Witam
darekk pisze:Myślę że jak strumień światła będzie wystarczająco silny , to ktoś po prostu odwróci głowę i ja go wtedy utłukę .
Jesteś w błędzie, nie odwróci głowy tylko mrugnie, co jednak nie wyklucza możliwości uszkodzenia wzroku przy małej odległości, Czy ASG ma zasięg skuteczny 100m?
darekk pisze: Przeważnie wszyscy maja latarki od 100 do 450 lumenów . Oślepiają , ale nie do końca . Udaje się wtedy wycelować w źródło światła . Myślałem o czymś co mi da przewagę .
Właśnie po to został stworzony (wspomniany już) nieregularny stroboskop (np. JetBeam PRT2 Raptor). Błyski światła powodują obronną reakcję oka w postaci zawężenia źrenic, co powoduje totalną ciemność przy braku światła. Ty jesteś w stanie się zorientować w sytuacji, a przeciwnik zostaje oślepiony, nie może się przemieszczać i nie jest w stanie zlokalizować źródła światła, bo przez większość czasu nic nie widzi. Dodatkowo kiedy Ty będziesz się przemieszczał, nie można przewidzieć Twojego położenia w danej chwili.
Pozdrawiam
PS: Myslałem, że trzeba być szybszym i celniejszym od przeciwnika a nie "dobijać rannego"