Poszukuję małej słabej latarki na 18650
Poszukuję małej słabej latarki na 18650
W związku z tym że przybyło mi ogniw 18650 narodził się pomysł zakupu jak najmniejszej latarki z takim zasilaniem. Ma być możliwie mała bez ogromnej ilości światła teoretycznie wystarczyłaby nawet nawet jakaś 5mm Nichia lub XP-G ale to już mocny LED jest
Chodzi o światełko o zastosowaniach typowo awaryjnych czyli długość świecenia ważniejsza od setek lumenów
Mile widziane tryby wystarczą 2 lub 3. Cena też niewysoka w miarę możliwości.
Spotkaliście się z takim ustrojstwem? Przeważnie tam gdzie występuje 18650 to mowa jest o setkach lumenów.
Zadowoliłby mnie również namiar na jakiś driver do oszczędnej diody może wymodziłbym sam takie światełko
Chodzi o światełko o zastosowaniach typowo awaryjnych czyli długość świecenia ważniejsza od setek lumenów
Mile widziane tryby wystarczą 2 lub 3. Cena też niewysoka w miarę możliwości.
Spotkaliście się z takim ustrojstwem? Przeważnie tam gdzie występuje 18650 to mowa jest o setkach lumenów.
Zadowoliłby mnie również namiar na jakiś driver do oszczędnej diody może wymodziłbym sam takie światełko
Gregforce L2P, Fenix LD20, Fenix LD10, Maglite LED 4D
Wstaw do najmniejszej latarki na 18650 jaką znajdziesz driver 1xAMC z trybami i będzie Ci to świeciło w trybie 100% nawet i 9 godzin (w zależności od akumulatora). Najoszczędniejszą diodą (najwyższa sprawność) jest obecnie XM-L. Z tańszych LEDów możesz dać XT-E, przy prądzie 350mA sprawność jest podobna do XM-L.
Witaj
Dziś dotarła latareczka. Cena 7,5$ powala.
Malutka, metalowa obudowa, fajna. Poprwii się odprowadzenie ciepła i będzie awaryjna latareczka.
Dziś dotarła latareczka. Cena 7,5$ powala.
Malutka, metalowa obudowa, fajna. Poprwii się odprowadzenie ciepła i będzie awaryjna latareczka.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Chodzi mi po głowie budowa światełka na 5mm Nichia 50-70mA w diodę (lub coś podobnego), zasilanie li-ion z ogniw niezabezpieczonych driver powinien mieć zabezpieczenie. Ot takie ultra oszczędne światełko dla każdego kto posiada aku 18650 ze starej baterii laptopowej.
Fajne byłyby ze 2-3 tryby, może jakiś migacz do tego. Głównym kryterium jest prostota i niskie koszty budowy + ultra energooszczędność. Zero reflektorów piguł itp.
Zapytacie po co?
1. Bo tak dla zasady bo można i już.
2. Światełko które można zbudować tanio i w większej ilości żeby zostawić w kilku miejscach awaryjnie.
3. np na rybach światło które tli się całą noc a na następną nie trzeba ładować
Mamy teraz wydajne źródła zasilania i bardzo wydajne LED korzystamy z tego pełną parą .
Ja mam pomysł odwrotny (przewrotny) wydajne zasilanie + oszczędny LED oraz wszystkie dobrodziejstwa dzisiejszych driverów tryby, migacze itp. Może dodatkowa kontrola stanu naładowania ogniwa dodatkowe kolorowe diody? Może nie koniecznie jedna Nichia może 2 lub 3.
Mam już fajne latarki zapierające dech ( również dzięki tobie Greg ) ale chyba czasami chciałbym mieć takie cudo co to świeci długo i nie rzuca się w oczy.
Fajne byłyby ze 2-3 tryby, może jakiś migacz do tego. Głównym kryterium jest prostota i niskie koszty budowy + ultra energooszczędność. Zero reflektorów piguł itp.
Zapytacie po co?
1. Bo tak dla zasady bo można i już.
2. Światełko które można zbudować tanio i w większej ilości żeby zostawić w kilku miejscach awaryjnie.
3. np na rybach światło które tli się całą noc a na następną nie trzeba ładować
Mamy teraz wydajne źródła zasilania i bardzo wydajne LED korzystamy z tego pełną parą .
Ja mam pomysł odwrotny (przewrotny) wydajne zasilanie + oszczędny LED oraz wszystkie dobrodziejstwa dzisiejszych driverów tryby, migacze itp. Może dodatkowa kontrola stanu naładowania ogniwa dodatkowe kolorowe diody? Może nie koniecznie jedna Nichia może 2 lub 3.
Mam już fajne latarki zapierające dech ( również dzięki tobie Greg ) ale chyba czasami chciałbym mieć takie cudo co to świeci długo i nie rzuca się w oczy.
Nichia 50-70mA? 5mm? Serio? Jeśli chcesz co 100-150h wymieniać diodę to nie ma problemu. Zrób jak koledzy piszą - XPG2 ma najwyższą sprawność jeśli chodzi o zakres 20-350mA. Zrób niskoprądowy driver do niej i będziesz miał źródełko jak ta lala. Na upartego - kupujesz z DXa wyłącznik z dwuklikiem, dajesz na każdy klik osobny rezystor i masz najprostszy driver z trybami jaki można sobie wyobrazić
"Chodzi o światełko o zastosowaniach typowo awaryjnych"
Czyli prostota przede wszystkim, nie sądzisz? Po co Ci w takiej lampce driver, jeszcze się popsuje
Czyli prostota przede wszystkim, nie sądzisz? Po co Ci w takiej lampce driver, jeszcze się popsuje
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Taa ale liczyłem na jakąś ekstrawagancję taki malutki przerost formy nad treścią. Pozostaje pogrzebać w szufladzie i światełko jest no ale niedosyt pozostaniegreg pisze:"Chodzi o światełko o zastosowaniach typowo awaryjnych"
Solarna za 5zł nadaje się do utylizacji. Szukasz czegoś, co by świeciło ponad dobę, było możliwie niezawodne i bezobsługowe. Wydaje mi się, że ogniwo słoneczne >4V z diodą prostowniczą ładującą aku protected i dioda LED z rezystorem to będzie bardzo niezawodny zestaw. Ale nie wiem, dla mnie dotąd lampki zaczynały się od metalohalogenków 35W i wyżej
kodi pisze:Nichia 50-70mA? 5mm? Serio? Jeśli chcesz co 100-150h wymieniać diodę to nie ma problemu.
Proszę, Tu macie 5mm diody Nichia dające ponad 30 lm przy 80 mA. Datasheet .Krasny pisze:Dobra przesadziłem z tymi prądami tak sobie głupio z głowy strzeliłem. 5mm LED byłby fajny bo można go wystawić przez dziurkę w obudowie i już.