Mocna latarka do 200zł
-
Mocna latarka do 200zł
Witam, chcę zrobić prezent dla wujka a mianowicie kupić mu dobrą latarkę ( wujek jest myśliwym) kwota to 200-250zł
-Ma świecić daleko
-Musi świecić parę godzin
- chcę ją kupić w Polsce.
-Zasilanie najlepiej na ogniwo (ogniwo i ładowarkę mam)
Może coś takiego?
http://mhunt.pl/latarka-ultrafire-c8-xm ... ik-paskowy
-Ma świecić daleko
-Musi świecić parę godzin
- chcę ją kupić w Polsce.
-Zasilanie najlepiej na ogniwo (ogniwo i ładowarkę mam)
Może coś takiego?
http://mhunt.pl/latarka-ultrafire-c8-xm ... ik-paskowy
Ostatnio zmieniony sobota 30 cze 2012, 12:25 przez mariusz2099, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Mocna latarka do 200zł
Ale na jakie ogniwo? Biorąc pod uwagę link domyślam się, że chodzi o ogniwo 18650?mariusz2099 pisze:-Zasilanie najlepiej na ogniwo (ogniwo i ładowarke mam)
Pozdrawiam
-
Tak chodzi o ogniwo 18650
Chodzi mi o jak największy zasięg i możliwie długi czas pracy ( rozumiem że jak większy zasięg to i krócej będzie świeciła)
i najlepiej żeby miała możliwość podpięcia włącznika na pasku
Chodzi mi o jak największy zasięg i możliwie długi czas pracy ( rozumiem że jak większy zasięg to i krócej będzie świeciła)
i najlepiej żeby miała możliwość podpięcia włącznika na pasku
Ostatnio zmieniony sobota 30 cze 2012, 12:26 przez mariusz2099, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj mariusz2099
Opisz może dokładniej w jakim celu wujek potrzebuje latarki, włącznik żelowy, to sądzę, że chodzi o zamocowaną do broni + daleki zasięg... wygląda mi to na oświetlanie celu a nie szukanie tropu, ale...
Jeśli potrzebujesz dalekiego zasięgu, to potrzebujesz raczej czegoś z diodą XRE, XML, daje dużo światła, ale trudno ją skupić i w rezultacie masz dużo światła, ale zasięg relatywnie mały.
Jeśli chodzi o kilka godzin świecenia, to może być bardzo trudno coś znaleźć bez trybów. Widzę pewne rozwiązanie, osobny przycisk włączający (żelowy) i osobny do zmiany trybów, lub pierścień, ale tu już wykroczymy raczej poza 200zł.
Pozdrawiam
PS: Proszę o większą staranność pisowni.
Opisz może dokładniej w jakim celu wujek potrzebuje latarki, włącznik żelowy, to sądzę, że chodzi o zamocowaną do broni + daleki zasięg... wygląda mi to na oświetlanie celu a nie szukanie tropu, ale...
Jeśli potrzebujesz dalekiego zasięgu, to potrzebujesz raczej czegoś z diodą XRE, XML, daje dużo światła, ale trudno ją skupić i w rezultacie masz dużo światła, ale zasięg relatywnie mały.
Jeśli chodzi o kilka godzin świecenia, to może być bardzo trudno coś znaleźć bez trybów. Widzę pewne rozwiązanie, osobny przycisk włączający (żelowy) i osobny do zmiany trybów, lub pierścień, ale tu już wykroczymy raczej poza 200zł.
Pozdrawiam
PS: Proszę o większą staranność pisowni.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Nie wiem jakie upodobania podczas polowania ma Twój wujek ale mam w rodzinie 3 myśliwych i z tego co wiem tylko jeden korzystał z latarki przy strzelaniu i to też zapalił na chwile, a cel nie był dalej jak 50m. Więc nie wiem czy nie lepiej było by kupić coś co by świeciło szerzej. Myśliwi bardzo często korzystają z ledlenser-ów P7
-
Za błędy przepraszam ale jestem dyslektykiem (nie ponoszę winy za błędy).
Jeśli wydaje ci się ze 50m wystarczy to jesteś w błędzie. Tak latarka ma być mocowana na broń ale domyślam się że będzie ona też używana na co dzień.
Gdyby latarka była naprawdę warta, to mógłbym zapłacić nawet 300zł ale nie wiem czy to wystarczy. Ogniwo18650 i ładowarkę już kupiłem. Podaj mi proszę parę modeli latarek które świecą daleko i nie trzeba ich codziennie ładować. Budżet to 200-300zł
Jaki jest realny zasięg tej latarki co podałem (link)
Jeśli wydaje ci się ze 50m wystarczy to jesteś w błędzie. Tak latarka ma być mocowana na broń ale domyślam się że będzie ona też używana na co dzień.
Gdyby latarka była naprawdę warta, to mógłbym zapłacić nawet 300zł ale nie wiem czy to wystarczy. Ogniwo18650 i ładowarkę już kupiłem. Podaj mi proszę parę modeli latarek które świecą daleko i nie trzeba ich codziennie ładować. Budżet to 200-300zł
Jaki jest realny zasięg tej latarki co podałem (link)
Ostatnio zmieniony sobota 30 cze 2012, 21:03 przez mariusz2099, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Niestety, albo albo... Albo latarka ma dawać dużo światłą, albo długo świecić, niestety tych dwóch spraw pogodzić.
Niestety, albo albo... Albo latarka ma dawać dużo światłą, albo długo świecić, niestety tych dwóch spraw pogodzić.
Ale brak wielkich liter na początku zdania do tej kategorii nie należy...mariusz2099 pisze:Za błędy przepraszam ale jestem dyslektykiem (nie ponoszę winy za błędy).
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
-
@mariusz2099 Zobacz latarkę MTE H6 lub bardzo poręczną i mającą kopa SolarForce L2P ,co do kilku godzin to na dobrym aku max to ok 1-1.5 h świecenia,latarki z serii xxxFire to zwykłe chińczyki czyli sprawność elektroniki jak i jakość wykonania ...to bez komentarza.
''Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu - F.Kiepski''
Podejrzewam, że będzie tu zima barwa diody więc trudno będzie zobaczyć zająca z dystansu 100m zwłaszcza gdy na trawie np. będzie rosa. Zobaczysz co najwyżej jego oczy gdy spojrzy w twoim kierunku. Polecał bym jakiś neutral. Choć budynki tą latarką oświetlisz z 300m. Niestety trzeba wybrać albo na polowanie albo na codzień.
[ Dodano: 30 Czerwiec 2012, 22:07 ]
H6 to dobra latarka ale właśnie że względu na zimną barwę diody nie nadaje się na polowanie. Zimna dioda np. XM-L daje masę światła i jest w stanie oświetlić spory obszar w dobrym refie nawet daleko, ale nie oddaje szczegółów tym bardziej w lekkim zamgleniu w lesie i na zroszonej zieleni.
Może nie wszyscy się że mną zgodzą, ale dla myśliwego poleciłbym jakiś zoom z ciepłą lub neutralną diodą (mniej lumenów ale o niebo lepsze odwzorowanie kolorów) ze względu na to, że nie zawsze będzie mu zależeć ma tym by podświetlić pół lasu czy łąki a jedynie wąski obszar i na, nim widzieć dokładnie obiekt.
Jeśli nie zoom to coś na XR-E lub XP-G w głębokim refie, więc np. Solarforce skyline I lub Armytek Predator. Jeśli idzie o zoomy to chyba Led Lenser bedzie najlepszym o ile nie jedynym rozsądnym rozwiązaniem.
[ Dodano: 30 Czerwiec 2012, 22:07 ]
H6 to dobra latarka ale właśnie że względu na zimną barwę diody nie nadaje się na polowanie. Zimna dioda np. XM-L daje masę światła i jest w stanie oświetlić spory obszar w dobrym refie nawet daleko, ale nie oddaje szczegółów tym bardziej w lekkim zamgleniu w lesie i na zroszonej zieleni.
Może nie wszyscy się że mną zgodzą, ale dla myśliwego poleciłbym jakiś zoom z ciepłą lub neutralną diodą (mniej lumenów ale o niebo lepsze odwzorowanie kolorów) ze względu na to, że nie zawsze będzie mu zależeć ma tym by podświetlić pół lasu czy łąki a jedynie wąski obszar i na, nim widzieć dokładnie obiekt.
Jeśli nie zoom to coś na XR-E lub XP-G w głębokim refie, więc np. Solarforce skyline I lub Armytek Predator. Jeśli idzie o zoomy to chyba Led Lenser bedzie najlepszym o ile nie jedynym rozsądnym rozwiązaniem.
Może coś w stylu Olight M3X? Świeci na prawdę daleko, zasilana z dwu ogniw 18650/3-4 CR123, włączniki żelowe jak najbardziej dostępne w sklepach, świeci w jednym trybie długo a w drugim bardzo jasno. Jedyne kryterium którego nie spełnia - cena.
Warta rozważenia jest też fenix tk35
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ASH0WXioYe8&feature=plcp[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3-XrSRgeqSg&feature=plcp[/youtube]
Polecam obejrzenie wszystkich filmików typu "Flashlight Comparison" tego człowieka. Są na prawdę interesujące.
Osobiście używam mniejszej latarki - Olight M21 (już nie produkowana) i na potrzeby leśne do 40-50m wystarcza. Dalej niewiele widać W ogóle latarki na jedno ogniwo w najjaśniejszym trybie słabną w czasie. Lepiej kupić od razu coś na 2x18650.
Tutaj jest dobre źródło recenzji.
Warta rozważenia jest też fenix tk35
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ASH0WXioYe8&feature=plcp[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3-XrSRgeqSg&feature=plcp[/youtube]
Polecam obejrzenie wszystkich filmików typu "Flashlight Comparison" tego człowieka. Są na prawdę interesujące.
Osobiście używam mniejszej latarki - Olight M21 (już nie produkowana) i na potrzeby leśne do 40-50m wystarcza. Dalej niewiele widać W ogóle latarki na jedno ogniwo w najjaśniejszym trybie słabną w czasie. Lepiej kupić od razu coś na 2x18650.
Tutaj jest dobre źródło recenzji.
-
H6 to thrower, zasięg spory można zaryzykować 200-250 m w dobrych warunkach, to co podaje producent czyli ponad 330m owszem ale na oświetlenie budynków. Solarforce to EDC i powiedzmy 100m na większe obiekty, realnie masa światła na daystansie 60-80m w kompaktowym rozmiarze. Do H6 o włącznik żelowy musisz zapytać np. w LedFire, natomiast w przypadku Solarforce to chyba mają w mhunt. O szczegóły L2P zapytaj Grega, bo chyba lepszego źródła informacji nie ma lub przestudiuj ten wątek.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=87028#87028
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=87028#87028
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
-
Dla myśliwewgo chyba H6. Zaraz wyjasnie dlaczego. G33 to EDC ze sporym zasięgiem ( 120-150m bez problemu, 200m w idealnych warunkach większe obiekty np. pojedyńcze drzewo, widać go ale nie widać jego szczegółów. Budynki w czystym powietrzu 300m.) Mimo mniejszego i teksturowanego refa porównywalna z C8. H6 ma jakieś 30% może trochę więciej większy zasięg. Teraz, o ile w terenie otwartym tej różnicy nie widać aż tak bardzo to kiedy próbujesz zobaczyć coś za dwoma drzewami oddalonymi od Ciebie o jakieś 20-30m i jakieś 5m od siebie, to przy G33 nie ma szans bo światło od nich odbite poprostu Cię oslepi. Przy H6 jest lepiej bo ma węższy snop i zewnętrzy krąg swiatła nie "haczy" tak bardzo o obiekty. To tylko taki przykład, nie wiem jak Ci to inaczej napisać. I naprawdę polecałbym XM-L T5 o ile producent ma taką w ofercie dla tej latarki. Światła jest przy niej może troszeczke mniej ale lepiej widać szczegóły i lepsze odwzorowanie kolorów zwłaszcza w terenie zielonym i jak już wcześniej pisałem przy lekkim zamgleniu i rosie na trawie i krzewach widać naprawdę więcej szczegułów. Możesz też diodę zmienić sam w późniejszym czasie, po testach w terenie, bo w tych latarkach to balanie proste.
Mam G33 a H6 miałem do testów na jeden wieczór.
Jeszcze jedno musisz wiedzieć, nawet na najlepszym ogniwie ta latarka nie poświeci nawet godziny w max trybie. G33 to 3.2A w diodę a H6 to 3.3A w diodę, wg. producenta oczywiście. Z tym że w trybie medium jest wystaczająco dużo światła, a na spacer po lesie tryb LOW wystarczy w zupełności i tu czas świecenia znacznie się wydłuża.
Mam G33 a H6 miałem do testów na jeden wieczór.
Jeszcze jedno musisz wiedzieć, nawet na najlepszym ogniwie ta latarka nie poświeci nawet godziny w max trybie. G33 to 3.2A w diodę a H6 to 3.3A w diodę, wg. producenta oczywiście. Z tym że w trybie medium jest wystaczająco dużo światła, a na spacer po lesie tryb LOW wystarczy w zupełności i tu czas świecenia znacznie się wydłuża.