Wiatrówka PCP mojego projektu

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Kurcze, jestem pod ogromnym wrażeniem, wygląda rewelacyjnie !!
Pozdr.
Pikom
DNF

Post autor: DNF »

To co Panowie, kiedy i gdzie się spotykamy? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Piękna robota Midi :cool: Widzę, ze chyba wzorowałeś się trochę na AA TDR. Z czego zasilana jest elektronika i gdzie jest to umieszczone (łatwość wymiany)? Rozumiem, że skoro taka budowa to można to zdemontować np. w celu przewożenia w mniejszym kuferku? Piszesz, że chcesz wstawić regulator mechaniczny. Skoro jest już częściowo elektronika to czy nie warto zamiast regulatora mechanicznego, byłoby się pokusić o elektrozawór i przez procka sterować czasem otwarcia zaworu (wymagałoby czujnika ciśnienia w kartuszu) jak robi to np. Daystate? Domyślam się, że w teorii to brzmi dosyć prosto, ale samo zestrojenie elektronicznej regulacji to zapewne wiele godzin pomiarów i prób :roll:

PS. A co z magazynkiem?
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Kolba jest odłączana i wtedy wiatrówka ma coś koło 75cm , sterowanie jak wcześniej wspomniałem zrobiłem właśnie elektrozaworem, kombinowanie z pisaniem mapy ciśnienie/energia elektrozbijaka jest o wiele bardziej pracochłonna niż budowa regulatora ( który już kończę ) . Sprawa druga to to że udało mi się zbudować bardzo precyzyjny zawór i nawet teraz bez regulatora oddałem 30 strzałów z prędkością 244ms , dokładnie 30 jeden po drugim , myślałem że chrono mi się popsuło, następne strzały nie odstawały o więcej niż 1ms i łącznie stabilnie miałem 60 strzałów ( zmniejszając siłę zbijaka energię-strzału można dojść do 80-90 z energią około 15-15,5J ) . Razem z regulatorem powinno to stworzyć bardzo precyzyjną i stabilną wiatrówkę i dać szacunkowo około 80 strzałów o identycznej energii. Jak się powiada nie świeci garnki lepią i tak zbudowanie wiatrówki nie jest czymś bardzo skomplikowanym, pod warunkiem posiadania tokarki i frezarki i zrozumieniem co się robi.
Tu jest właśnie owy elektro-zbijak w fazie testowania.
http://www.youtube.com/watch?v=Zw9U34pb ... ure=relmfu
Powoli zabieram się za budowę wiatrówki w kalibrze 5,5mm tak samo z elektro-zbijakiem i regulatorem .
Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 sty 1970, 01:00 przez midi, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
waldek.leg

Post autor: waldek.leg »

midi pisze:Powoli zabieram się za budowę wiatrówki w kalibrze 5,5mm tak samo z elektro-zbijakiem i regulatorem .
Pozdrawiam serdecznie.
17J i 5,5 to delikatnie mówiąc nieporozumienie, oczywiście możesz zrobić FAC to żaden problem ale o ile nie jesteś rusznikarzem to podpadasz pod wyrób broni, a to może się skończyć poważnymi problemami.

Poza tym bardzo fajną "protezę ortopedyczną" zmajstrowałeś ...
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Nie no spokojnie, będzie w 5,5mm i 17J, tak po prostu bo chcę mieć i taka i taką, po tej 5,5mm zbuduję pistolet matchowy też dla zabawy budowania i tak po prostu by mieć. Dla mnie większą radość daje budowa takich urządzeń niż ich używania ( oczywiście strzelać też lubię ale nie określił bym tego mianą pasji ).
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

WOW! ... Ale rzeczywiście uważaj na ABW, Grom, itp, oraz ... terrorystów! ;-)
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
waldek.leg

Post autor: waldek.leg »

midi pisze:Nie no spokojnie, będzie w 5,5mm i 17J
Ja tylko mówię ze przy tak małej mocy (do 17J) kaliber 5,5 to nieporozumienie. Opad będzie tak duży ze szkoda śrutu. Chyba ze chcesz zrobić sobie karabinek na 10m w kalibrze 5,5 to zmienia istotę sprawy :)

Jak masz lufę 5,5 to do istniejącej konstrukcji ja zapodaj i sprawdź czy jest sens poświęcać temu czas.
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

waldek.leg, wydaje mi się, że za bardzo drążysz temat. Myślę, że Artek ma świadomość tego co piszesz teraz i napisałeś wcześniej. Z tego co wiem, ma doświadczenie z plujkami obydwu popularnych kalibrów. A co zrobi i jak, to będzie działać to już jego sprawa i ew. odpowiedzialność. Proszę, nie róbmy tu iwebu, dział FAC bis :-|

PS. Czekam na odpowiedź na moje pytania, na które odpowiedzi nie udzielono :mrgreen:
Sometimes darkness can show you the light
Kyle

Post autor: Kyle »

Co do projektu - REWELACJA. Choć "elektroniczny stabilizator energii" bardziej przydałby się przy wersji na naboje co2 (w czymś takim jak Umarex AirMagnum 850 na 2 naboje 12g/jeden 88g ). Przy pompowanych PCP można dbać by ciśnienie nie spadło poniżej pewnego poziomu i mieć praktycznie stałą energię wylotową, więc tu nie jest to aż tak bardzo potrzebne, jak przy co2 (nie mniej jednak i tak lepiej przy pompowanym PCP mieć takie cudo).
waldek.leg pisze: 17J i 5,5 to delikatnie mówiąc nieporozumienie,
Delikatnie mówiąc zależy do czego. W PL na razie odstrzał szkodników (np. szczury) jest zabroniony, ale w UK 5,5 <16,3J jest najoptymalniejszym rozwiązaniem, bo opad wcale nie jest jeszcze tak kosmiczny jak piszesz, a energia obalająca/skuteczność eliminacji zdecydowanie większa od 4,5mm. 4,5mm nadaje się najlepiej do tarczy jak energia <17J ... ale na połączenie: "polowanie na królika i strzelanie do tarczy" lepszy jest zdecydowanie 5,5mm nawet jeśli energia <17J .

Gdyby ktoś twierdził że nie da się polować na zająca(? jackrabbit)/ królika (rabbit) (np. w UK) wiatrówką <17J (w sumie mają granicę chyba 16,3J), to odsyłam do tabeli wymaganych energii:
http://www.beemans.net/field%20use.htm

... wymagana energia do eliminacji zająca(? ... bo do królika nawet mniej), to 8 FP u celu,czyli niecałe 10,9J (powtarzam: u celu). I teraz tak: zrobiono kiedyś test, ustawiając chrono na dystansie 50m i strzelano z wiatrówek ustawionych na 16J o kalibrze 4,5 i 5,5mm. 4,5 mm miał z tych 16J , po 50m energię 9J ... a 5,5 mm 11J.

Swoją drogą, dziwne że w PL nie wolno humanitarnie eliminować np. szczurów (odpowiedniej energii i kalibru wiatrówka), ale znęcanie się powolną śmiercią w konwulsjach po trutce już jest OK (trutki na szczury powodują odwodnienie, szczur się bardzo męczy).
waldek.leg pisze: Ja tylko mówię ze przy tak małej mocy (do 17J) kaliber 5,5 to nieporozumienie. Opad będzie tak duży ze szkoda śrutu. Chyba ze chcesz zrobić sobie karabinek na 10m w kalibrze 5,5 to zmienia istotę sprawy :)
... a ja tylko mówię, że bzdury pociskasz. Na 4,5mm przy 17J faktycznie łatwiej do zmiennego dystansu od celu bo trajektoria bardziej płaska, ale pisanie o "nieporozumieniu" i 10m (w sensie max) przy 5,5mm i ~17J to już bzdura

ps. co ciekawe, podobno 5,5mm jest bardziej "energo-oszczędny" - są mniejsze straty, więc jak ktoś wymienił samą lufę z 4,5mm na 5,5mm to energia wylotowa jest wyższa (nawet pomimo mniejszej prędkości).
loopess

Post autor: loopess »

Sprzęcik wygląda faktycznie rewelacyjnie,tylko pogratulować.

A czy kolega byłby łaskaw zdradzić szczegóły budowy zaworu i elektrozbijaka? Nie ukrywam że jestem w trakcie przerabiania mojej poczciwej Qb78 z zasilania co2 na pcp i powiem szczerze że utknąłem właśnie na budowie zaworu,przetestowałem już kilka koncepcji i na razie żadna konstrukcja nie spełniła moich oczekiwań(problemy ze szczelnością). Chętnie dowiedziałbym się też conieco na temat samego elektrozbijaka bo też w dalszych planach miałem zamiar zastosować takie rozwiązanie
ODPOWIEDZ