Witam serdecznie.
Za kilka dni wchodzi do mojego nowego mieszkania ekipa remontowa. Dotychczas nie miałem za dużo czasu aby wiele pomyśleć nad oświetleniem, a teraz już mało czasu. A więc prosiłbym Was o pomoc w kilku kwestiach.
Po pierwsze chciałbym na przedpokoju umieścić oświetlenie górne (prawdopodobnie z wykorzystaniem halogenów) oraz na ścianach, na wysokości kolan - lampy schodowe – 3 szt., które byłyby podłączone do czujnika ruchu. W związku z tym, że wybór konkretnego oświetlenia nastąpi później, chciałbym podczas prac murarskich przygotować ścianę pod owe lampy. Z tego co zauważyłem, to takie lampy montuje się z wykorzystaniem puszki elektrycznej. Zasilacz chcę umieścić kilka metrów dalej – czy przewód między zasilaczem, czujnikiem ruchu, a lampą może być zwykłym kablem, takim jaki się używa w zwykłej instalacji elektrycznej? Do całego zestawu chciałbym oczywiście dołożyć czujnik ruchu, który by sterował oświetleniem. Wpadł mi w oko taki: Philips Occuswitch LRM1070, czy będzie się nadawał, a może polecacie coś innego, ale dobrze aby miał podobne funkcje. Poniżej prezentuje miejsca gdzie chciałbym zamontować lampy schodowe -kolor zielony, czujnik ruchu (podtynkowo) – kolor żółty, zasilacz – kolor niebieski. Jeśli widzicie błędy w moim myśleniu to chętnie wsłucham się w porady. A może możecie polecić jakieś sprawdzony system takiego oświetlenia, który mógłbym łatwo zmontować. Docelowo jego funkcją będzie automatyczne podświetlanie korytarza przy poruszaniu się po domu, a także funkcja wizualna – z racji niewielkiego poboru prądu – chciałbym aby światło świeciło się długimi wieczorami.
Po drugie planuję oświetlenie aneksu kuchennego, a dokładniej oświetlenie pod blatem kuchennym za pomocą listwy LEDowej oraz oświetlenie podszafkowe, ale o nim napiszę w późniejszym poście, jak bardziej poznam moje pragnienia i to co chciałbym zamontować.
oświetlenie schodowe w korytarzu
- extreme_ilumin
Witam.
Co do oświetlenia schodów polecam takie coś z allegro
http://allegro.pl/inteligentne-oswietle ... 15705.html
troszkę kosztuje ale efekt zabija.
Montowałem takie cudo u klienta i efekt jest obłędny.
Co do oświetlenia schodów polecam takie coś z allegro
http://allegro.pl/inteligentne-oswietle ... 15705.html
troszkę kosztuje ale efekt zabija.
Montowałem takie cudo u klienta i efekt jest obłędny.
zmieniłem koncepcję trochę. jak zrobię to się odezwę i pochwalę co wymodziłem. szału nie ma, ale może kiedyś się komuś przyda póki co jeszcze prace budowlane więc na efekt końcowy będzie trzeba chwilę poczekać
Ostatnio zmieniony niedziela 12 sie 2012, 21:38 przez rzadki, łącznie zmieniany 1 raz.