Przedstawiam przetwornicę step-down (obniżającą napięcie) na układzie L5973D wykonaną przez firmę Dareltek. Kupiłem ją na Allegro. Przetwornica ta posiada regulację prądu i napięcia, ograniczenie prądu do 1650mA. Wygląda tak:
W typowych warunkach, zasilając jedną diodę LED Cree XM-L różnym prądem (napięcie na diodzie od 2,91V do 3,54V) ma sprawność od 74% do 81% w zakresie zasilania od 9,81 do 14,36V. Jest to bardzo niekorzystny zakres napięcia wyjściowego, sprawność jest o wiele lepsza od stabilizatorów liniowych.
Tak wygląda wykres sprawności w funkcji napięcia zasilania i prądu pracy:
edit:
Tym razem chciałem sprawdzić jaka będzie charakterystyka przy niskiej różnicy napięcia. Zasilanie z twardego zasilacza 14,33V, obciążeniem są dwie diody 10W szeregowo. Jedna chińska, druga Cree XM-L. Wykres napięcie-prąd dla tego zestawu diod wygląda tak:
Czerwona krzywa to aproksymacja funkcją wykładniczą.
Gdyby wykreślić zależność sprawności od spadku napięcia byłaby bardzo dziwna:
Ale tutaj trzeba dodać, że diody zachowują się nieliniowo, więc też mają na to wpływ.
Teraz charakterystyka prądu roboczego i spadku napięcia oraz wynikowej sprawności przetwornicy w takich warunkach:
trochę obróciłem wykres:
Dokumentacja przetwornicy jest w załączeniu
Przetwornica Dareltek PIU2 (na układzie L5973D)
Przetwornica Dareltek PIU2 (na układzie L5973D)
- Załączniki
-
- PIU2opis.pdf
- Opis przetwornicy Dareltek PIU2
- (261.66 KiB) Pobrany 44 razy
Witam
Aktualnie przetwornice są montowane z większym dławikiem więc sprawność będzie trochę lepsza. Do zasilania pojedynczych LED trzeba stosować przetwornicę synchroniczną, ta jest przeznaczona raczej do wyższych napięć. Sprawność można też zwiększyć dla większych prądów, przylutowując miedzianą blaszkę do pola cyny w środku płytki. Jak wiadomo mosfety mają mniejszą rezystancję w niższych temperaturach.
Aktualnie przetwornice są montowane z większym dławikiem więc sprawność będzie trochę lepsza. Do zasilania pojedynczych LED trzeba stosować przetwornicę synchroniczną, ta jest przeznaczona raczej do wyższych napięć. Sprawność można też zwiększyć dla większych prądów, przylutowując miedzianą blaszkę do pola cyny w środku płytki. Jak wiadomo mosfety mają mniejszą rezystancję w niższych temperaturach.
Modelowa przetwornica znajdzie swoje zastosowanie w zasilaniu diod mocy, napięcie wyjściowe ustawiłem na 9,1V, prąd na 750mA, napięcie zasilania to typowe 13,2V z akumulatora kwasowego. W tych warunkach przetwornica praktycznie się nie grzeje. Dolutowanie radiatora na pewno pomaga przy dużym prądzie. Polecam tę przetwornicę w każdym przypadku, gdyż jest stabilna, nie wzbudza się nawet mimo szpilek na zasilaniu, nie rozsiewa zakłóceń. Ponadto można ustawić napięcie wyjściowe tak, by nie uszkodzić diody LED podłączanej do pracującej przetwornicy.
Muszę jeszcze rozejrzeć się za nowszym modelem, a także za przetwornicą, która dałaby radę w pojedynczą Cree XM-L wpakować te 2,5-3A prądu.
Muszę jeszcze rozejrzeć się za nowszym modelem, a także za przetwornicą, która dałaby radę w pojedynczą Cree XM-L wpakować te 2,5-3A prądu.