Chciałbym zmontowac sobie solarną ładowarkę do liion, mam ogniwa FV które mają znamionowe napięcie 0,55V a mam ich 15 więc szacuję ze przy różnym oświetleniu może wyjść coś w granicach 5 do 10V . Maks prąd zwarcia tych ogniw to 3A (Podobno).
Macie jakiś pomysl na ładowarkę? może jakiś gotowiec by ruszył albo coś co można samemu bez zbędnych komplikacji poskładać.
ładowarka liion okceptująca napięcie wejścia ok 5 do 10 V
ładowarka liion okceptująca napięcie wejścia ok 5 do 10 V
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Marnie to dobrane, bo będziesz mieć z tego podczas pracy jakieś 6,5V, a to za mało żeby użyć stabilizatorów liniowych na 5V, a za dużo, by zasilić ładowarkę LiIon USB bezpośrednio.
Proponował bym zmontować 11-12 ogniw - wtedy będzie już bardziej znośnie i można zasilić ładowarkę USB bez dodatkowego osprzętu.
Proponował bym zmontować 11-12 ogniw - wtedy będzie już bardziej znośnie i można zasilić ładowarkę USB bez dodatkowego osprzętu.
Napięcie nie przekroczy na 100% 12V ale prąd 500mA to chyba ciut mało ? Może na MCP73861 też by dało radę? Układzik kosztuje 12,50 zł a aplikacja nie wydaje się trudna.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Gdzieś chyba widziałem na forum że robiłeś ładowarki na jakiś układach mcp może masz projekt płytki pod to? Jeśli to nie problem oczywiście.