Czołówka hybryda flood + thrower

Oświetlenie montowane na głowie
Navigare

Czołówka hybryda flood + thrower

Post autor: Navigare »

Witam serdecznie użytkowników tego ciekawego forum. Po lekturze wątków na forum nieco skonkretyzowały się parametry światełka, które chciałbym zakupić. Bardzo lubię łączyć kilka funkcji w jedym urządzeniu, nawet jeśli odbywa się to kosztem jakości - bo nie lubię nosić ze sobą wielu gadżetów.

Potrzebuję więc latarki na rower, czołówki oraz szperacza na jacht. Oczywiście parametry nie muszą być kosmiczne, byle to świeciło mocniej niż moja dotychczasowa Tikka xp2, a szperacz sięgał dalej niż przeciętny halogen.

Poza byciem użytkownikiem, nie mam żadnego doświadczenia z robieniem światełek - kiedyś miałem latarkę nurkową (z)Groza, ale jak mi implodowała na 30metrach pod wodą, to już się do tego tematu nie dotykam.

Najchętniej więc kupię coś gotowego i najlepiej od forumowych twórców - w najgorszym wypadku coś z DX - odpadają wszelkie firmowe wynalazjki (Petzl, Silvia, Cateye) - z uwagi na stosunek cena/jakość światła oraz antykorporacyjny mindset.

Fajne są konstrukcje od Bociana oraz Grega - tylko nie idzie tego zamontować na czole, natomiast bardzo mi się spodobała idea kostki od Midi'ego (tylko nigdzie nie idzie znaleźć cen). I z tego co widziałem na filmach od niego światło jest raczej rozproszone - a ja czasem w totalnej ciemnicy muszę wyszukać wejścia do portu albo boi oddalonej o 100-150 m i idealnie gdybym mógł to zrobić używając czołówki.

Wiem, że idealny szperacz powinien być HID'emale mi naprawdę nie potrzeba czegoś supermocnego i wydaje mi się, że czołówka na xm-l z zoomem lub dobrze skupiona z dyfuzorem do rozpraszania światła - dałaby radę. Widziałem tu na forum taką podróbę ledlensera z zoomem - chodziłoby mi właśnie o coś takiego tylko lepiej wykonanego.
Luigi

Post autor: Luigi »

Witaj
XM-L w czołówce porządnie nie skupisz (no chyba że nie przeszkadza Ci noszenie na głowie refa Φ 50 mm :razz: )
Najlepsza chyba będzie Kostka duo, ale w konfiguracji xm-l z soczewką flood + xr-e z optyką skupiającą, przy czym xr-e powinna być selekcjonowana, aby miała niskie vf.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Navigare

Post autor: Navigare »

Dzięki Luigi - dobra podpowiedź z tym duo, nie wiem dlaczego wydawało mi się, że musi to być w jednej latarce :)

Już napisałem do Midi'ego na pw.

[ Dodano: 12 Lipiec 2012, 20:20 ]
Witam,

Rozmawiałem z Midi, niestety kostka duo jest poza moim budżetem. Zdecydowałem się na taki wynalazek:

Czołówko latarka na xm-l

Mam jeszcze jedną prośbę - czy możecie mi zasugerować chińską wariację nt. Emergency waterproof strobo

Chodzi, żeby było wodoszczelne (ale nie jakoś kosmicznie IPX7 chyba wystarczy), włączało się po kontakcie z wodą i błyskało jasno i długo. Dzięki!

[ Dodano: 26 Styczeń 2013, 10:45 ]
Witam - mam problem z tym wynalazkiem co go zanabyłem. Jako latarka świeci bezproblemowo, natomiast jak się zrobi z tego czołówkę - to coś nie łączy przy wtyku, już to rozkręcałem i czyściłem, podginałem itd. - ale wraz czasem przerywa.

Czy jest sens wsadzić do tego wtyku trochę pasy termoprzewodzącej - czy ona przewodzi również prąd, ew. co innego możecie mi poradzić, żeby w gnieździe wtyku było lepsze przewodzenie prądu (niż już mechanicznie nie zrobię - w sensie podgięcia, bo zaraz to się rozleci).
ODPOWIEDZ