Mocna latarka do 200zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
SISmaster

Post autor: SISmaster »

''Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu - F.Kiepski''
mariusz2099

Post autor: mariusz2099 »

Więc ile h6 poświeci w trybie medium.
Mam rozumieć że jak wcisnę włącznik żelowy i puszczę i znów wcisne to będzie ten sam tryb? Z włącznikiem zwykłym będzie tak że wcisnę lekko ( nie do końca) to mi się tryb zmieni a gdy wcisnę żeby ją wyłączyć, i włączę to będzie ten sam tryb?
Jaki w G33 na trybie low/medium jest zasięg.
Polecacie jeszcze jakąś latarkę typu thrower i najlepiej 2x18650 (1x18650 też może być) w cenie 200-250zł?
Ostatnio zmieniony niedziela 01 lip 2012, 20:07 przez mariusz2099, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

mariusz2099 pisze:Więc ile h6 poświeci w trybie medium.
Na ogniwie panasonic NCR 3100mAh jakieś nie całe 2 godziny ciągłego świecenia, to dużo czasu. Co prawda w http://latarkisklep.pl/ podają 3 godz. ale to mało realne, bo o ile dobrze pamietam tryb medium to bodajrze 50% mocy.
mariusz2099 pisze:Jaki w G33 na trybie low/medium jest zasięg
spokojnie 80-100m

W teście z podanego wyżej linku widać dość długie czasy migawki na zdjęciach. W totalnej ciemności białe czy jasne budynki będą gołym okiem widoczne nawet z 500-600m ale tylko w dobrych warunkach.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
mariusz2099 pisze:Mam rozumieć że jak wcisnę włącznik ...
Sprawa nie jest taka jednoznaczna, zmiana trybu nie zależy od włącznika a jest uzależniona od czasu świecenia (wciśnięcie zaraz po włączeniu lub 2-klik), czasu przerwy w świeceniu (klik). Inna sprawa, że są dwa zasadnicze rodzaje włączników: Revers i Forward. Forward możesz delikatnie wcisnąć bez włączenia, a rewers, możesz wciskać delikatnie (celem zmiany trybu) dopiero po włączeniu.
Włączniki tzw. żelowe, mają dużą bezwładność i czasem nie chcą poprawnie działać ze zmianą trybów i zasadniczo latarka świeci tylko wtedy jak trzymasz wciśniętą "poduszkę", puścisz i gaśnie.

Pozdrawiam

PS: Może EagleTeac T100C2 Włączanie klasycznym włącznikiem z tyłu, zmiana trybów przez dokręcenie głowicy. Świeci też dość daleko.EagleTeac T100 C2 A tu jeszcze taniej
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mariusz2099

Więc mam rozumieć że wciskam włącznik żelowy ( chcę coś namierzyć) i latarka świeci w trybie 100% robię to jeszcze raz i tryb się zmienia? Latarkę na ogniwo 18650 mogę zasilić 3 bateriami typu AA przez użycie takiego magazynka na baterie :?:
Ostatnio zmieniony niedziela 01 lip 2012, 20:34 przez mariusz2099, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Latarke na ogniwo 18650 moge zasilić 3 bateriami typu AA przez użycie takiego magazynka na baterie
Niestety nie, bo 3 baterie AA nie zmieszczą się w miejsce ogniwa 18650.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
mariusz2099 pisze:Więc mam rozumieć że wciskam włącznik zelowy ( chcem coś namierzyć) i latarka swieci w trybie 100% robie to jeszcze raz i tryb sie zmienia?
Jeśli poświecisz odpowiednio długo (kilka sekund z reguły powyżej 3 - 5) to nie, jeśli krócej to sterownik zinterpretuje to jako sygnał do zmiany trybu.
Przyjrzyj się zaproponowanej przez mnie, włącznik nie zmienia trybów a jasność nastawiasz przez dokręcenie/poluzowanie głowicy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbychur

Ltarkę typu H6 jeszcze jakoś schowasz do kieszeni, 2x18650 już nie a 2 ogniwa i tak trzeba nabyć. Więc lepiej mieć coś kompaktowego i jedno ogniwo w zapasie.
mariusz2099

W takim razie ma ktoś jeszcze jakies propozycje? Da sie (MTE H6) kupić taniej nie koniecznie w Polsce? Może mi ktoś przesłać fotki jak swieci h6/G33? Byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Zbychur

Tu jest filmik ale różnica jest większą niż z niego to wynika
http://latarkisklep.pl/
mariusz2099

A za granicą nie było by troszkę taniej?
czemu na każdej aukcji pisze że każdy model latarki MTH pisze że świecą one po 300m? Pisze też ze każda ma 1000lumenów
Czy h6 przypadkiem nie będzie się grzała? np. jeśli włączę ją na maxa i będę sobie chodził po lesie to nic się jej nie stanie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 lip 2012, 14:47 przez mariusz2099, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
mariusz2099 pisze:czemu na każdej aukcji pisze że każdy model latarki MTH pisze że swiecą one po 300m? Pisze też ze każda ma 1000lumenów
Czy h6 przypadkiem nie będzie sie grzała? np. jeśli włącze ja na maxa i będe se chodził po lesie to nic sie jej nei stanie?
Widzisz... sprawa dotyczy kryterium odległości, jedni pojmują tą odległość jako taką na której widać oświetlony przedmiot, inni przyjmują odpowiedni poziom światła w danym punkcie, jeszcze inni podają odległość z jakiej widać że latarka się świeci. O ile na to można przymknąć oko i tak potraktować, to 1000lm z diody XML a tym bardziej z latarki (czyli po stratach, to już jest kłamstwo, jednak trudne do udowodnienia przez zwykłego użytkownika. Ten i tak po zakupie latarki będzie wniebowzięty ilością światła i we wszystko uwierzy.

Pozdrawiam
PS: Każda latarka na diodzie mocy musi się grzać, a te na XML puszczone na prąd max, robią to bardzo ochoczo...
Awatar użytkownika
Zbychur

Wszyscy producenci piszą ta jak jest dla dla nich korzystniej jeśli idzie o zasięg . Najczęściej nie można im zarzucić kłamstwa, bo według jakiegoś standardu mają rację, czyli określona ilość luksów, dopiero kiedy poziom światła spadnie poniżej tego progu, tam się kończy zasięg . Niestety ludzkie oko tam zazwyczaj już nic niewidzi. Te odległości które Ci podawalem, są też subiektywne i określane na podstawie Google earth i zawsze są mniejsze niż to co podaje producent czy sprzedawca. Im ciemniej tym lepiej latarka świeci i tym ma większy zasięg. ;). W księżycową noc masz odczucie, że latarka świeci słabiej, to samo tyczy się np. miasta i jego poświaty . Zdjęcia robione też są często z długim czasem migawki co najbardziej można zaobserwować na allegro i latarka za 30 zł świeci na pół kilometra :twisted:

[ Dodano: 2 Lipiec 2012, 17:18 ]
Co się się tyczy odprowadzania ciepła to MTE całkiem dobrze sobie z tym radzi. Latarka nagrzewa się cała i całą powierzchnią odprowadza ciepło. Inaczej jest gdy latarka jest w ruchu i powietrze opływa obudowę, a co innego gdy leży np. w pokoju na stole w trybie max, wtedy robi się gorąca w kilka minut.
mariusz2099

Ma ktos jeszcze jakieś propozycje? ;)

[ Dodano: 4 Lipiec 2012, 08:52 ]
Na http://www.dealextreme.com mozna kupic MTE h6, ja jakoś jej tam nie widze.

[ Dodano: 5 Lipiec 2012, 09:20 ]
Co myslicie o
SHADOW TC500Lub tej
ODPOWIEDZ