SKU7880+Attiny soft 3.4.006
- Calineczka
- Kontakt:
SKU7880+Attiny soft 3.4.006
Ożeniłem za namową Mar3 (chwała Mu za to)
SKU7880 z Attiny z najnowszym softem by Df Pajączek piknie nie wygląda ale za to piknie działa
Pomiary:
-przy LOW driver pobiera ok. 50mA. Niestety lwia część pochłaniana jest przez step-up. Taka konstrukcja. Prądu diody nie zmierzyłem bo LEDwo świeci, hehe, takiego PWM-a musiał bym oscyloskopem jakoś mierzyć. Nie chce mi się
-pomiary przy HIGH
zasilane z labo, ustawione 1,2V na driverku, pobiera niecałe 3A, t.j jakieś 3,6W poboru mocy a w diodę oddaje jakieś 0,66A przy Vf jakieś 3,5V co daje sprawność ok. 64%-całkiem nieźle Oczywiście 13 poziomów jasności oferowanych przez software w Attiny (ukłony dla Df) sprawia, że nie musimy katować akkusa trybem maksymalnym, kilka klików i mamy inną jasność
p.s. pomiary na ENLOOPie,
low-80mA ssane
high-2,5A ssane, 0,9A w diodę
Przydało by się pomairy na 4ry mierniki zrobić...było by rzetelniej....ale nie o pierwszej w nocy(1.24)...chyba czas w kimono .Fajne małżeństwo wyszło
regulacja jasności trybów specjalnych:
[youtube]http://youtube.com/watch?v=6zZet3_2qJA[/youtube]
reg. jasności trybu ciągłego:
[youtube]http://youtube.com/watch?v=3tFPi84NLhs[/youtube]
SKU7880 z Attiny z najnowszym softem by Df Pajączek piknie nie wygląda ale za to piknie działa
Pomiary:
-przy LOW driver pobiera ok. 50mA. Niestety lwia część pochłaniana jest przez step-up. Taka konstrukcja. Prądu diody nie zmierzyłem bo LEDwo świeci, hehe, takiego PWM-a musiał bym oscyloskopem jakoś mierzyć. Nie chce mi się
-pomiary przy HIGH
zasilane z labo, ustawione 1,2V na driverku, pobiera niecałe 3A, t.j jakieś 3,6W poboru mocy a w diodę oddaje jakieś 0,66A przy Vf jakieś 3,5V co daje sprawność ok. 64%-całkiem nieźle Oczywiście 13 poziomów jasności oferowanych przez software w Attiny (ukłony dla Df) sprawia, że nie musimy katować akkusa trybem maksymalnym, kilka klików i mamy inną jasność
p.s. pomiary na ENLOOPie,
low-80mA ssane
high-2,5A ssane, 0,9A w diodę
Przydało by się pomairy na 4ry mierniki zrobić...było by rzetelniej....ale nie o pierwszej w nocy(1.24)...chyba czas w kimono .Fajne małżeństwo wyszło
regulacja jasności trybów specjalnych:
[youtube]http://youtube.com/watch?v=6zZet3_2qJA[/youtube]
reg. jasności trybu ciągłego:
[youtube]http://youtube.com/watch?v=3tFPi84NLhs[/youtube]
Kolejna udana transplantacja doktorze Arkadiuszu Kiedy sie bierzesz za operacje plastyczne? Bardziej dochodowe. Poważnie fajnie wyszło. Można teraz w pełni wykorzystać 7880 i pomyśleć o przerobieniu jakiejś latarki na 1xAA. Może C3 te z nierdzewki bo ładne toto nie powiem. Szkoda że sprawność tych driverów nie powala. Pojemności za dużo nie ma AA a jeszcze 30-40% idzie w niebyt
- Calineczka
- Kontakt:
dzięki za dobre słowo
Dla zasilania z 1AA 60-70% to bardzo przyzwoity wynik. Przy tak niskim napięciu zasilającym i takich prądach-jest dobrze . Łatwiej jest zrobić step-downa o większej sprawności.
Wynik jest raczej orientacyjny, trzeba by zrobić pomiary podłączając 4 mierniki jednocześnie (prąd i napięcie, na wejściu i wyjściu). W tym przypadku rezystancja amperomierza ma spore znaczenie. Analizując tor prądowy, upraszczając mamy po kolei cewkę, złącze tranzystora kluczującego i wewnętrzną rezystancję ogniwa zasilającego.To wszystko ma malutkie rezystancje. Dorzucenie miernika-amperomierza w szereg sporo zmienia.
Poszperam po domu, chyba uda mi się znaleźć 4 mierniki to powtórzę pomiar, zobaczymy jak wyjdzie
p.s. dla elektroników:
-ciekawa sprawa, napięcie zasilające procesorek jest w tym driverku stabilizowane za pomocą rezystorka, diody Zenera i kondensatora filtrującego. Bez obciążenia napięcie przed stabilizatorem wynosi jakieś 5,5V, stabilizowane jest do 5V. Co za luksus dla Attiny
Dla zasilania z 1AA 60-70% to bardzo przyzwoity wynik. Przy tak niskim napięciu zasilającym i takich prądach-jest dobrze . Łatwiej jest zrobić step-downa o większej sprawności.
Wynik jest raczej orientacyjny, trzeba by zrobić pomiary podłączając 4 mierniki jednocześnie (prąd i napięcie, na wejściu i wyjściu). W tym przypadku rezystancja amperomierza ma spore znaczenie. Analizując tor prądowy, upraszczając mamy po kolei cewkę, złącze tranzystora kluczującego i wewnętrzną rezystancję ogniwa zasilającego.To wszystko ma malutkie rezystancje. Dorzucenie miernika-amperomierza w szereg sporo zmienia.
Poszperam po domu, chyba uda mi się znaleźć 4 mierniki to powtórzę pomiar, zobaczymy jak wyjdzie
p.s. dla elektroników:
-ciekawa sprawa, napięcie zasilające procesorek jest w tym driverku stabilizowane za pomocą rezystorka, diody Zenera i kondensatora filtrującego. Bez obciążenia napięcie przed stabilizatorem wynosi jakieś 5,5V, stabilizowane jest do 5V. Co za luksus dla Attiny
Super że ci się udało połączyć "scalaczka" z 7880
Nic dodać nic ująć - czekam niecierpliwie ( nie popędzam oczywiście ) na driverki.
ps. Lenin, z 1AA 0,9A w diodę ze sprawnością ponad 80 % ? takie rzeczy tylko w erze
zawsze można zmniejszyć jasność i mieć lepsze czasy działania, chociaż przy maksymalnym wysterowaniu ze zwykłego ni-mh świeci 40 minut z dobrą regulacją, jeden poziom niżej i kole dwie godziny świecenia - czego chcieć więcej z 1AA ?
UF C3 z nierdzewki fajowa jest, nie powiem, moja już czeka na przerobioną wersję 7880
będzie z niej godziwe EDC
Nic dodać nic ująć - czekam niecierpliwie ( nie popędzam oczywiście ) na driverki.
ps. Lenin, z 1AA 0,9A w diodę ze sprawnością ponad 80 % ? takie rzeczy tylko w erze
zawsze można zmniejszyć jasność i mieć lepsze czasy działania, chociaż przy maksymalnym wysterowaniu ze zwykłego ni-mh świeci 40 minut z dobrą regulacją, jeden poziom niżej i kole dwie godziny świecenia - czego chcieć więcej z 1AA ?
UF C3 z nierdzewki fajowa jest, nie powiem, moja już czeka na przerobioną wersję 7880
będzie z niej godziwe EDC
- Calineczka
- Kontakt:
...rozumiem, że zachwalacie TĄ C3? Nie miałem w łapkach, warto, powiadacie? Rozumiem, że SKU7880 ładnie tam wejdzie? Po przeróbce wyższy nie jest ani o milimetr....
-
A mi tam się podoba. Proste i skuteczne. Możesz napisać dokładniej jak to polutować? Skąd wziąć ten soft? Jaką obudowe ma ten ATtiny? Można go w takiej łatwo dostać?Calineczka pisze:Pajączek piknie nie wygląda ale za to piknie działa
A tak przy okazji - jaki znacie najbardziej wydajny driver do 1AA NiMh ?
K.
- Calineczka
- Kontakt:
Hmm, w tym przypadku chyba żadnego ABC czy how to pisać nie będę. Tu trzeba jednak odrobinę doświadczenia i komuś kto na co dzień się tym nie para-nie polecam. Drobnica okrutna. W skrócie-wyciąga się oryginalnego PIC-a (mikrokontroler firmy Microchip) i podnosząc niektóre nóżki do góry i obracając o 180 stopni wsadza się w to miejsce Attiny13 z oprogramowaniem od Df, niedostępna na rynku w jakimkolwiek SHOP-ieallonitium pisze:A mi tam się podoba. Proste i skuteczne. Możesz napisać dokładniej jak to polutować? Skąd wziąć ten soft? Jaką obudowe ma ten ATtiny? Można go w takiej łatwo dostać?Calineczka pisze:Pajączek piknie nie wygląda ale za to piknie działa
A tak przy okazji - jaki znacie najbardziej wydajny driver do 1AA NiMh ?
K.
Potem trzeba jeszcze parę części dołożyć, kilka tycich cienkich drucików i jest. PIC12F629 z tego SKU a Attiny13 mają inny rozkłąd wyprowadzeń, nie pasują zamiennie-dlatego pająkiem trzeba łączyć. Rozmairy samego Attiny-polecam datasheeta, obudowa o oznaczeniu SSU, ok. 5 na 6mm licząc z wyprowadzeniami
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... /2535S.pdf -strona 14
Ja się dobrałem do tej akurat - http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11133Calineczka pisze:...rozumiem, że zachwalacie TĄ C3? Nie miałem w łapkach, warto, powiadacie? Rozumiem, że SKU7880 ładnie tam wejdzie? Po przeróbce wyższy nie jest ani o milimetr....
Nie myślałem że aż tak mi wpadnie w oko zrobiona jak się patrzy, minimalne luzy na gwintach, spasowanie części bardzo dobre - nie do zajechania kieszonkowe EDC .... w swojej wymieniłem diodę z p4 na q5 WG, dodałem szkiełko z powłoką, chwilowo jest 7880
7880 ma taką samą średnicę jak pierścionek mosiężny w module, dorobiłem sobie nowy i wpakowałem go na samo dno radiatorka, do niego przylutowałem cienkie druciki które z kolei przylutowałem do driverka - Paweł gdzieś tu na forum opisywał tą metodę, montował tak 7880 w jakimś Romiseinie
ps. jedyna wada latarki to to że nie stoi na dupce - gumka wyłącznika wystaje