Mocna latarka z zoomem
Mocna latarka z zoomem
Witam,
Czy orientujecie się, czy na rynku jest aktualnie jakaś mocna latarka na XM L (o mocy podobnej do L2P po modyfikacji grega) z regulowanym zoomem. Posiadam Tank007 Tk-737, jednak szukałbym czegoś mocniejszego. Możecie coś polecić?
Czy orientujecie się, czy na rynku jest aktualnie jakaś mocna latarka na XM L (o mocy podobnej do L2P po modyfikacji grega) z regulowanym zoomem. Posiadam Tank007 Tk-737, jednak szukałbym czegoś mocniejszego. Możecie coś polecić?
A gdybyśmy kryterium dotyczące diody wyrzucili? Macie coś sprawdzonego, godnego polecenia? Dla mnie lampka z zoomem wydaje się być optymalna.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 cze 2012, 00:31 przez piotrpot, łącznie zmieniany 1 raz.
Romisen RC-39: http://www.dealextreme.com/p/romisen-rc ... 8650-55592
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Generalnie jedynym renomowanym producentem latarek, który, moim zdaniem, najlepiej opanował temat zoomu jest Led Lenser, z tym, że dosyć się cenią. Jeżeli idzie o inne fabryczne, a bardziej budżetowe konstrukcje to miałem do czynienia jedynie z trust fire z5. Model fabryczny trzeba by poprawić zwłaszcza pod kątem oddawania ciepła co w przypadku zoomów jest dość kłopotliwe. Sama latarka powiedzmy taka sobie.
Jedno mogę Ci odradzić napewno - wszelakie, porywające "niewyobrażalną mocą" latarki z zoomem pochodzenia allegro za kilkanaście czy kilkadziesiąt zł, bo to chłam nieprzeciętny. Nawet gdyby próbować, niektóre modować to mija się to z sensem.
Dużo jeszcze zależy jakie ta lampka ma mieć zastosowanie i jakie są wobec niej Twoje oczekiwania.
Jedno mogę Ci odradzić napewno - wszelakie, porywające "niewyobrażalną mocą" latarki z zoomem pochodzenia allegro za kilkanaście czy kilkadziesiąt zł, bo to chłam nieprzeciętny. Nawet gdyby próbować, niektóre modować to mija się to z sensem.
Dużo jeszcze zależy jakie ta lampka ma mieć zastosowanie i jakie są wobec niej Twoje oczekiwania.
Nightmare - Czy masz obie z tych latarek? Widzę z forum, że masz LedLensera P7 i Romisena, na temat Yezl T9 nic nie znalazłem. Możesz je jakoś porównać? Z tego co widzę Romisen mimo, że sporo tańszy to opinie ma nawet lepsze od LedLensera (myślę o świeceniu, nie o jakości wykonania). Zasilany 18650, jestem także zwolennikiem zimnej barwy światła, więc to też przemawia za RC-39. Spróbowałbym w nim także wymienić driver jeżeli to ma sens (pierwsza wymiana;)). Czekam na odpowiedź od midiego, ale pewnie nie podejmie się podobnej do swojej przeróbki P7, czyli i sterownik i zmiana zasilania na 18650, więc pozostanie mi powalczyć samemu.
Zbychur - nie oczekuje zbyt wiele. Latarka ma świecić przyzwoicie z największym beamshotem (to nie jest priorytet) i dobrze i daleko w trybie największego skupienia (ta opcja interesuje mnie bardziej). Chciałbym, żeby pobiła TK-737 i była zasilana ogniwem 18650. Latarka do zastosowania 'pod namiot', czyli tak aby bez noszenia dwóch latarek można było i oświetlić sobie drogę w lesie i prześwietlić teren oddalony powiedzmy o jakieś 100m tylko regulując ogniskową.
Zbychur - nie oczekuje zbyt wiele. Latarka ma świecić przyzwoicie z największym beamshotem (to nie jest priorytet) i dobrze i daleko w trybie największego skupienia (ta opcja interesuje mnie bardziej). Chciałbym, żeby pobiła TK-737 i była zasilana ogniwem 18650. Latarka do zastosowania 'pod namiot', czyli tak aby bez noszenia dwóch latarek można było i oświetlić sobie drogę w lesie i prześwietlić teren oddalony powiedzmy o jakieś 100m tylko regulując ogniskową.
Romisen będzie miał mniej światła na boki ale może mieć lepsze skupienie niż yezl, czy będzie miał większy zasięg to trudno powiedzieć. Yezl ma w miarę dużą soczewkę (podejrzewam jakieś 30mm) i ze względu na XM-L będzie oświetlał większy obszar, tak że w przypadku 100 -150m może być lepszym wyborem. Poprostu na tym dystansie powinieneś więcej widzieć i powinno być jaśniej. Tyle mogę Ci pomóc jedynie na podstawie parametrów, bo nie miałem w rękach żadnej z nich.
Romisen RC-39 jest mocniejszy niż LL P7 i to widać gołym okiem, jeżeli szukasz latarki uniwersalnej o dobrej mocy świecenia bierz tego romka, sądzę także że wystarczy ci w serii bez podmian sterownika i wymiany diody, gdybym miał zabrać tylko jedną latarkę na wypad byłby to właśnie ten romek jest najbardziej uniwersalny i z długim czasem działania. Po roku czasu nadal działa więc polecam go
P.S. RC-39 ma kolimator jak w LL a nie soczewka jak w popularnych zoomach
P.S. RC-39 ma kolimator jak w LL a nie soczewka jak w popularnych zoomach
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Dzięki za odpowiedzi.
Zgodnie z zaleceniami zamówiłem Romisen RC-39 i na wszelki wypadek dorzuciłem taki driver. Zobaczymy jak się będzie spisywało.
Czy dobrze myślę, że wiązka skupiona poprzez kolimator nie ma już wyraźnie odznaczających się śladów diody?
Zgodnie z zaleceniami zamówiłem Romisen RC-39 i na wszelki wypadek dorzuciłem taki driver. Zobaczymy jak się będzie spisywało.
Czy dobrze myślę, że wiązka skupiona poprzez kolimator nie ma już wyraźnie odznaczających się śladów diody?