Dyfuzor / Lampa kempingowa

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
piotrpot

Dyfuzor / Lampa kempingowa

Post autor: piotrpot »

Witam,
Przymierzam się do zakupu światełka, które rozjaśni wnętrze lub okolice namiotu, nie punktowo a ogólnie. Najlepiej gdyby lampkę taką można było postawić oraz aby te 5-7h poświeciła bez wymiany akumulatorów. Nie musi świecić jasno, ale takie delikatne, klimatyczne światło dające raczej rozeznanie w okolicy niż typowe jej oświetlanie.

I tutaj mam dwa pomysły i dylemat. Lampy kempingowe lub dyfuzor na L2P.

Solarforce TL-1
Obrazek
Za dyfuzorem przemawia to, że potrzebuję tylko dyfuzor;) I będę miał kompletną lampkę. Wkurza mnie natomiast to, że trochę to niepraktyczne. Nie wiem czy to najlepszy pomysł zmiana koronki raz w tą raz w tą. Poza tym L2P bez dyfuzora pod namiotem też się przydaje:)

Co do lampy kempingowej / latarni nie mam jakieś konkretnej propozycji. Co możecie polecić? W sumie fajnie byłoby gdyby można było załadować nie jeden a kilka ogniw 18650, tak aby świeciła dłużej.
Z góry dzięki za porady!
Tomeqp

Re: Dyfuzor / Lampa kempingowa

Post autor: Tomeqp »

piotrpot pisze:Nie wiem czy to najlepszy pomysł zmiana koronki raz w tą raz w tą.
Dyfuzor też ma u góry gwint do wkręcenia koronki, więc nie musisz się bać o zgubienie. Mam taki i jest całkiem w porządku.
Pozdrawiam
piotrpot

Nie tyle o zgubienie, co o ciągłe rozszczelnianie refa. Powiedz jak to świeci? Czy trzeba palić L2P na maksa, czy już w niskich trybach 'coś widać'? I czy jak postawie ją głowicą na ziemi, to światło rozchodzi się prawidłowo? Czy raczej trzeba by zastosować coś takiego?

Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 14 cze 2012, 00:01 przez piotrpot, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Jeśli myślisz o zastosowaniu tego jak "pochodni" w celu komfortowego rozglądania się po pomieszczeniu, to zapomnij. Przede wszystkim ten dyfuzor strasznie oślepia. Świeci bardziej do góry niż w dół, przez co lepiej sprawdza się zamocowany do góry nogami. W namiocie pewnie się sprawdzi, ja kupiłem to jako zastępstwo dla lampy warsztatowej. Efekt jest nieco gorszy niż się spodziewałem, jednak po zaklejeniu jednej strony dyfuzora działa to całkiem znośnie. Nie musisz odpalać trybu 100%, ale przede wszystkim musisz wyeliminować dyfuzor z zasięgu wzroku. Ten stożek odbijający światło jest niewielki w porównaniu do jasności, więc nawet na niskich trybach nieznośnie oślepia.

PS: Zaryzykuję stwierdzenie, że "chińskie prysznice" z wielu małych LEDów lepiej się sprawdzają przy źródłach światła świecących dookólnie. To nie jest szperacz, więc warto zadbać o dużą powierzchnię emitującą światło. To tylko takie moje spostrzeżenie.
Pozdrawiam
piotrpot

Co myślicie o np. czymś takim z DX?

http://www.dealextreme.com/p/cree-1w-le ... 073?item=2

3xAA np. 2600 to sporo energii...
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Mam taki dyfuzorek: http://www.kaidomain.com/product/details.S009526 całkiem dobrze się sprawdza w L2P. Pierwszy który przyszedł wchodził dosyć lekko, drugi trzeba było lekko powiększyć kamyczkiem do szlifowania.
ODPOWIEDZ