Witam.
Czy ktoś byłby w stanie w sposób jasny i przejrzysty wytłumaczyć mi podstawy z automatyki?
Chodzi mi konkretnie o minimalizację funkcji logicznych metodą Quine'a-McQluskey'a,
znajdowanie transmitancji zastępczej z dziwnymi sprzężeniami oraz wyznaczanie przybliżonych przebiegów wyjściowych
z podanej funkcji + dany jest sygnał wymuszający na wejściu regulatora/obiektu.
Nie chodzi mi o rozwiązanie zadań za mnie, ale za przejrzyste wytłumaczenie czym to się je
Oczywiście na podstawie zadań, które mam do zrobienia. Rozmowa na Skype bardzo mile widziana.
Pozdrawiam
DNF
Potrzebna pomoc z podstaw automatyki
Łooo, u nas to na 30 osób chyba z 2 wiedziały dlaczego przebieg na wyjściu jest taki a nie inny.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Powiem Ci DNF, że minimalizować schematy funkcji umiem, tyle, że w życiu nie słyszałem o metodzie quinsleya czy jak mu tam.
My to robiliśmy na 2 sposoby, albo graficznie, tzn. w książce jest tabelka przekształceń i trzeba było na schemacie zauważyć co można przekształcić/uprościć. Albo można też sobie rozpisać transmitancje dla każdego węzła sumacyjnego na schemacie i potem układ równań i się to wszystko ładnie wyliczało.
Nie wiem czy w ogóle o to Ci chodziło, ale nic innego pod pojęciem "minimalizacja" mi do głowy nie przychodzi
Wyznaczanie przybliżonych przebiegów?
Chodzi zapewne o charakterystyki.. Są czasowe i częstotliwościowe. Dla czasowej skokowej wymuszeniem jest funkcja Heaviside'a, dla czasowej impulsowej funkcja Diraca.
Potem się mnoży transmitancje, transformata laplace'a i wychodzi. Rysujesz wykres i koniec.
Dla częstotliwościowych jest podobnie, ale trochę trudniej, masz tam transmitancję widmową itp.
Jeśli chcesz to wyślę Ci książke mojego profesora od automatyki na maila. Super książka, wszystko elegancko wytłumaczone.
Pomógłbym Ci, ale mam od jutra urwanie głowy.
My to robiliśmy na 2 sposoby, albo graficznie, tzn. w książce jest tabelka przekształceń i trzeba było na schemacie zauważyć co można przekształcić/uprościć. Albo można też sobie rozpisać transmitancje dla każdego węzła sumacyjnego na schemacie i potem układ równań i się to wszystko ładnie wyliczało.
Nie wiem czy w ogóle o to Ci chodziło, ale nic innego pod pojęciem "minimalizacja" mi do głowy nie przychodzi
Wyznaczanie przybliżonych przebiegów?
Chodzi zapewne o charakterystyki.. Są czasowe i częstotliwościowe. Dla czasowej skokowej wymuszeniem jest funkcja Heaviside'a, dla czasowej impulsowej funkcja Diraca.
Potem się mnoży transmitancje, transformata laplace'a i wychodzi. Rysujesz wykres i koniec.
Dla częstotliwościowych jest podobnie, ale trochę trudniej, masz tam transmitancję widmową itp.
Jeśli chcesz to wyślę Ci książke mojego profesora od automatyki na maila. Super książka, wszystko elegancko wytłumaczone.
Pomógłbym Ci, ale mam od jutra urwanie głowy.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Za wszelką pomoc także w postaci książki będę bardzo wdzięczny
Mój mail: mikidex@interia.pl
Pozwolę sobie również wysłać do Ciebie na mail, przykłady zadań do jakich potrzebuję pomocy.
Pozdrawiam
Mój mail: mikidex@interia.pl
Pozwolę sobie również wysłać do Ciebie na mail, przykłady zadań do jakich potrzebuję pomocy.
Pozdrawiam