Mały mod tylnej lampki rowerowej

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
ksol

Mały mod tylnej lampki rowerowej

Post autor: ksol »

Sezon rowerowy zaczął się już tak naprawdę, więc postanowiłem zaprezentować mod tylnej lampki rowerowej którą można dostać za przysłowiowe 4,5zł. Okazuje się że te lampki mają całkiem niezły potencjał :mrgreen: . Mod polega wyłącznie na zmianie diod - ja wsadziłem jakieś czerwone z alledrogo które miały niby te "20.000 mcd" jedna :lol: . Efekt jest PORAŻAJĄCY! . Mod wykonałem jakiś rok temu więc miałem czas na przetestowanie w poprzednim sezonie. Światło ciągłe jest znośne i z daleka wygląda prawie jak światło stopu w normalnym samochodzie, ale światło pulsujące delikatnie mówiąc można porównać z światłem przeciwmgielnym razy 3 :twisted: Oto fotki trybu normalnego i pulsującego. Za około 25zł dostajesz lampkę wartą tyle co markowy sprzet za 100 i więcej :smile: Do porównania V65C z Q5 w trybie low (gdzie w high daje jakieś 1,2A / na sku.7882) odległość jakieś 2m przy migawka 1/10s przysłona F/8 iso 400.

tryb ciągły:
Obrazek

tryb migający - błysk:
Obrazek

Główni aktorzy :mrgreen: :
Obrazek
allonitium

Post autor: allonitium »

Też kiedyś zrobiłem taką wymianę diod i jeżdżę na tym światełku już któryś sezon - ale wtedy one kosztowały po 10zl i były trochę lepiej zrobione (jakby co to szukać takich z owalnym żółtym wyłącznikiem z boku). Diody włożyłem jakieś ze sklepu elektronicznego - wtedy były najjaśniejsze - mają może 8cd - już nie pamiętam. W każdym razie efekt był taki, że przy nowych bateriach i w trybie mrugającym nie dało się jechać w nocy za takim rowerem. Jest jednak jeden minus takiej przeróbki - światlo owszem jest bardzo silne, ale jego wiązka jest bardzo skupiona, przez co widoczność pod kątem może być gorsza niż na oryginalnych ledach.

Ostatnio pojawiły się szerokokątne superjasne okrągłe diody 5mm, które już nie powinny tak oślepiać a widoczność z boku powinna być znacząco lepsza. Mam zamiar takie kupić i zobaczyć jak to wygląda.

K.
Awatar użytkownika
ksol

Post autor: ksol »

Tak to jest taka lampka z owalnym włącznikiem :wink: kupiona jakieś para lat temu, może z 5. Ale swoją drogą robiłem też taką lampkę dla znajomego, kupił zwykła za 4,5 z okrągłym włącznikiem, fakty trochę gorzej wykonana ale efekt był prawie ten sam. Fakt za tą lampką nie da się jechać, po paru przygodach z trąbieniem i miganiem światłami przestałem używać trybu migającego, chyba że jeżdżę o zmierzchu, kiedy tak nie razi. :smile:
ODPOWIEDZ