Dwie lampki sterowane microswitem (światła długie i krótkie)
Dwie lampki sterowane microswitem (światła długie i krótkie)
Witam
Postanowiłem zmodernizować swój poprzedni projekt: Dwie lampki do dalekiej turystyki i jazdy w terenie
Firma Mrelektronik udostępniła mi dwa moduły: LE20XPG oraz LE26XPG w wersji testowej.
Są to bardzo ciekawe konstrukcje. Opis jest na stronie Mrelektronik. Moduły w wersji Master można dowolnie sterować i programować.
Na moje potrzeby moduły zaprogramowane i sterowane są włącznikiem chwilowym:
Włączanie - przytrzymaj 1,5 s i zwolnij. Start od 15%
Przełączanie krótkim klikiem 15% - 30% - 60% - 100%
Wyłączanie - przytrzymaj 1,5 s
To czego nie widać na stronie MR to sposób chłodzenia
Miedziane pręty zintegrowane z aluminiowym MCPCB, lutowane bezpośrednio do padu termalnego diod. Pady prądowe lutowane do wyprowadzeń na laminacie. Procesor ma podobne chłodzenie (piąty pręt).
Pręty odprowadzają ciepło bezpośrednio z diody do MCPCB i do radiatora. Rewelacja .
Lampki wytoczone z aluminium skręcane. Wyznacznikiem wymiarów lampki był wymiar walca jaki tworzy moduł z optyką. Średnica lampek 32,5 mm, długość 42 mm.
\
Do świateł krótkich optyka Carclo10510 (było trochę "zabawy" ze ściągnięciem takiej optyki)
Sterowanie niezależne dwoma włącznikami z micro switchem. Konstrukcja własna.
Przy pomocy własnej "obrabiarki numerycznej" wykonałem włącznik. (w skład "obrabiarki" wchodzi jeszcze wiertarka, piła, pilniki i papier ścierny)
Mocowanie do uchwytu od przerzutek. Rower posiada "ciekawe" miejsca na bardzo stabilne mocowanie konsolek i lampek. Do mocowania lampek zastosowałem sposób z poprzedniego projektu. Uchwyty od lusterek motocyklowych.
Całość zasilana z pakietu 8 x CGR18650D 2400mAh Panasonic. Moduły wymagają w wersji Master zasilania 6V do 9V.
Jeden kabel zasilający i dwa cienkie od włącznika.
KRÓTKIE
DŁUGIE
RAZEM
Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne.
Prostota sterowania i brak zbędnych kabli. Ochrona ogniw, zabezpieczenie termiczne, voltomierz cyfrowy, dowolność sterowania i programowania.
Jedynie optyka modułu LE26XPG mogłaby mieć węższy kąt świecenia.
Podziekowania dla Mrelektronik za cierpliwość i wyrozumiałość
Postanowiłem zmodernizować swój poprzedni projekt: Dwie lampki do dalekiej turystyki i jazdy w terenie
Firma Mrelektronik udostępniła mi dwa moduły: LE20XPG oraz LE26XPG w wersji testowej.
Są to bardzo ciekawe konstrukcje. Opis jest na stronie Mrelektronik. Moduły w wersji Master można dowolnie sterować i programować.
Na moje potrzeby moduły zaprogramowane i sterowane są włącznikiem chwilowym:
Włączanie - przytrzymaj 1,5 s i zwolnij. Start od 15%
Przełączanie krótkim klikiem 15% - 30% - 60% - 100%
Wyłączanie - przytrzymaj 1,5 s
To czego nie widać na stronie MR to sposób chłodzenia
Miedziane pręty zintegrowane z aluminiowym MCPCB, lutowane bezpośrednio do padu termalnego diod. Pady prądowe lutowane do wyprowadzeń na laminacie. Procesor ma podobne chłodzenie (piąty pręt).
Pręty odprowadzają ciepło bezpośrednio z diody do MCPCB i do radiatora. Rewelacja .
Lampki wytoczone z aluminium skręcane. Wyznacznikiem wymiarów lampki był wymiar walca jaki tworzy moduł z optyką. Średnica lampek 32,5 mm, długość 42 mm.
\
Do świateł krótkich optyka Carclo10510 (było trochę "zabawy" ze ściągnięciem takiej optyki)
Sterowanie niezależne dwoma włącznikami z micro switchem. Konstrukcja własna.
Przy pomocy własnej "obrabiarki numerycznej" wykonałem włącznik. (w skład "obrabiarki" wchodzi jeszcze wiertarka, piła, pilniki i papier ścierny)
Mocowanie do uchwytu od przerzutek. Rower posiada "ciekawe" miejsca na bardzo stabilne mocowanie konsolek i lampek. Do mocowania lampek zastosowałem sposób z poprzedniego projektu. Uchwyty od lusterek motocyklowych.
Całość zasilana z pakietu 8 x CGR18650D 2400mAh Panasonic. Moduły wymagają w wersji Master zasilania 6V do 9V.
Jeden kabel zasilający i dwa cienkie od włącznika.
KRÓTKIE
DŁUGIE
RAZEM
Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne.
Prostota sterowania i brak zbędnych kabli. Ochrona ogniw, zabezpieczenie termiczne, voltomierz cyfrowy, dowolność sterowania i programowania.
Jedynie optyka modułu LE26XPG mogłaby mieć węższy kąt świecenia.
Podziekowania dla Mrelektronik za cierpliwość i wyrozumiałość
Ostatnio zmieniony wtorek 04 lip 2017, 22:07 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 4 razy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Moduł LE20XPG jest w cenniku na stronie MR. LE26XPG będzie trochę droższy.
Mierzyłem IMAX-em. Realnie 2250mAh x 8 szt = 18 Ah. Wychodzi 1,5h do 2h w trybie max.
W trybie 30% jest dość światła.
Można używać różnych kombinacji trybów w zależności od szybkości jazdy i potrzeby doświetlania boków.
Pakiet jest w konfiguracji: zestaw po cztery ogniwa równolegle łączone po dwa zestawy w szereg (2S4P ? nie znam się dobrze na symbolice) 6V - 8,4V
Mierzyłem IMAX-em. Realnie 2250mAh x 8 szt = 18 Ah. Wychodzi 1,5h do 2h w trybie max.
W trybie 30% jest dość światła.
Można używać różnych kombinacji trybów w zależności od szybkości jazdy i potrzeby doświetlania boków.
Pakiet jest w konfiguracji: zestaw po cztery ogniwa równolegle łączone po dwa zestawy w szereg (2S4P ? nie znam się dobrze na symbolice) 6V - 8,4V
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
To fakt. Elektronik ze mnie żaden (tyle co nauczyłem się na Forum).
Można robić fajne rzeczy korzystając z gotowych rozwiązań.
Dla wyliczeń przyjąłem uproszczenie: 1,5A i 3,3V na 7 szt XP-G oraz 8 szt ogniw ze średnim napięciem 3,7V i pojemnością 2,25Ah. ("po drodze" jest sprawność modułów której nie znam)
Dioda dwukolorowa oczywiście będzie w późniejszym terminie. Mam wyprowadzony dodatkowy kabelek do włączników.
Zastanawiałem się jeszcze nad zastosowaniem miernika napięcia od pakietu. Miernik zainstalowany na pakiecie ogniw, uruchamiany włącznikiem chwilowym w momencie sprawdzania napięcia (pokazuje napięcie poszczególnych sekcji i całości).
Można robić fajne rzeczy korzystając z gotowych rozwiązań.
Dla wyliczeń przyjąłem uproszczenie: 1,5A i 3,3V na 7 szt XP-G oraz 8 szt ogniw ze średnim napięciem 3,7V i pojemnością 2,25Ah. ("po drodze" jest sprawność modułów której nie znam)
Dioda dwukolorowa oczywiście będzie w późniejszym terminie. Mam wyprowadzony dodatkowy kabelek do włączników.
Zastanawiałem się jeszcze nad zastosowaniem miernika napięcia od pakietu. Miernik zainstalowany na pakiecie ogniw, uruchamiany włącznikiem chwilowym w momencie sprawdzania napięcia (pokazuje napięcie poszczególnych sekcji i całości).
- Załączniki
-
- Tester napięcia.png (94.55 KiB) Przejrzano 18406 razy
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Tak dla ścisłości: Z tego co widzę to układ przetwornicy ma poprawione chłodzenie spod thermal pada. Procek Attiny 10 żadnego chłodzenia nie wymaga. Co do podświetlenia kolorowego informującego o stanie akumulatora to nie umożliwiają tego Light Enigine'y ani ich oprogramowanie sterujące. Do tego potrzebny jest specjalnie napisany software raczej na ciut większy procek niż 10tka i sterowanie Light Enginem z zewnątrz.
PS. Dariusz70 a jak PWM w tych przetworniach? Zwłaszcza tryby niższe. Nie zauważasz efektu niskiej częstotliwości?
PS. Dariusz70 a jak PWM w tych przetworniach? Zwłaszcza tryby niższe. Nie zauważasz efektu niskiej częstotliwości?
Sometimes darkness can show you the light
Sprawdzałem. Migotania brak. Brak zmiany koloru (niebieszczenia). Sprawdzałem na podłożach o różnych kolorach.
Mrelektronik zmienił oprogrzmowanie modułów na zaprpopnowane przeze mnie (opis powyżej).
Gdy zakupiłem moduły otrzymałem taką instrukcje (załącznik). Jest między innymi funkcja Voltomierza realizowana za pomocą małej czerwonej diody zainstalowanej na modułach.
Sterowanie funkcjami stycznikiem.
Mrelektronik zmienił oprogrzmowanie modułów na zaprpopnowane przeze mnie (opis powyżej).
Gdy zakupiłem moduły otrzymałem taką instrukcje (załącznik). Jest między innymi funkcja Voltomierza realizowana za pomocą małej czerwonej diody zainstalowanej na modułach.
Sterowanie funkcjami stycznikiem.
- Załączniki
-
- tryby_pracy.pdf
- (32.5 KiB) Pobrany 293 razy
-
- Sterowanie stycznikiem.JPG (40.95 KiB) Przejrzano 18369 razy
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Nie chodziło mi o "niebieszczenie" bo tego zjawiska, z racji techniki pracy przetwornicy być raczej nie może. Funkcja woltomierza małym LEDem to moim zdaniem raczej ciekawostka i jakoś używania tego nie widzę w trakcie jazdy na rowerze. Wiem, że Robert zmienił soft na zaproponowany przez Ciebie Mam świeży egzemplarz z tym właśnie softem i dla mnie problem niskiej częstotliwości i "migotania" w niskich trybach zwłaszcza jest zauważalny (może mamy różne tolerancje na to zjawisko ).
Sometimes darkness can show you the light
Może zwyczajnie należy wpakować w ATtiny własne oprogramowanie?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Sprawdziłem jeszcze raz. Nie rejestruję migotania. Musisz być bardziej wyczulony na to zjawisko.
Jeszcze drobna uwaga co do softu: 1,5 s do 2 s na start i wyłączanie jest trochę zbyt długie. Wystarczy w zupełności 1 s.
W obecjej wersji softu są tryby, zabezpieczenie termiczne i rozładowania poniżej 6V.
(chyba, że Robert coś zostawił z poprzedniego oprogramowania)
Ps. Własne oprogramowanie tylko dla "tak oświeconych" jak Ty Greg.
Jeszcze drobna uwaga co do softu: 1,5 s do 2 s na start i wyłączanie jest trochę zbyt długie. Wystarczy w zupełności 1 s.
W obecjej wersji softu są tryby, zabezpieczenie termiczne i rozładowania poniżej 6V.
(chyba, że Robert coś zostawił z poprzedniego oprogramowania)
Ps. Własne oprogramowanie tylko dla "tak oświeconych" jak Ty Greg.
Ostatnio zmieniony wtorek 19 cze 2012, 19:45 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 1 raz.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Jak bardzo szybkim, 2,3KHz nie pociągnie? Tego praktycznie nie będzie widać.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Pomierzyłem prądy na poszczególnych trybach. Miernik mam zwykły z wymienionymi kablami i wtykami (1,5mm2 solidnie zlutowane).
I = 0 U = 8,33V
__ Razem ______ 4 x XP-G ______ 3 x XP-G
0,30A 8,26V ___ 0,15A 8,30V ___ 0,16A 8,30V
1,05A 8,15V ___ 0,56A 8,23V ___ 0,46A 8,26V
2,55A 7,93V ___ 1,41A 8,09V ___ 1,05A 8,15V
5,10A 7,58V ___ 2,70A 7,90V ___ 1,89A 8,03V
Niski tryb ma 6% i 9% (nie 15%). Przy pełnym obciążeniu pobierana moc to 38,66W. Teoretycznie diody pobierają 7 x 5W. Niecałe 4W strat przy pełnej mocy (razem ze stratami na mierniku).
Kabl zasilający ma 2 x 1mm2. (wyszukałem czarny, wyglądający jak linka od hamulca).
Na najniższym trybie, kątem oka widać jednak efekty PWM.
Link do karta katalogowa modułu Light Engine 3 x XM-L. Opisane są dokładnie moduły tego typu.
I = 0 U = 8,33V
__ Razem ______ 4 x XP-G ______ 3 x XP-G
0,30A 8,26V ___ 0,15A 8,30V ___ 0,16A 8,30V
1,05A 8,15V ___ 0,56A 8,23V ___ 0,46A 8,26V
2,55A 7,93V ___ 1,41A 8,09V ___ 1,05A 8,15V
5,10A 7,58V ___ 2,70A 7,90V ___ 1,89A 8,03V
Niski tryb ma 6% i 9% (nie 15%). Przy pełnym obciążeniu pobierana moc to 38,66W. Teoretycznie diody pobierają 7 x 5W. Niecałe 4W strat przy pełnej mocy (razem ze stratami na mierniku).
Kabl zasilający ma 2 x 1mm2. (wyszukałem czarny, wyglądający jak linka od hamulca).
Na najniższym trybie, kątem oka widać jednak efekty PWM.
Link do karta katalogowa modułu Light Engine 3 x XM-L. Opisane są dokładnie moduły tego typu.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
No no, dopiero teraz zobaczyłem Twoje nowe lampki...i prawie oślepłem - 7 x XP-G na 1.5A to nie potwór, to prawdziwe monstrum! Prawie dwa razy więcej lumenów niż ma mój zestaw Ale ma to też swoje złe strony - 8 li-ion'ow zostaje wyssane w 1,5 godz. No i wielkość jak i ciężar samego pakietu też pewnie jest spory. Ale chyba w praktyce nie ma sensu jeździć na 100% bo to grozi już pozwami o uszkodzenie wzroku
Wykonanie pierwsza klasa, same lampki jak i konsolka, której pomysł Ci podkradłem - przez te obopólne złodziejstwa mamy bardzo podobne zestawy
Zintegrowany sterownik z diodami to świetna sprawa - pozwala uprościć konstrukcję, zminimalizować kabelkologię i wielkość lampek. Zastanawiam się tylko czy przełączanie ze świateł długich na krótkie nie jest zbytnio uciążliwe i klikanie nie trwa za długo?
Wykonanie pierwsza klasa, same lampki jak i konsolka, której pomysł Ci podkradłem - przez te obopólne złodziejstwa mamy bardzo podobne zestawy
Zintegrowany sterownik z diodami to świetna sprawa - pozwala uprościć konstrukcję, zminimalizować kabelkologię i wielkość lampek. Zastanawiam się tylko czy przełączanie ze świateł długich na krótkie nie jest zbytnio uciążliwe i klikanie nie trwa za długo?
Widzę światełko w tunelu...coraz mocniejsze...
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy