Kierunkowskazy na Led

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Danielasty

Kierunkowskazy na Led

Post autor: Danielasty »

Witam wszystkich:) Czy ktoś z forumowiczów budował może jakieś kierunki do roweru na baterie np 9v? Posiadam rower poziomy o ile w dzień jeszcze widać ze tą rękę wystawiam to nocą ludzie się zastanawiają
1. co to jedzie
2. czy jak wystawia ręke to już upada czy chce skręcić ^^

Myślałem nad budową / kupno kierunków do rowerka. Chciałbym aby było to tzw "super bright" bądź na jakiejś diodzie np cree ale coś z tych najsłabszych.

Potrzebuję to na przód i na tył. Z tłu bym przymocował kierunki z obudową z jakiegoś skutera na wysięgnikach a przód właśnie nie wiem. Myślałem nad lusterkami aby tam je wbudować

W sklepie są te zabawkowe zestawy, fajnie świecą, mają klakson ale ich jakość budzi wątpliwości na dziurawych drogach polski
DNF

Post autor: DNF »

Witaj.
Jeśli będziesz już miał obudowy, to możemy coś pomyśleć :)
Mieszkamy w tym samym mieście więc można będzie się spotkać i obadać tą sprawę.
Pozdrawiam
DNF
mlody911

Post autor: mlody911 »

Podpowiem tylko żeby pamiętać o jak najszerszym rozstawieniu kierunkowskazów bo te tanie są tak blisko siebie, że często mogą mieć inni kłopoty z właściwym ich odczytaniu.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kierunkowskazy powinny być w odległości co najmniej 600mm od siebie, najlepiej jak są na tej samej linii co światło tylne pozycyjne, a to znowu wtedy zalecane jest aby świeciło światłem ciągłym. W przypadku współpracy z kierunkowskazami, może powodować złą interpretację intencji, jeśli tez będzie mrugać.

Proponuję Ci zastosowanie 4 - 6 diod szerokokątnych, np "flux" taka ilość na jeden kierunkowskaz wystarczy w zupełności. Najkorzystniej chyba, będzie przystosować obudowy od kierunkowskazów skuterowo-motocyklowych z szybką typu clear (przezroczystą bezbarwną)
9V bateryjka raczej nie jest dobrym pomysłem z racji pojemności, ale już 3 x AA powinny długo posłużyć.
Dobrze jest też pomyśleć nad akustycznym wskaźnikiem pracy, najlepszy jest typu "klik klik" ale to trudno będzie zdobyć, chodzi o to, abyś nie zapomniał wyłączyć.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Danielasty

Post autor: Danielasty »

3xAA byłoby lepszym pomysłem, myślałem że nie można stosować AA tylko właśnie 9v. Nie lepiej kupić pomarańczową obudowę i np białe diody? Myślę że sama obudowa będzie lepiej wskazywać , tzn "się świecić" niż pomarańczowe w białej obudowie, ale to tylko mój wymysł. Sama szerokość raczej nie stanowi problemu poziomka jest wystarczająco szeroka na sakwach a lusterka w sam raz dają taką odległość
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pomarańczowa obudowa może znacznie rozproszyć światło, a w przypadku diod flux + bezbarwny i gładki klosz = dużo światła.

Mam w aucie przednie kierunki, każdy na 12 diodach flux i naprawdę, świeci to rewelacyjnie.
ILPT
marekwoj

Post autor: marekwoj »

skaktus pisze:Mam w aucie przednie kierunki, każdy na 12 diodach flux i naprawdę, świeci to rewelacyjnie.
Ale wiesz, że jeżeli nie jest to seryjne wyposażenie tylko dorabiane przez Ciebie, to upierdliwy policjant / diagnosta może się przyczepić ? A w extremalnym przypadku w razie wypadku ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania.

Z oświetleniem samochodu lepiej nie eksperymentować, nie ważne że świeci lepiej niż oryginał, homologacji nie ma :cry:
StiV1995

Post autor: StiV1995 »

Ja sam zrobiłem sobie take panele z Led 5mm 14szt na jeden panelik przerywacz na multiwibratorze i styczniku co prawda nie doczekały się finalizacji projektu ale w testach nie źle się spisywały użyłem takich niby 12000mcd ale wątpię czy to prawdziwe dane kosztowały 0,4żł/szt. wymyślałem coś takiego do Simsona żeby ominąć w instalacji akumulator.
ODPOWIEDZ