Latarka do 50 $ uniwersalna

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
grzybb

Latarka do 50 $ uniwersalna

Post autor: grzybb »

Jako że to mój pierwszy post na tym forum chciałem się ze wszystkimi serdecznie przywitać :) Mimo że dopiero teraz zarejestrowałem się na forum to zaglądam na nie już od dłuższego czasu. Jakieś pół roku temu po lekturze tego forum postanowiłem kupić itp a3 eos z której jestem bardo zadowolony, sprawuje się świetnie.
Ale przejdźmy do rzeczy. Chciałem teraz kupić coś trochę większego i mocniejszego. Latarkę która będzie używana podczas wyjazdów za miasto, wakacji, jako rezerwowe źródło światka w domu, wieczornych spacerów, ewentualnie rower ale to sporadycznie. Wymagania jakie mam to:

-wielkość do 14cm, nie zależy mi jakoś przesadnie na małych rozmiarach
-włącznik/zmiana trybów po przez przycisk na końcu latarki ( trochę denerwuje mnie to przekręcanie w iTP)
-minimum 3 tryby świecenia lub więcej ale najlepiej bez SOS/strobo
-zasilanie ze względu na wydajność ogniwa li-ion ale nie odrzucam też AA
-jeśli była by to latarka na ogniwa li-ion chciałbym też je od razu kupić i do tego jakąś przyzwoitą ładowarkę.
-nie widzę problemu z zakupem z poza naszej granicy
-ze wszystkim chciał bym się zmieścić w 50 $

Po przeglądnięciu forum lataki które mi się spodobały to :
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1320
i
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1545
Odnośnie ładowarki i ogniw niestety nie mam pojęcia.

Proszę więc Was o pomoc w wyborze latarki/ogniw/ładowarki ;)
Luigi

Post autor: Luigi »

Witaj :)
Balder SE-1 - miałem w rękach i mogę polecić :)
Warto dołożyć 3$ do wersji neutralnej, ma ładny tint. Wymaga ogniw zabezpieczonych - najlepsze są AW do kupienia w mhunt.pl, niestety są drogie, ale ogniste Trustfire też dadzą radę.
Tej drugiej nie widziałem w akcji, wygląda ciekawie ale obawiałbym się o chłodzenie (2,5A w diodę i małe body). Brakuje jej też niskiego trybu - 10% to całkiem sporo światła.
Ciekawie wygląda też Balder SE-2, recka tutaj, tylko należałoby spytać, czy mają wersję z poprawioną stabilizacją.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
grzybb

Dzięki za odpowiedź :) Rozumiem że chodzi o te Trustfire http://www.dealextreme.com/p/trustfire-protected-14500-3-7v-900mah-rechargeable-lithium-batteries-2-pack-26124?item=32 a jaką ładowarkę polecali byście do tego ?
Proszę też o inne propozycje, może coś na 18650. Ogólnie wszystkie propozycje warte uwagi.
Powiedzcie jeszcze jak wyglądają koszty wysyłki z cnqualitygoods bo nie mogę tego nigdzie znaleźć, na forum tylko przeczytałem że nie jest darmowa jak na DX.
Luigi

Post autor: Luigi »

Tak, o te chodzi :)
Koszt wysyłki zależy od wagi przedmiotów + stała dopłata 2,3$ za przesyłkę rejestrowaną z trackingiem, niektóre latarki mają wysyłkę w cenie.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
DNF

Post autor: DNF »

Po wpisaniu danych adresowych (opcja bez rejestracji konta) i od razu wyskakuje Ci kwota różnych wysyłek.
Adres może być fikcyjny i tak dopiero później go potwierdzasz.
Balder SE-1 to świetna lampka na 1xAA/1x14500 również ją mam i sobie chwalę, choć pluję
sobie w brodę, że nie wziąłem w wersji z diodą o barwie neutralnej.
Awatar użytkownika
donpablox

Post autor: donpablox »

Może zainteresuje Cie Trustfire A8 http://kaidomain.com/product/details.S020209 . Nie miałem tej latarki, ale wygląda obiecująco. Niecałe 52$ i jest pełny zestaw, akumulator, ładowarka, kabura.
grzybb

DNF dzięki za sposób na sprawdzenie ceny wysyłki ;) Ten Trustfire wydaje mi się jakoś kiepsko wykonany. Zdecydowałem się na Baldera SE-1 na razie kupie samego i poużywam na AA a za jakiś miesiąc dokupię ogniwa i ładowarkę. Mógł by mi jeszcze ktoś powiedzieć czy duża będzie różnica między AA a 14500 w tej latarce ? Chodzi mi o jasność i czas pracy.
DNF

Post autor: DNF »

Różnica niebo i ziemia :) tak samo w jasności jak i w czasie działania.
Na 14500 jasność duża, nawet bardzo, ale krótki czas świecenia,
AA jasność średniawa, ale powinna dłużej świecić przy dobrych akumulatorkach.
Oczywiście są i pośrednie tryby dla wydłużenia czasu działania.
Daj znać, czy poprawili już sterownik bo na low widać migotanie, choć nie tak mocne i uciążliwe jak przy SkyRay Kingu.
Maruda

Post autor: Maruda »

W moim Balderze SE-1 tryb Low nie miga, a prąd zmierzony na dupce wynosi 10 mA, więc w pełni naładowany 14500 o pojemności 900 mAh, powinien świecić 90 h (teoretycznie). Jest słabe światło w tym trybie, ale wystarczające do poruszania się po mieszkaniu. Natomiast w trybie Hi prąd płynie 2,1 A, co pozwala na oświetlenie podwórka na ok. 50 m.
ODPOWIEDZ