C8 ciąg dalszy...
C8 ciąg dalszy...
C8 na XM-L z DX'a
czy możliwe żeby ten driver : KD 8x 7135 dawał 1A?:|
możliwe żeby to dioda ograniczała prąd w jakiś sposób??
przyszły do mnie dziś nowe C8 z innego źródła, XM-L na dużym starze, przyklejony spooorą (czyli NORMALNĄ) ilością kleju termo a w pigułę wprasowany pierścień miedziany :O (co mnie zdziwiło troszkę...) i świeci dużo jaśniej niż ta z wymienionym driverem:/
czy możliwe żeby ten driver : KD 8x 7135 dawał 1A?:|
możliwe żeby to dioda ograniczała prąd w jakiś sposób??
przyszły do mnie dziś nowe C8 z innego źródła, XM-L na dużym starze, przyklejony spooorą (czyli NORMALNĄ) ilością kleju termo a w pigułę wprasowany pierścień miedziany :O (co mnie zdziwiło troszkę...) i świeci dużo jaśniej niż ta z wymienionym driverem:/
Jeśli trafił by się egzemplarz z wybitnie wysokim Vf to jak najbardziej prąd może spaść dość nisko. Ale to raczej bardzo rzadki przypadek.Polek pisze:możliwe żeby to dioda ograniczała prąd w jakiś sposób??
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
nie, sprawdziłem to juz 5 razy dla tego nie ogarniam tematu:/
350LM z XM-L:|? przecież to komiczne:P
[ Dodano: 7 Czerwiec 2012, 00:23 ]
ahaaa, czy sprężynkę w tym driverze trzeba mostkować żeby popłynęło ponad 1A?
Zrobiłem już chyba wszystko, ostatnio doszliśmy do tego że moje baterie nie są już w najlepszej kondycji, ale jeśli to aku ograniczają prąd do 1A, to czemu te "nowe" na jakichś lipnych driverach świecą mocniej z tego samego 18650?
350LM z XM-L:|? przecież to komiczne:P
[ Dodano: 7 Czerwiec 2012, 00:23 ]
ahaaa, czy sprężynkę w tym driverze trzeba mostkować żeby popłynęło ponad 1A?
Zrobiłem już chyba wszystko, ostatnio doszliśmy do tego że moje baterie nie są już w najlepszej kondycji, ale jeśli to aku ograniczają prąd do 1A, to czemu te "nowe" na jakichś lipnych driverach świecą mocniej z tego samego 18650?
Sprężynki nie trzeba mostkować. Pokaż zdjęcie w jaki sposób przylutowałeś kabelki od diody.
Jeśli masz dwa takie same akumulatorki, to połącz je równolegle i wtedy zobacz czy prąd się zwiększy.
Podczas zasilania z 1x18650 możesz zmierzyć jakie napięcie jest na diodzie, oraz jakie napięcie na akumulatorku pod obciążeniem.
Pozdrawiam
DNF
Jeśli masz dwa takie same akumulatorki, to połącz je równolegle i wtedy zobacz czy prąd się zwiększy.
Podczas zasilania z 1x18650 możesz zmierzyć jakie napięcie jest na diodzie, oraz jakie napięcie na akumulatorku pod obciążeniem.
Pozdrawiam
DNF
podłączałem równolegle dwai... NIC
dziś pożyczyłem od kumpla nowe ogniwko i nadal to samo - EDIT - głupi nie sprawdziłem tego pożyczonego AKU, a tam 3.7V... jak naładuję to zdam relację bo z3.7V bez obciążenia to chyba nie ma szans żeby pociągneło 2 czy 3A nie? tym bardziej ze to TrustFire szary.
Tyle że zorientowałem się, że driver mi nie dolega do piguły i średnio kontaktuje... właśnie szlifuje go po obwodzie żeby jeszcze głębiej wcisnąć:)
a fotka:
https://picasaweb.google.com/1166045084 ... 2159009090
dziś pożyczyłem od kumpla nowe ogniwko i nadal to samo - EDIT - głupi nie sprawdziłem tego pożyczonego AKU, a tam 3.7V... jak naładuję to zdam relację bo z3.7V bez obciążenia to chyba nie ma szans żeby pociągneło 2 czy 3A nie? tym bardziej ze to TrustFire szary.
Tyle że zorientowałem się, że driver mi nie dolega do piguły i średnio kontaktuje... właśnie szlifuje go po obwodzie żeby jeszcze głębiej wcisnąć:)
a fotka:
https://picasaweb.google.com/1166045084 ... 2159009090
Ostatnio zmieniony czwartek 07 cze 2012, 21:52 przez Polek, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarny kabelek nie styka Ci się z 3 nóżką AMC? Lutujesz cyną bezołowiową?
Przy szlifowaniu nie przegnij, bo zjedziesz cały minusowy pad.
Pozdrawiam
DNF
Edycja:
Jeszcze tak mnie naszło. Jakie masz kable do miernika? Chińskie kable potrafią baaardzo mocno ograniczyć prąd przy pomiarze, przez swój ogromny opór.
Przy szlifowaniu nie przegnij, bo zjedziesz cały minusowy pad.
Pozdrawiam
DNF
Edycja:
Jeszcze tak mnie naszło. Jakie masz kable do miernika? Chińskie kable potrafią baaardzo mocno ograniczyć prąd przy pomiarze, przez swój ogromny opór.
nic się nie styka, sprawdzone dzięki mojej nadwzroczności (to nie był żart:P)
Cyna - wstyd sie przyznać ale z zestawu "od lutownicy"
co prawda wczoraj 1 raz w życiu trzymałem w ręku kolbówkę ale chyba daję radę:P
Miernik mam tak na oko: 20 letni analogowy ale widzę po ilości światła że to nie jest ani 700LM ani 500 ani 400...
http://tzok.elektroda.eu/multimetr.php?typ=LAVO-3 taki:D
Cyna - wstyd sie przyznać ale z zestawu "od lutownicy"
co prawda wczoraj 1 raz w życiu trzymałem w ręku kolbówkę ale chyba daję radę:P
Miernik mam tak na oko: 20 letni analogowy ale widzę po ilości światła że to nie jest ani 700LM ani 500 ani 400...
http://tzok.elektroda.eu/multimetr.php?typ=LAVO-3 taki:D
już to robiłem, wiem że miernik ma zakres do 1.5A ale to nie ma znaczenia bo dioda dostaje prąd poniżej tej wartości, i z miernikiem/włącznikiem czy na krótko daje dokładnie tyle samo światła...
aha, kwestia diody... kumpel wlutował właśnie u siebie driverek z tej samej dostawy (latarka też z DX zamawiana z moją) i to samo...
[ Dodano: 10 Czerwiec 2012, 00:28 ]
i Wszystko jasne!
NIE POLECAM sterowników na AMC z KD, zamówiłem 5 x 8AMC i 1x6AMC, wszystkie przyszły z wadą polegajacą na tym że AMC po stronie sprężynki nie dostają prądu! Zobaczymy co mi KD odpisze na reklamacje...
aha, kwestia diody... kumpel wlutował właśnie u siebie driverek z tej samej dostawy (latarka też z DX zamawiana z moją) i to samo...
[ Dodano: 10 Czerwiec 2012, 00:28 ]
i Wszystko jasne!
NIE POLECAM sterowników na AMC z KD, zamówiłem 5 x 8AMC i 1x6AMC, wszystkie przyszły z wadą polegajacą na tym że AMC po stronie sprężynki nie dostają prądu! Zobaczymy co mi KD odpisze na reklamacje...
..podepnę się tutaj. Chodzi mi o przypadłość driver-a z C8 - zamówiłem 2 z różnych źródeł. Pierwsza "śmiga" normalnie z drugą jest problem tego typu, że już w trybie mid piszczy sterownik i światełko zaczyna pulsować z częstotliwością którą nasze oko "wyłapuje".
Czy to przypadłość zdarzająca się, czy próbować reklamować u naszych "azjatyckich braci"?
Czy to przypadłość zdarzająca się, czy próbować reklamować u naszych "azjatyckich braci"?
Do Romisena RC-U8 wstawiłem diodę XM-L 3000 mA i sterownik 8X AMC 3040 mA. Latarka słabo świeciła więc podejrzewałem uszkodzone AMC. Pytałem na forum jak sprawdzić bez wylutowania ze sterownika, ale nie uzyskałem odpowiedzi, więc sterownik wylądował w szufladzie. Ponieważ mam już odpowiedni zasilacz postanowiłem sprawdzić sterownik jeszcze raz. Na zasilaczu ustawiłem U=4,5 V i prąd I=3,5A. Sterownik obciążyłem diodami prostowniczymi 1N. No i na wyjściu sterownika otrzymałem I=3,4 A, przy U=3,2 V. Czyli sterownik jest dobry. Może sprawdź w ten sposób sterowniki.NIE POLECAM sterowników na AMC z KD 8XAMC
Witam
Pozdrawiam
Spróbuj urealnić pomiar, zasilanie np 3,7V. 4,2V masz z LiIona tylko przez ułamek sekundy, a jeszcze straty na połączeniach...Maruda pisze:Na zasilaczu ustawiłem U=4,5 V i prąd I=3,5A... wyjściu sterownika otrzymałem I=3,4 A, przy U=3,2 V.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Polek, źródła twojego problemu z niewłaściwym prądem drivera są co najmniej dwa:
1. Chińskie ogniwo to zwykle niestety chiński złomek... test podobnych ogniw:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=67480#67480
2. Spadek napięcia na dobrej jakości amperomierzu i jego kablach (modele w cenie powyżej 100 euro) wynosi średnio 200-300mV. Tańsze mierniki, zwłaszcza chińskiej produkcji, wnoszą 500-600mV spadku napięcia. Mówimy o prądzie 3A.
1. Chińskie ogniwo to zwykle niestety chiński złomek... test podobnych ogniw:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=67480#67480
2. Spadek napięcia na dobrej jakości amperomierzu i jego kablach (modele w cenie powyżej 100 euro) wynosi średnio 200-300mV. Tańsze mierniki, zwłaszcza chińskiej produkcji, wnoszą 500-600mV spadku napięcia. Mówimy o prądzie 3A.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Moim celem było sprawdzenie czy AMC 7135 nie są uszkodzone. Ponieważ nie potrafię sprawdzić go w układzie bez wylutowania, to wyszedłem z założenia że 8x380 mA=3040 mA i jeśli na wyjściu otrzymam ok. 3A to będzie znaczyć że AMC są dobre i każde 380 mA mniej oznacza uszkodzony AMC. Nie będzie tylko wiadomo który.