Zbyt luźny gwint

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
mihas

Zbyt luźny gwint

Post autor: mihas »

Mam trochę nietypowy problem - szukam sposobu, żeby gwint zakrętki latarki stawiał większy opór przy dokręcaniu/odkręcaniu. Gwint jest dobrej jakości, dobrze spasowany, nawet bez smaru chodzi jak po maśle. Latarka jest przerobiona i włącza się przez dokręcenie dupki, więc w trybie spoczynku zakrętka jest poluzowana, a uszczelka "załapuje" dopiero w końcowej fazie dokręcania. Obawiam się, że jeśli zostawię to w takim stanie, to w końcu zgubię zakrętkę gdzieś w lesie. Czy bardzo gęsty smar załatwiłby sprawę ? A może są inne sposoby ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Zapewne jest też tam o-ring. Zastosuj grubszy.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ProLight

Post autor: ProLight »

Lepiej jakąś gestą pastę termoprzewodzącą, może pasta z klejem termo? Taka mieszanka, troszkę kleju więcej pasty.
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
mihas

greg pisze:Zapewne jest też tam o-ring. Zastosuj grubszy.

O-ring jest, ale nie jak w większości latarek na body, tylko na zakrętce, więc zmiana na grubszy nie pomoże.
Tak to wygląda, tyko u mnie gwint ma 5 zwoi:
Obrazek
ProLight pisze:Lepiej jakąś gestą pastę termoprzewodzącą, może pasta z klejem termo? Taka mieszanka, troszkę kleju więcej pasty.
O paście termo nie pomyślałem, muszę spróbować.

Edit.
Sama pasta termo wydaje się zbyt sucha. Pasta z dodatkiem smaru daje już zadowalający opór przy kręceniu i całkiem dobrze uszczelnia(próba "przedmuchania" :shock: ). Zobaczymy na jak długo wystarczy.
ProLight

Post autor: ProLight »

Nie lepiej zrobić ją na klika?
Widzę miejsce na włącznik masz.
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
mihas

Oryginalnie był w tej zakrętce klik, ale pozbyłem się go. Właśnie w tym cały ambaras, że ta latarka to taka kopia Surefire A2 i chcę żeby miała takie samo sterowanie(2 poziomy dostępne chwilowo przez odpowiednio silny nacisk przycisku + możliwość włączenia na stałe każdego z poziomów przez dokręcenie zakrętki). Do tego dodałem możliwość wyboru światła białego lub czerwonego dla poziomu niskiego(jak w customowych pierścieniach led dla A2). W poziomie wysokim, zamiast żarówki zapala się ciepła SSC P4 z CRI 93 :cool: . Wszystko działa na rezystorach, ale już można się przekonać jaką frajdę daje taki sposób sterowania i 3 niezależne typy światła(barwa, rozkład) z jednej latarki.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ja proponuje smar miedziowy, jest gęsty, zawiera drobiny miedzi i przewodzi prąd, w tej części latarki bardziej przydatny niż pasta termo
Awatar użytkownika
mihas

Dzięki, w tej chwili takiego nie mam, ale jak nadarzy się okazja to na pewno spróbuję ;) .
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

W większości sklepów motoryzacyjnych możesz dostać, mała tubka kosztuje 4 zł.
Pozdro
ODPOWIEDZ