Żarówki diodowe - ranking najlepszych i najgorszych - kto

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
skaktus

Żarówki diodowe - ranking najlepszych i najgorszych - kto

Post autor: skaktus »

Witam.

Na rynku mamy masę żarówek do auta na bazie diod. Ostatnio pojawia się masę żarówek typu P21W na diodach Cree i innych typu ( :D ) 6W itp. Czy ktoś z was ma do nich dostęp, testował je itp ? Może ktoś z was ma dostęp do sklepów z tego typu rzeczami i może je opisać itp ?
wkliw

Post autor: wkliw »

Opisać można krótko:
HOMOLOGACJA - BRAK
ROZKŁAD ŚWIATŁA - DNO
ODPROWADZANIE CIEPŁA - BRAK
i jak to ma działać? Jeśli nie do samochodu to możemy podyskutować jak do auta to się nie wypowiadam więcej.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

W5W, podświetlenie kabiny i tym podobne "mocowo" idzie zastąpić LEDem ale nic poza tym :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

wkliw pisze:Opisać można krótko:
HOMOLOGACJA - BRAK
I to jest najważniejszy punkt przy oświetleniu zewnętrznym.
Do srodka można wsadzić cokolwiek, byle pożaru nie zrobiło.
Szukałem dość intensywnie przez miesiąc, ale nie znalazłem żadnej "niby-żarówki" diodowej, która miałaby homologację do zastosowania w oprawach od świateł zewnętrznych samochodu. Zazwyczaj są to homologowane całe światła diodowe np. do jazdy dziennej, ale nie pojedyncze "żarówki".
Awatar użytkownika
skaktus

Oj oj, to że bez homo to ja wiem. I przecież nie o to pytałem, tylko o to czy ktoś takie ma, czy testował (nie pisałem w aucie) ;)
ILPT
kodi

Post autor: kodi »

Bawiłem się w Vectrze - generalnie tablica rejestracyjna, oświetlenie wewnętrzne - jak najbardziej. Z postojówkami jest jazda, bo gotowce świeciły albo na niebiesko, albo rozkład był nie taki. Zresztą większość dostępnych na Alledrogo pada po miesiącu. Dodatkowa kicha - po wyłączeniu zapłonu (i świateł!) potrafiły przez kilkanaście sekund migać, więc o ile w kierunkach włączanie było super (jest zauważalna różnica między diodą z rezystorem i żarówką), to niestety mruganie było jakbyś miał żarówkę przepaloną. Z doświadczeń innych kolegów wiem, że mieli podobne problemy - po prostu instalacja jest obliczona na określony pobór prądu i tyle. Jak żre mniej, to albo komputer wywala błędy albo są jazdy z zachowaniem się "emulatora żarówki". Poza tym postojówki powinny mieć ok 500lm i jak już jeden z kolegów pisał - tu jest jazda z odprowadzaniem ciepła (5W w diodę + to co na rezystorze się odłoży).
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Żarówka "postojówka - rozumiem, ze o pozycyjne chodzi" 500lm :o ? Całe życie myślałem że 5W i ~50lm :mrgreen:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar%C ... amochodowe
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
skaktus

Postojowe 500 lumenów ? 50 lumenów to się zgodzę. W sumie skoro W5W o mocy 5W ma 500 lumenów to jest równie wydajna jak dobrej jakości diody :)

Co do szybkiego mrugania kierunków - problem znany, w swoim wypadku jedynie zmieniłem rezystor w przekaźniku kierunków i po problemie.
ILPT
kodi

Post autor: kodi »

Jasne, że 50lm, nie 500... Tak to jest jak zaspany człowiek pisze. I tak - w żarówkę tam idzie 5W :oops:
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

łap:

http://www.sfar.pl/motoledp.php

chyba jedyny pewny produkt od ludzi znających się na rzeczy, z roczną gwarancją ;)

oni sprzedawali kiedyś na forum golfa, jakieś zniżki były nawet, nie wiem jak teraz.
Awatar użytkownika
skaktus

Hej. Niedawno znalazłem ich właśnie na golfie. Produkty mają bardzo ciekawe, ALE to cudo nie ma 1W, do tego jak ta dioda jest chłodzona ? Chyba w ogóle...
ILPT
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

"moc świecenia" to to samo co "moc muzyczna" - marketingowy parametr z kosmosu :D
Skoro dają długą gwarancję a diody mają sterowanie to pewnie karmią je coś około 20mA. Napisz do nich o parametry i co to za dioda. W DS dla podobnych Cree temperatura robocza to max 100 stopni, temperatura uszkadzania to 110 stopni więc z chłodzeniem nie ma co przesadzać ;) przejrzyj ich stronę, to ich robota a nie import chińszczyzny

Zresztą niech ktoś zerknie co tam jest na płytce i oceni

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ