Kierunkowskazy na Led
-
Kierunkowskazy na Led
Witam wszystkich:) Czy ktoś z forumowiczów budował może jakieś kierunki do roweru na baterie np 9v? Posiadam rower poziomy o ile w dzień jeszcze widać ze tą rękę wystawiam to nocą ludzie się zastanawiają
1. co to jedzie
2. czy jak wystawia ręke to już upada czy chce skręcić ^^
Myślałem nad budową / kupno kierunków do rowerka. Chciałbym aby było to tzw "super bright" bądź na jakiejś diodzie np cree ale coś z tych najsłabszych.
Potrzebuję to na przód i na tył. Z tłu bym przymocował kierunki z obudową z jakiegoś skutera na wysięgnikach a przód właśnie nie wiem. Myślałem nad lusterkami aby tam je wbudować
W sklepie są te zabawkowe zestawy, fajnie świecą, mają klakson ale ich jakość budzi wątpliwości na dziurawych drogach polski
1. co to jedzie
2. czy jak wystawia ręke to już upada czy chce skręcić ^^
Myślałem nad budową / kupno kierunków do rowerka. Chciałbym aby było to tzw "super bright" bądź na jakiejś diodzie np cree ale coś z tych najsłabszych.
Potrzebuję to na przód i na tył. Z tłu bym przymocował kierunki z obudową z jakiegoś skutera na wysięgnikach a przód właśnie nie wiem. Myślałem nad lusterkami aby tam je wbudować
W sklepie są te zabawkowe zestawy, fajnie świecą, mają klakson ale ich jakość budzi wątpliwości na dziurawych drogach polski
Witam
Kierunkowskazy powinny być w odległości co najmniej 600mm od siebie, najlepiej jak są na tej samej linii co światło tylne pozycyjne, a to znowu wtedy zalecane jest aby świeciło światłem ciągłym. W przypadku współpracy z kierunkowskazami, może powodować złą interpretację intencji, jeśli tez będzie mrugać.
Proponuję Ci zastosowanie 4 - 6 diod szerokokątnych, np "flux" taka ilość na jeden kierunkowskaz wystarczy w zupełności. Najkorzystniej chyba, będzie przystosować obudowy od kierunkowskazów skuterowo-motocyklowych z szybką typu clear (przezroczystą bezbarwną)
9V bateryjka raczej nie jest dobrym pomysłem z racji pojemności, ale już 3 x AA powinny długo posłużyć.
Dobrze jest też pomyśleć nad akustycznym wskaźnikiem pracy, najlepszy jest typu "klik klik" ale to trudno będzie zdobyć, chodzi o to, abyś nie zapomniał wyłączyć.
Pozdrawiam
Kierunkowskazy powinny być w odległości co najmniej 600mm od siebie, najlepiej jak są na tej samej linii co światło tylne pozycyjne, a to znowu wtedy zalecane jest aby świeciło światłem ciągłym. W przypadku współpracy z kierunkowskazami, może powodować złą interpretację intencji, jeśli tez będzie mrugać.
Proponuję Ci zastosowanie 4 - 6 diod szerokokątnych, np "flux" taka ilość na jeden kierunkowskaz wystarczy w zupełności. Najkorzystniej chyba, będzie przystosować obudowy od kierunkowskazów skuterowo-motocyklowych z szybką typu clear (przezroczystą bezbarwną)
9V bateryjka raczej nie jest dobrym pomysłem z racji pojemności, ale już 3 x AA powinny długo posłużyć.
Dobrze jest też pomyśleć nad akustycznym wskaźnikiem pracy, najlepszy jest typu "klik klik" ale to trudno będzie zdobyć, chodzi o to, abyś nie zapomniał wyłączyć.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
3xAA byłoby lepszym pomysłem, myślałem że nie można stosować AA tylko właśnie 9v. Nie lepiej kupić pomarańczową obudowę i np białe diody? Myślę że sama obudowa będzie lepiej wskazywać , tzn "się świecić" niż pomarańczowe w białej obudowie, ale to tylko mój wymysł. Sama szerokość raczej nie stanowi problemu poziomka jest wystarczająco szeroka na sakwach a lusterka w sam raz dają taką odległość
Ale wiesz, że jeżeli nie jest to seryjne wyposażenie tylko dorabiane przez Ciebie, to upierdliwy policjant / diagnosta może się przyczepić ? A w extremalnym przypadku w razie wypadku ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania.skaktus pisze:Mam w aucie przednie kierunki, każdy na 12 diodach flux i naprawdę, świeci to rewelacyjnie.
Z oświetleniem samochodu lepiej nie eksperymentować, nie ważne że świeci lepiej niż oryginał, homologacji nie ma
Ja sam zrobiłem sobie take panele z Led 5mm 14szt na jeden panelik przerywacz na multiwibratorze i styczniku co prawda nie doczekały się finalizacji projektu ale w testach nie źle się spisywały użyłem takich niby 12000mcd ale wątpię czy to prawdziwe dane kosztowały 0,4żł/szt. wymyślałem coś takiego do Simsona żeby ominąć w instalacji akumulator.