Poszukuję latarki z diodą 1W

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
koleska

Poszukuję latarki z diodą 1W

Post autor: koleska »

Witam,

Miałem bardzo fajną latareczkę taką jak w poniższym linku (niestety strona w nieludzkim języku) ale na ostatniej imprezie ktoś mi ją podprowadził i pilnie potrzebuję nowej na wyjazd w góry :/
http://www.planimed.de/Indoor-Werbearti ... r-LED.html

Szukam teraz czegoś podobnego mocą, gabarytem, możliwościami i ceną.
Latarka miała 3 tryby: 100%, 60%, miganie. Plus, po długim przytrzymaniu włącznika, nadawała sygnał SOS z przodu i za pomocą 2 czerwonych diod pod wyłącznikiem. Był też płynny zoom przez przesuwanie głowicy z soczewką. Jeśli chodzi o światło, to absolutnie nic nie świeciło poza właściwy obszar pracy, żadnych pierścieni, refleksów i całego bałaganu w świeceniu jaki widać na aukcjach podróbek z Allegro. Latarka nie miała lustra, tylko soczewka. Scentrowanie światła też bez zarzutu.
Przeglądałem Allegro i tam chyba same podróby są w porównywalnej cenie:/ Zwykle jest brak na aukcjach istotnych parametrów albo często są sprzeczne. Poza tym bardzo mi nie odpowiada pogrubiona główka w większości latarek. Dyskwalifikuje to dla mnie latarkę do noszenia w kieszeni spodni.

Proszę o propozycje czegoś najbliższego tej latarce. Zasilanie 3xAAA, żeby dało się włożyć aku z lapka.
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Niestety strony nie ma:

Fehler

Die angeforderte Seite 'Indoor-Werbeartikel/Lampen/Metmaxx-OneWatt-MultiPower-LED.html' konnte nicht gefunden werden.
koleska

Dziwne, wczoraj działało :/
Tu jest: http://www.werbeartikel-planimed.de/IND ... am=Metmaxx
Luigi

Post autor: Luigi »

Koniecznie musi być zoom?
Może Romisen RC-C8 - ma zoom, 3 tryby i zasilanie 1x18650 (takie najczęściej występują w laptopach), lub 3xAAA.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ile masz do wydania, jakie ma mieć zasilanie, czym ma cechować się snop światła - zasięg / rozproszenie ?

Zoom jest dobry, ale pod warunkiem że kupisz coś markowego, chińskie produkty nie są warte nic.
ILPT
koleska

No właśnie ta latareczka była niemiecka i mimo niskiej ceny była dobrze wykonana. Tylko niestety nie jest osiągalna w normalnej sprzedaży :(

Zasilanie to już napisałem. Zoom to była jedna z najbardziej przydatnych funkcji. Głowica przesuwana a nie kręcona - to też dla mnie wygodniejsze. Zoom był taki, ze nie dało się osiągnąć widoku złącza diody na ścianie, ale wiele nie brakowało. IMO to była zaleta, bo widok struktury na oświetlanej powierzchni fałszuje widok. A max rozproszenie było gdzieś koło 60°. Zawsze była zimna, ale w sumie ta ilość aluminium na 1W to aż nadto. Soczewka plastikowa, ale nie udało mi się jej zarysować. Może dlatego, że nie wystawała poza obudowę. Co do zasięgu, to nie wierze w te hiper super odległości jakie się podaje. Tamta realnie miała ze 25-30 metrów przy max zoomie.

Zastanawiam się czy nie lepiej będzie mi kupić takie coś http://allegro.pl/latarka-police-50w-zo ... 78578.html mimo paskudnej "główki" i wsadzić tam porządną diodę + dorobić sterownik. Byle tanio uzyskać obudowę i żeby optyka spasiła.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dużo jeszcze musisz poczytać.

Poprzednia latarka nie grzała się prawdopodobnie z tego powodu że dioda nie była w ogóle chłodzona. To że latarka sprzedawana w DE nic nie znaczy. 99,9999% latarek pochodzi z chin i tam są klepane a potem idą na to znaki firmowe.

Latarkę którą pokazałeś, czeka duża przeróbka, kosztowna, więc lepiej kupić Rominsena, bo w ogólnym rozrachunku wyjdzie dużo taniej.
ILPT
koleska

Romisen sama w sobie spoko, ale jakby miała 100lm przez 5h na bateriach AAA. Takie parametry bardziej mi pasują jako 100%. Ideałem była by dioda MX-3S bin Q4 100lm/115mA :D, tylko czy da się jakoś sensownie światło skupić z takiej diody? Przy dobrych bateriach AAA poświeci 100lm przez 8-9 godzin i to by mnie urządzało :) A na aku to już w ogóle malina :)

edit:
Sorry ta dioda to jednak szajs. 10V spadku napięcia? Porażka :/ Czyli zostaje XP-G.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
koleska pisze: Sorry ta dioda to jednak szajs. 10V spadku napięcia? Porażka :/ Czyli zostaje XP-G.
Łoooo matko, tyle to by miała MC-E w połączeniu szeregowym... Co to za egzemplarz wziąłeś do pomiarów i jak to zmierzyłeś?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

koleska, Cree MX-3S to szajs, ze względu na Vf>10V?

To nie żaden szajs, tylko 3 struktury w szeregu. Do latarek nie nadaje się zupełnie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
koleska

dokładnie, do tego zastosowania szajs, do innego może być dobra

edit:
Mam pytanie do obeznanych z tematem.
Znalazłem takie coś jak drivery linowe prądu, jak AMC7135. Jaka wychodzi na tym sprawność?
Chodzi mi po głowie, żeby wziąć AVR, WO RRIO + rezystor 0.1R do kontroli prądu, microswitch i mosfeta sterowanego PWM i na tym wszystko zrobić. Tylko kto tak już zrobił i jaka wyszła sprawność takiego rozwiązania?
ODPOWIEDZ