProLight pisze:...Sprawdź akusy na zewnętrznej ładowarce jaką mają pojemność...
Ten tego-a jak ?ProLight pisze:Skasuj Eprom i powinna śmigać.
Wiadomości z elektrody trzeba przesiewać przez grube sito-jak bym wierzył we wszystko co piszą do dziś bym kolektora słonecznego nie zrobił...DNF pisze:Nieraz po odłączeniu akusów od elektroniki i podpięciu ich od nowa dzieją się różne cuda..
Na elektrodzie piszą, że nieraz trzeba podłączyć nowy pakiet i dopiero stary odłączać.
A grzeje już 5 rok...
Konkretnie co może się dziać ?
Ma ktoś doświadczenie w temacie?
Dasz rade poskładać prosty programator i wykasować pamięć baterii?
Bo jak nie to nie mamy o czym gadać.
Jeśli dasz radę to zrób tak:
Kup nowe ogniwa na zamianę
Zrób z nich odpowiednie pakiety.
Wylutuj eprom baterii, skasuj w nim pamięć w odpowiedni sposób, (wyzerowanie pamięci)
Przylutuj nowy pakiet
Podłącz pod laptopa i ciesz się nową baterią.
Bo jak nie to nie mamy o czym gadać.
Jeśli dasz radę to zrób tak:
Kup nowe ogniwa na zamianę
Zrób z nich odpowiednie pakiety.
Wylutuj eprom baterii, skasuj w nim pamięć w odpowiedni sposób, (wyzerowanie pamięci)
Przylutuj nowy pakiet
Podłącz pod laptopa i ciesz się nową baterią.
Główny spammer tego Forum
Jeśli bateria jest niewykrywana to uszkodzenie lub zablokowanie sterownika, trzeba by go odblokować . Jeśli nie ma hasła to można podłączyć interfeis I2C program be2works i odblokować (trzeba wykupić kredyty)
Tego nie radzę robić , wsad pamięci sterownika baterii zawiera sporo danych a stan zużycia ogniw to tylko jeden z przechowywanych paramterów - taka bateria już nie ożycje chyba że stworzymy na nowo wsad.ProLight pisze:Wylutuj eprom baterii, skasuj w nim pamięć w odpowiedni sposób, (wyzerowanie pamięci)
elektroda.pl
Ech -nie myślałem że w takim ustrojstwie jakim jest bateria laptopowa jest tyle zbędnej elektroniki,zahacza to o postarzanie produktów...
O ile kontrola nad ogniwami jest potrzebna to kontrola nad liczbą cykli ładowania już nie koniecznie.Ale widocznie komuś to było na rączkę...
Tyle że licencje do programów aby wyczyścić pamięć, i do tego na 24h...To już chyba lekka przesada.
Wersją "demo" można tylko odczytać dane...
A teraz do rzeczy :
Skoro bateria nie ma napięcia znamionowego na wyprowadzeniach,a środkowa para ogniw ma tak wysokie napięcie możliwe że przez nie została zablokowana ?
Coś da wyrównanie napięć i ewentualna wymiana bezpiecznika sterowanego,czy elektronika zaraz po podłączeniu uszkodzi go znowu bez resetu ?
Od biedy będę miał co najmniej 4 ogniwa do latarki.
O ile kontrola nad ogniwami jest potrzebna to kontrola nad liczbą cykli ładowania już nie koniecznie.Ale widocznie komuś to było na rączkę...
Myślę że dał bym radę-nie jedną płytkę wytrawiłem.ProLight pisze:Dasz rade poskładać prosty programator i wykasować pamięć baterii?
Tyle że licencje do programów aby wyczyścić pamięć, i do tego na 24h...To już chyba lekka przesada.
Wersją "demo" można tylko odczytać dane...
A teraz do rzeczy :
Skoro bateria nie ma napięcia znamionowego na wyprowadzeniach,a środkowa para ogniw ma tak wysokie napięcie możliwe że przez nie została zablokowana ?
Coś da wyrównanie napięć i ewentualna wymiana bezpiecznika sterowanego,czy elektronika zaraz po podłączeniu uszkodzi go znowu bez resetu ?
Od biedy będę miał co najmniej 4 ogniwa do latarki.