Narodziny latarki, fotostory dzień po dniu
Narodziny latarki, fotostory dzień po dniu
Zacząłem budować nową latarkę. Jako że mi się nudzi postanowiłem pokazać (bo nie wszyscy sobie pewnie wyobrażają) jak to wygląda po kolei. Mile widziana konstruktywna krytyka
Dziś powstała pierwsza i najistotniejsza rzecz czyli body. Zaczęło się od modelu 3D a na końcu przyszło toczenie.
1. Materiał wyjściowy wałek PA38 ѻ35mm
2. Wytoczone zostały 3 elementy
głowica
tuleja która jutro dostanie jeszcze jakieś moletowanie.
obudowa włącznika. jutro będzie na niej jeszcze wykonane mocowanie do klipsa.
A całość w obecnej chwili wygląda tak:
Długość korpusu to 120mm
Jutro prawdopodobnie kolejne zdjęcia i kolejne prace...
Dziś powstała pierwsza i najistotniejsza rzecz czyli body. Zaczęło się od modelu 3D a na końcu przyszło toczenie.
1. Materiał wyjściowy wałek PA38 ѻ35mm
2. Wytoczone zostały 3 elementy
głowica
tuleja która jutro dostanie jeszcze jakieś moletowanie.
obudowa włącznika. jutro będzie na niej jeszcze wykonane mocowanie do klipsa.
A całość w obecnej chwili wygląda tak:
Długość korpusu to 120mm
Jutro prawdopodobnie kolejne zdjęcia i kolejne prace...
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Wczoraj i dziś zrobiłem niewiele:
1. Głowica i "dupka" dostały malowanie na czarno między żebrami i polerkę. Na "dupce" wykonałem też podfrezowanie do mocowania klipsa. Teraz body wygląda tak:
2. Driver i przełącznik dolutowałem do redukcji aby ładnie leżały w body. Sterownik jest od Grega z trybami ustalonymi pod ten konkretny egzemplarz.
Jeśli wszystko dobrze pójdzie to jutro będzie już świecić.
1. Głowica i "dupka" dostały malowanie na czarno między żebrami i polerkę. Na "dupce" wykonałem też podfrezowanie do mocowania klipsa. Teraz body wygląda tak:
2. Driver i przełącznik dolutowałem do redukcji aby ładnie leżały w body. Sterownik jest od Grega z trybami ustalonymi pod ten konkretny egzemplarz.
Jeśli wszystko dobrze pójdzie to jutro będzie już świecić.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Odpowiedź z pewnych względów poleciała na PW
a Toczę sam na tokarce własnej konstrukcji. Malutka uchwyt 160mm mam też pełnowymiarowe fabryczne urządzenie na którym robię np gwinty.
a Toczę sam na tokarce własnej konstrukcji. Malutka uchwyt 160mm mam też pełnowymiarowe fabryczne urządzenie na którym robię np gwinty.
- Calineczka
- Kontakt:
Latareczka już świeci. Optyka to ledil LXM-RS, Real Spot, 14°.
Poniżej kilka fotek.
czas 1s
ISO 200
Na początek latareczka wśród swoich
Tryb high (2,8A)
mid (1A)
low (0.35A)
Dla porównania latareczka z 1 fotki ta w środku XR-E Q5 ref OP @ 1A (te same ustawienia )
i jescze dla konfrontacji z innym XM-L Latareczka z prawej na 1 fotce XM-L t6 2,8A ref SMO fi45mm (też te same ustawienia)
Jeśli nie będzie z nią żadnych problemów to od poniedziałku latarka zaczyna służbę w policji
Zapomiałem napisać ze jeszcze będzie klips mocujący do paska ale to jutro bo dziś mi się już nie chce wiercić i gwintować otworów pod mocowanie.
Poniżej kilka fotek.
czas 1s
ISO 200
Na początek latareczka wśród swoich
Tryb high (2,8A)
mid (1A)
low (0.35A)
Dla porównania latareczka z 1 fotki ta w środku XR-E Q5 ref OP @ 1A (te same ustawienia )
i jescze dla konfrontacji z innym XM-L Latareczka z prawej na 1 fotce XM-L t6 2,8A ref SMO fi45mm (też te same ustawienia)
Jeśli nie będzie z nią żadnych problemów to od poniedziałku latarka zaczyna służbę w policji
Zapomiałem napisać ze jeszcze będzie klips mocujący do paska ale to jutro bo dziś mi się już nie chce wiercić i gwintować otworów pod mocowanie.
Szczerze mówiąc nie myślałem nad tym ile to może kosztować. Znajomemu policjantowi robiłem po kosztach bo to dość dobry kolega. A samą lampkę mam zamiar sklonować bo i mnie się spodobała więc powstanie jeszcze jedna sztuka. Czy była by możliwość aby powstało więcej takich obudów to zależy tylko i wyłącznie od ilości mojego wolnego czasu. A tego ostatnio nie mam za wiele.
A co do kosztów:
1. body - kawałek nic nie wartego wałka aluminiowego znalezionego pod stołem i chwila przy tokarce - bezcenne
2. sterownik od Grega - 40zł
3. XM-L U2 z maritexu - 33zł
4. włącznik od Edima 2,5 zł
5. optyka ledil LXM-RS, Real Spot, 14° - maritex 7,37 zł
A co do kosztów:
1. body - kawałek nic nie wartego wałka aluminiowego znalezionego pod stołem i chwila przy tokarce - bezcenne
2. sterownik od Grega - 40zł
3. XM-L U2 z maritexu - 33zł
4. włącznik od Edima 2,5 zł
5. optyka ledil LXM-RS, Real Spot, 14° - maritex 7,37 zł
chłodzenie jest na tyle dobre że spokojnie można postawić latarkę na dupce i nie martwić się niczym. Przy takiej statycznej próbie temperatura max (mierzona pirometrem) na głowicy nie przekraczała 65 stopni kiedy latarka leżała na boku (lepsza konwekcja) temp spadała o ok 5 stopni. Kiedy się idzie z nią nie przekracza nawet w upały 45 stopni. Przy jeździe na rowerze robi się ledwo wyczuwalnie ciepła.
obudowa jest toczona z litego kawałka aluminium PA38 więc nie ma potrzeby wkładać żadnej piguły. Miejsce pod stara jest wytoczone od razu w tym radiatorze, star trzyma się na 2 śrubach M2,5 i płasko dolega do radiatora (pomiędzy oczywiście pasta) w którym wywiercone są 2 otworki fi4 służące jako przepusty kabli do sterownika.