Nagłośnienie pokoju ~20m^2

....nie pasujące gdzie indziej...
wkliw

Nagłośnienie pokoju ~20m^2

Post autor: wkliw »

Moje Tonsile ZG P2018 odmówiły współpacy, spalona cewka w jednym GD20/20 i tak się zastanawiam czym to zastąpić. Doraźnie zamontowałem w obu głośniki GD 20/10 i coś tam gra. Doprowadzać do oryginału tych kolumn się raczej nie opłaca. I tutaj pojawia się pytanie co kupić? Napędzał to jak dotąd DENON UDRA 60 ale po wymianie przetworników pewnie i jego się pozbędę.
Myślałem nad zakupem STX f180 lub f200 cena atrakcyjna no i wyrób polski ale opinie na ich temat są skrajnie różne. Może polecilibyście coś w podobnej półce cenowej co warto kupić? Chodza mi po głowie jeszcze JAMO s426. Muzyki słucham rożnej ale bardzo lubię wyraźny i wręcz przenikliwy wokal. W samochodzie mam zestaw morel tempo 6 i one wlasnie taki efekt dają.
Ostatnio zmieniony piątek 20 lip 2012, 15:33 przez wkliw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Z tego co pamiętam, to STXy robią w Chinach, Polacy to tylko firmują... niestety nic nie mają wspólnego z dawnym Tonsilem. Jamo to tez mocna budżetówka. Raczej polecał bym Ci rozejrzeć się za Koda lub lepiej poszukać używanych monitorków, firm nie wymieniam, bo jest tego sporo na rynku. Dość dobrze graja kolumny na głośnikach TVR Aqusic, dawna Tesla.
jeśli umiesz majsterkować w drewnie to możesz sobie sprawić jakiś zestaw DiY od Visatona

Pozdrawiam
PS: Morel to zupełnie inna liga...
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
wkliw

Myślałem o DIY ale po przeczytaniu chyba z 50 tematów na elektrodzie mam jeszcze większa pustkę w głowie. Nie chciał bym wpakować kasy w zupełnie niesprawdzony projekt a takich sprawdzonych żeby kilka niezależnych osób po odsłuchach stwierdziło ze są ok nie znalazłem. Sam też projektować się boję bo mam znikome doświadczenie , gdzieś kiedyś w jakimś programie policzyłem suba do auta i tyle.
Ten zestaw to dokładnie o czym myślałeś?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
kisi

Post autor: kisi »

Mam pokój wielkości około 5x6m. Aktualnie używam monitorów B&W chyba 301. Po zmianie wzmacniacza na Yamaha zapragnęliśmy zmienić i kolumny. Przez tydzień odwiedzaliśmy studio odsłuchowe i odruchowo podobały nam się kolumny za 1800zl. Po załatwieniu tej samej jakiejś odsłuchowej płyty audiofilskiej stwierdziliśmy, że nie warto tyle kasy wydawać aby mieć ciut lepiej. Dla nas to było ciut lepiej. Warunkiem była wielkość kolumn. Podłogowe odpadały. Tak więc przemyśl sprawę i odsłuchaj to co chcesz kupić i pod kątem muzyki jaką lubisz bo rezultat może cię samego zadziwić.
Ostatnio zmieniony piątek 20 lip 2012, 21:05 przez kisi, łącznie zmieniany 1 raz.
studzin

Post autor: studzin »

Może coś w tą stronę http://diyaudio.pl/showthread.php/14835 ... na-AWX-ach
Miałem okazję posłuchać oryginału http://www.stx.pl/fx-300-diy.html i na prawdę mi się podobały, ale to wiadomo każdy ma inne ucho.
oko48

Post autor: oko48 »

STX-y nie są takie straszne jak np głośniki typu 666 czy 777 :D. Sam mam niskotonowe STX-y w moich altusach 75 i w tych pieniądzach raczej nic lepszego się nie znajdzie. Jedynie głośniki średniotonowe tej firmy nie mają mojego uznania i tutaj bym zakładał tonsilowskie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Miałem na myśli Visaton kit
Bardzo fajne konstrukcje, co ciekawe, można je kupić w różnych konfiguracjach DiY, same głośniki ze zwrotnicami, komplet do złożenia obudów, z gotowymi obudowami do wykończenia... Oczywiście odpowiadają temu ceny.

Pozdrawiam
wkliw

Bardzo przypadła mi do gustu konstrukcja STX fx300 i chyba spróbuję sobie takie zmontować z tym że kształt obudowy będzie wariacją na temat tej :
http://diyaudio.pl/showthread.php/14835 ... na-AWX-ach
zachowam oczywiście pojemności i rozmieszczenie głośników.
Będzie to powstawać dość długo ale mam nadzieję ze warto. Jest na różnych forach sporo kopi tej konstrukcji jak i porównań do innego sprzętu mam nadzieję że również będę zadowolony.
Jak będzie już coś widać oczywiście pochwalę się na forum co prawda światełka to to nie są ale myślę że niektórych może zainteresować.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
[quote="wkliw"] z tym że kształt obudowy będzie wariacją na temat tej :[/quote]
Poszukaj MDFu do gięcia, sprawdzi się lepiej niż sklejka.
Obrazek
Obrazek
Też na STX 16/40 PP
studzin

Post autor: studzin »

Ten MDF ma jakąś specjalną nazwę czy po prostu "MDF do gięcia". Ta konstrukcja z fotek to Twoje dzieło?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Tak po prostu, MDF do gięcia. Jest to płyta MDF z gęsto wyfrezowanymi bruzdami. Przy dwóch warstwach jest już bardzo sztywne.
A no wydumało sie kiedyś coś takiego i służy wiernie do dziś:
Obrazek

Pozdrawiam
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Ja poległem na fornirowaniu :)

Zaprojektowałem (konstrukcja zamknięta, OIDP na GDN 30/60, trójdrożne, MDF), zbudowałem, jedną ofornirowałem... 13 lat temu. Drugiej nie, bo wróciła Żona z nową Córką ze szpitala; i do dzisiaj nie... Ale satysfakcja ze złożenia działających kolumn jest niesamowita

W końcu kupiłem Kody, bo dzieci wygniotły kopułki przeciwkurzowe...

Pozdrawiam i
wkliw

Niedługo będzie zima to akurat zajęcie na długie wieczory....
Na dzień dzisiejszy zaczynam kompletowanie podzespołów. Jak Panowie sądzicie jest sens dopłacać do bardzo markowych gratów do budowy zwrotnic?
Jeszcze się zastanawiam jakby tam jakiś światełkowy gadżet przemycić, pomysł już jest tylko boję się przewodów z zasilacza impulsowego 12V puścić razem z głośnikowym. Jest realne zagrożenie zakłuceniami przy prądzie kilkadziesiąt mA?
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

wkliw pisze:Jak Panowie sądzicie jest sens dopłacać do bardzo markowych gratów do budowy zwrotnic?
Trzeba zdroworozsądkowo :) Żeby nie ulec pokusie audiofilii. Duże przekroje, dobre kondensatory i cewki powietrzne. A skąd będą? Mniejszy problem...

Pzdr.
M.
PS. Z tym gadżetem to bym uważał, żeby się festyn w Sitnie z tego nie zrobił ;) Tym bardziej, że jest spora szansa na zakłócenia. M.
wkliw

Nie no żadnych błyskotek itp. Paczki stać będą na kolcach więc od spodu chciałem dać po pasku led białym ciepłym żeby taka lekka łuna się wydobywała z pod kolumny. Ładnie by mi się to komponowało z oświetleniem resty pokoju.
ODPOWIEDZ