Modyfikacja TrustFire TR-3T6

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
olas_zet

Modyfikacja TrustFire TR-3T6

Post autor: olas_zet »

Na początku napiszę, że jeżeli jest ktoś chętny na reckę latarki z możliwością rozebrania sterownika i pomiarami prądów w diodę, to mogę udostępnić ją przed modem. (może i przy okazji samo wykonanie moda by się trafiło :) )

W głowicę chciałbym wstawić pojedynczą diodę - na razie jeszcze do zastanowienia czy x-ml czy któryś ss-t. Jeżeli by się dało to pozostałbym przy fabrycznym sterowniku.
Ref jaki mi chodzi po głowie - dx-owy

Pytanko do tego takie czy posiada ktoś ten ref i mógłby mi podać średnice (za kołnierzem i przy tulejce do sterownika).

Moduł (bez sterownika) niestety musi być zabrany w całości -

Obrazek

gdyż diody nie są na jednym podkładzie (chyba,że jest możliwe przelutowanie emiterów na pojedynczy podkład?)

Teraz druga część - moduł chciałbym wykorzystać do budowy lampki rowerowej. Na razie myślę o pozostawieniu ref-a z podstawą modułu. Chciałbym użyć sterownika LED DRIVER SST90 SST50 XP-G XM-L 350-5000mA od mr-elektronik. Ma on możliwość dołożenia potencjometru z której bym skorzystał, w sumie można by też dokupić czujnik temperatury. Jako zasilanie pakiecik (nie wiem czy to się tak zapisuje) 3S 2R - 2 holdery potrójne równolegle.

Teraz pytanka - czy to razem będzie współgrać? Czy ogniwa w takim pakiecie muszą być z zabezpieczeniem? Jakaś gotowa obudowa w którą dałoby to radę upchnąć?

Jeżeli byłby ktoś zainteresowany recką/modem czekam na pw.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Modyfikacja TrustFire TR-3T6

Post autor: Pyra »

Witam
olas_zet pisze:Jako zasilanie pakiecik (nie wiem czy to się tak zapisuje) 3S 2R - 2 holdery potrójne równolegle.
3s2p (paralel → równolegle)
Obawiam się jednak, że równoległe połączenie diod, nie jest najlepszym pomysłem, co prawda nie dostaną nawet 2/3 prądu max, ale trzeba uważać.
W przypadku połączenia szeregowego, możesz zasilać z szeregowego połączenia wszystkich ogniw, czyli pakietu 6s (około 24V) a wiele driverków takie napięcie toleruje.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
olas_zet

Pytanko w związku z równoległym układem diod - z 2 aku idzie ok 2.8A, pomijając straty drivera to każda dostaje tyle czy tylko po ~ złoty dwadzieścia?
DNF

Post autor: DNF »

Zakładając spadek napięcia pod obciążeniem na każdym ogniwie na poziomie 0.2V daje nam napięcie 8V i 2.8A poboru, czyli moc ~22.5W.
Dajmy na to Vf diod 3.1V daje nam prąd ok 7.25A łączny a na diodę wychodzi 2,46A.
To jest wynik zakładający 100% sprawność i zerowe straty na włączniku :mrgreen:
A tak serio to pewnie po 1, może po 1.5A w diodę pójdzie.
olas_zet

..a ustawienie diodek w szeregu coś zmienia?
DNF

Post autor: DNF »

Zwiększenie napięcia x3 i taki sam spadek prądu. Jednak do tego potrzebny jest driver odpowiedni.
Ten nie pociągnie. Potrzebny jest step-up. Na Kai jest bardzo dobry za 15$.
Kajman

Post autor: Kajman »

Czy bardzo dobry to się okaże, ale na pewno jest mocny :) Napędzi Ci te diody jak nic dotąd ;)
olas_zet

..jakiś link może?
Kajman

Post autor: Kajman »

Diody w szereg i wtedy http://kaidomain.com/product/details.S020121
3.9A na włączniku przy 2 ogniwach :)
stiopa

Post autor: stiopa »

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy sterownik z postu powyżej będzie lepszy do napędu tej latarki, czy może któryś z tych ?

http://kaidomain.com/product/details.S010140
http://kaidomain.com/product/details.S020079
http://kaidomain.com/product/details.S020148

który z nich pozwoli najlepiej napędzić latareczkę ?

ew. czy jest coś lepszego?

pozdrawiam
ODPOWIEDZ