Zamiana XR-E na coś lepszego
Zamiana XR-E na coś lepszego
Cześć. Mam na imię Michał i śledzę Wasze forum od dłuższego czasu. Zachęciło mnie ono do modyfikacji i dalszego inwestowania w swój sprzęt.
Obecnie używam zmodyfikowanej latarki Romisen D8. Modyfikacja polegała na zbudowaniu od podstaw własnego drivera, opartego na ATTiny13 i AMC7135. Posiada on 4 tryby, pamięć i ostrzeżenie o niskim poziomie baterii. Zamiast dawać w diodę marne ~500mA jak oryginalny układ, tutaj przy maksymalnym trybie idzie 1 Amper - tyle, na ile pozwala specyfikacja.
Jednak dioda użyta w latarce nie zadowala mnie. Przez większość czasu moje akumulatorki siedzą na 3.6V. Obecność stabilizatora nie potrafi zagwarantować diodzie napięcia 3.5V, którego wymaga przy pracy na 1 Amperze, tak więc prawdziwe 100% mocy mam jedynie przez kilkanaście minut.
Przeglądałem parametry nowszych diod i są one bardzo obiecujące - Vf 3.3V, a nawet 2.9V. To przełożyło by się na dłuższą pracę na akumulatorkach i pełniejsze wykorzystanie ich mocy. Problemem jest rozmiar diod - są dużo mniejsze. XP-G ma zaledwie 3mm i posiada gorsze skupienie, więc obawiam się, że nie całe światło zdoła odbić się w reflektorze, tylko część "wycieknie" gdzieś przez jego dół lub wygaśnie na krawędziach. Myślałem o XM-L - jest większa od XP-G. To bardzo mocna dioda, ale dawałbym jej tylko 1.0 - 1.4A, bo moja latarka nie jest przystosowana do odbioru takich ilości ciepła (piguła chłodzona jest jedynie przez masywny reflektor.
Wymiana reflektora na pasujący do XP-G lub XM-L nie wchodzi w grę, bo wtedy latarka straci wodoszczelność (jest on elementem nośnym). Czy ktoś z forumowiczów montował te diody w reflektorze od XR-E? Zależy mi na dużym zasięgu (throw), ponieważ daje on psychiczny komfort podczas podążania ciemnymi, długimi tunelami.
Obecnie używam zmodyfikowanej latarki Romisen D8. Modyfikacja polegała na zbudowaniu od podstaw własnego drivera, opartego na ATTiny13 i AMC7135. Posiada on 4 tryby, pamięć i ostrzeżenie o niskim poziomie baterii. Zamiast dawać w diodę marne ~500mA jak oryginalny układ, tutaj przy maksymalnym trybie idzie 1 Amper - tyle, na ile pozwala specyfikacja.
Jednak dioda użyta w latarce nie zadowala mnie. Przez większość czasu moje akumulatorki siedzą na 3.6V. Obecność stabilizatora nie potrafi zagwarantować diodzie napięcia 3.5V, którego wymaga przy pracy na 1 Amperze, tak więc prawdziwe 100% mocy mam jedynie przez kilkanaście minut.
Przeglądałem parametry nowszych diod i są one bardzo obiecujące - Vf 3.3V, a nawet 2.9V. To przełożyło by się na dłuższą pracę na akumulatorkach i pełniejsze wykorzystanie ich mocy. Problemem jest rozmiar diod - są dużo mniejsze. XP-G ma zaledwie 3mm i posiada gorsze skupienie, więc obawiam się, że nie całe światło zdoła odbić się w reflektorze, tylko część "wycieknie" gdzieś przez jego dół lub wygaśnie na krawędziach. Myślałem o XM-L - jest większa od XP-G. To bardzo mocna dioda, ale dawałbym jej tylko 1.0 - 1.4A, bo moja latarka nie jest przystosowana do odbioru takich ilości ciepła (piguła chłodzona jest jedynie przez masywny reflektor.
Wymiana reflektora na pasujący do XP-G lub XM-L nie wchodzi w grę, bo wtedy latarka straci wodoszczelność (jest on elementem nośnym). Czy ktoś z forumowiczów montował te diody w reflektorze od XR-E? Zależy mi na dużym zasięgu (throw), ponieważ daje on psychiczny komfort podczas podążania ciemnymi, długimi tunelami.
Re: Zamiana XR-E na coś lepszego
Witam
Co do wymiany diod, to światło z XPG czy XML nigdzie Ci nie ucieknie, problemem jest wielkość źródła światła. Im większe pole świecące, tym trudniej skupić. Często się okazuje, że po takiej przeróbce lampka ma mniejszy zasięg, ale zdecydowanie szerzej świeci.
Pozdrawiam
No to pochwal się w dziale "Nasze projekty..." miejsca tam dostatekbozar88 pisze:Modyfikacja polegała na zbudowaniu od podstaw własnego drivera, opartego na ATTiny13 i AMC7135. Posiada on 4 tryby, pamięć i ostrzeżenie o niskim poziomie baterii.
Co do wymiany diod, to światło z XPG czy XML nigdzie Ci nie ucieknie, problemem jest wielkość źródła światła. Im większe pole świecące, tym trudniej skupić. Często się okazuje, że po takiej przeróbce lampka ma mniejszy zasięg, ale zdecydowanie szerzej świeci.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pochwalę się z pewnością, ale dopiero po wymianie diody, bo wtedy latarka pokaże swoje pełne możliwości
A jest jakiś sprawdzony sposób, aby diodę przesunąć wyżej-niżej w celu kontroli ogniskowania? Na myśl przychodzi mi tylko przyklejenie jakiejś miedzianej blaszki pod MCPCB, ale to chyba pogorszy przekazywanie ciepła.
A jest jakiś sprawdzony sposób, aby diodę przesunąć wyżej-niżej w celu kontroli ogniskowania? Na myśl przychodzi mi tylko przyklejenie jakiejś miedzianej blaszki pod MCPCB, ale to chyba pogorszy przekazywanie ciepła.
Witam
Pozdrawiam
Podkładki izolacyjne pomiędzy reflektor a MCPCB z diodą, są nawet takie specjalne ułatwiające centrowanie diody w otworze reflektora. W drugą stronę zostaje tylko podtoczenie refa...bozar88 pisze:A jest jakiś sprawdzony sposób, aby diodę przesunąć wyżej-niżej w celu kontroli ogniskowania?
Pozdrawiam
Jeśli jest to reflektor od XR-E, to należy odsunąć nowo zamontowaną XM-L czy też XP-G od reflektora. Zatem podkładka pod reflektor jak napisał Pyra.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Odsunąć? Myślałem, że odwrotnie. Diody te mają wymiary mniejsze od XR-E, więc już na wstępie soczewka w nich wchodzi płycej w reflektor. Różnica cenowa jest rzędu 10-15zł, więc wolałbym zainwestować w tańszą XP-G. Widzę, że lokalny bazar działa sprawnie, ale nikt nie sprzedaje tam diod, więc czy możecie polecić jakieś miejsce z rozsądnymi cenami, gdzie się zaopatrujecie?
Witam
Pozdrawiam
Źródłem światła nie jest soczewka a luminofor, ten jest położony dalej w diodach XR-E gdyż reflektor opiera się na pierścieniu, którego seria XP oraz XML nie mają.bozar88 pisze:Odsunąć? Myślałem, że odwrotnie. Diody te mają wymiary mniejsze od XR-E, więc już na wstępie soczewka w nich wchodzi płycej w reflektor.
Pozdrawiam
Odsunąć i nie inaczej. Sprawdź sam doświadczalnie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>