Ładowanie lifepo4 26650
Ładowanie lifepo4 26650
Witam.
Jak zrobic prostą i bezpieczną ładowarkę do dużych ogniw lifepo4.
Dedykowanych układów mało i niedostępne,odnoszę wrażenie że jest małe zainteresowanie tymi ogniwami.Bardzo prosze o jakiś schemat albo link.
Pozdawiam.
Jak zrobic prostą i bezpieczną ładowarkę do dużych ogniw lifepo4.
Dedykowanych układów mało i niedostępne,odnoszę wrażenie że jest małe zainteresowanie tymi ogniwami.Bardzo prosze o jakiś schemat albo link.
Pozdawiam.
Jak max prąd ładowania 3A ci wystarczy, to zainteresuj się taką przetwornicą http://www.ebay.pl/itm/280819588073?ssP ... 1423.l2649 Sporo tego, na licytacjach można wyrwać poniżej 20 zł z przesyłką.
Ustawiane napięcie (CV), ograniczenie prądu (CC), wystarczy podpiąć jakiś zasilacz np. 15V 1A z odzysku
Ustawiane napięcie (CV), ograniczenie prądu (CC), wystarczy podpiąć jakiś zasilacz np. 15V 1A z odzysku
Używam takiej przetwornicy do ładowania pakietu 2S li-ion w jednym wynalazku (Pb 12V też ładowałem), prąd max ustawiony na 1A (bo to 18650), napięcie na 8.4V, spisuje się bardzo dobrze... możesz też ładować aku Pb, li-po, li-ion, LiFePo4, generalnie wszystko co ładuje się CC/CV.ag pisze:mam obawy czy jak zapomnę odłączyc na czas to nic się nie stanie oczywiście najpierw 3.7V i np.3A. Może to głupie ale nie znam się na tym więc wolę zapytac.
Tak wogóle to dziwny ten czas ładowania 1C / 2h
Najpierw ustawiasz zgrubnie napięcie, robisz zwarcie miernikiem z amperomierzem (na zakresie 10 A) i ustawiasz max. prąd ładowania, podłączasz aku i ładujesz... jak spadnie prąd to dokładniej ustawiasz napięcie - to oczywiście jednorazowa kalibracja.
Parametry ustawiasz właściwe dla danego typu akumulatorków.
W miarę ładowania prąd się zmniejsza, jak dojdzie do 1/10 wartości ustawionej to dioda zmienia kolor z czerwonego na zielony.
Mi się to całkiem fajnie spisuje i często używam mimo, że posiadam ładowarkę modelarską.
Tu masz fotkę układu w obudowie z dodatkowym mierniczkiem i przełącznikiem (napięcie wejściowe i wyjściowe), sorry za jakość
Ostatnio zmieniony niedziela 10 cze 2012, 21:53 przez fredek, łącznie zmieniany 1 raz.
Akurat w tej zabawce jest dokładnie taki: http://www.ebay.pl/itm/140668376508?ssP ... 1423.l2649ProLight pisze:fredek, A powiesz co to za mierniczek?
Przydałby mi się taki